Tujina

Policija na Baliju ima osumljenca

Džakarta/Sydney, 15. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Indonezijska policija je sporočila, da je za sobotno eksplozijo na otoku Baliju, v kateri je umrlo več kot 180 ljudi, najverjetneje odgovoren Indonezijec, čigar osebno izkaznico so našli na kraju eksplozije.

Avstralski zunanji minister Alexander Downer je položil venec za avstralske žrtve sobotnega teroristiočnega napada v Kuti
Avstralski zunanji minister Alexander Downer je položil venec za avstralske žrtve sobotnega teroristiočnega napada v Kuti FOTO: Reuters

Policija je že preiskala obe osumljenčevi stanovanji in zaslišala njegovo družino, v zvezi z napadom pa naj bi zasliševala tudi dve priči. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik indonezijske policije, naj bi priči imeli povezave z moškim, čigar osebno izkaznico so našli na kraju napada, vendar omenjena Indonezijca zaenkrat nista osumljena za krvavi dogodek.

Po njegovih besedah je policija zaslišala že skupno 27 ljudi. Po navedbah preiskovalcev je bil v napadu uporabljen eksploziv vrste TNT in C-4. Slednjega naj bi po navedbah britanskega specialista Marka Ribbanda, ki v Veliki Britaniji vodi družbo Ribbands Explosives UK, redno uporabljala vojska, izdelujejo pa ga predvsem v ZDA.

Indonezija bo po krvavem dogodku sprejela poseben odlok, ki bo oblastem omogočil sprejetje izrednih ukrepov v okviru protiterorističnega boja. Predsednica države Megawati Sukarnoputri naj bi se o tem že posvetovala s poslanci, ki so ji zagotovili, da parlament ne bo nasprotoval takšnemu odloku.

Doslej identificirali 44 trupel

Preiskovalci na Baliju nadaljujejo z identificiranjem žrtev napadov. Med ubitimi so doslej identificirali 30 Avstralcev, vendar bo število avstralskih žrtev verjetno naraslo, saj jih 160 še pogrešajo. Med žrtvami je tudi osem Britancev, pet Singapurcev in šest Indonezijcev ter po en državljan Nemčije, Francije, Nizozemske, Nove Zelandije in Ekvadorja. V lokalnih bolnišnicah se zdravi še približno 100 ljudi, ki je bilo v napadu huje ranjenih. Otok pa medtem zapuščajo še zadnji turisti.

Indonezijske oblasti in ameriški predsednik George Bush odgovornost za napad pripisujejo teroristični mreži Al Kaida. Indonezijska policija je sporočila, da je zaslišala in pozneje tudi izpustila deset Pakistancev, ki so se včeraj prostovoljno predali. Varnostni svet je na sinočnji seji obsodil napad in soglasno pozval vse države, da se borijo proti terorizmu.

Howard: Odgovorna je Džamaja Islamija

Med žrtvami napada je veliko Avstralcev
Med žrtvami napada je veliko Avstralcev FOTO: Reuters

Avstralski premier John Howard je zatrdil, da se krepijo dokazi o vpletenosti teroristične organizacije Al Kaida in z njo povezane islamistične skupine Džamaja Islamija v napad. Po Howardovih besedah so že zbrali dokaze, ki kažejo na določeno vpletenost omenjenih organizacij. Kot je še dejal v nastopu pred parlamentom, bo avstralska vlada tudi pozvala Združene narode, naj skupino Džamaja Islamija uvrsti na seznam terorističnih organizacij.

Avstralska javnost po tragičnem dogodku od oblasti zahteva odločen odgovor na teroristične skupine v Indoneziji in drugod v regiji. Celotna Avstralija žaluje za žrtvami napada, zastave so spuščene, v cerkvah pa se pripravljajo na žalne slovesnosti. Premier Howard se je tudi znašel na udaru kritik, češ da je namenil preveč časa za podporo protiterorističnemu boju, ki ga vodijo ZDA, in se zato ni zavedal, da "gori pred njegovimi vrati".