Tujina

Policija išče šest osumljencev

Džakarta, 02. 10. 2005 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Zaradi eksplozij na Baliju so v Indoneziji poostrili varnostne ukrepe. Odgovornosti za napade ni prevzel že nihče.

Dogajanje pred in po eksploziji v kavarni
Dogajanje pred in po eksploziji v kavarni FOTO: Reuters

Samomorilske napade, ki so v soboto zvečer pretresli indonezijski otok Bali, je načrtovalo šest osumljencev, je izjavil načelnik policije na Baliju I Made Mangku.

Načelnik je izrazil prepričanje, da so napade pomagali načrtovati še drugi, tisti, ki sprejemajo odločitve in pripravljajo bombe. To so tisti, ki jih je potrebno iskati, je dejal.

Džakarta v pripravljenosti

V Indoneziji so močno poostrili varnostne ukrepe
V Indoneziji so močno poostrili varnostne ukrepe FOTO: Reuters

Dosedanji izsledki preiskave so pokazali, da so napade izvedli samomorilski napadalci. Indonezijski predsednik Yudhoyono

Po bombnih napadih na med turisti priljubljen Bali je indonezijska prestolnica Džakarta v visoki pripravljenosti, je sporočil tiskovni predstavnik policije Ketut Untung Yoga Ana. Za varnost na javnih mestih, veleposlaništvih in drugih pomembnih mestih skrbi okoli 18.000 policistov.

Med ranjenimi v napadih so tudi tujci. Po podatkih MZZ med njimi ni Slovencev
Med ranjenimi v napadih so tudi tujci. Po podatkih MZZ med njimi ni Slovencev FOTO: Reuters
Izrael je objavil opozorilo o možnih terorističnih napadih na izraelske državljane na Sinajskem polotoku v Egiptu, kamor so se odpravili pred začetkom praznovanj ob judovskem novem letu.

V eksplozijah, ki so v soboto zvečer po lokalnem času pretresle indonezijski otok Bali, je umrlo najmanj 26 oseb, več kot 120 pa je ranjenih, je sporočil vodja protiterorističnega oddelka na indonezijskem ministrstvu za varnost Ansyaad Mbai.

Vodja protiterorističnega oddelka je še povedal, da je šlo za samomorilske napade, kar je potrdil tudi ndonezijski predsednik Susilo Bambang Yudhoyono. Za napade obtožujejo islamistično mrežo Džamaja Islamija.

Policija pregleduje območje
Policija pregleduje območje FOTO: Reuters

Vstopili v restavracije in ...

Po Mbajevih besedah so trije napadalci v soboto zvečer vstopili v polne restavracije z eksplozivom, ki so ga imeli pritrjenega okoli pasu. Na kraju eksplozij so našli tudi posmrtne ostanke domnevnih napadalcev.

Odzivi s sveta

Številne države so se že odzvale in obsodile napade na Baliju. Avstralski premier John Howard je eksplozije označil za "smrtonosne napade, ki niso nikomur prizanesli". Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Anan pa jih je označil za strahopetne napade.

Na balijskih plažah so položili vence v spomin na žrtve teroristov
Na balijskih plažah so položili vence v spomin na žrtve teroristov FOTO: Reuters
Napade so med drugim najostreje obsodili Avstralija, Nova Zelandija, ZDA in Združeni narodi. Med smrtnimi žrtvami so sicer po zadnjih podatkih štirje tujci, ranjenih pa je tudi veliko turistov.

Avstralija je indonezijskim oblastem ponudila medicinsko in policijsko pomoč. Velika Britanija je že poslala skupino reševalcev, medtem ko so ZDA in Nova Zelandija obljubile, da bodo storile vse, kar je v njihovi moči, da bodo ujeli storilce.

SORODNI ČLANKI