Tujina

Pol milijona evrov za predajo?

Beograd, 21. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Srbska vlada je zanikala obtožbe, da je generalu Lazareviću plačala pol milijona evrov za prostovoljno predajo haaškemu sodišču.

Srbska vlada zanika obtožbe, da je generalu Lazareviću plačala za predajo haaškemu sodišču (Foto: Reuters)
Srbska vlada zanika obtožbe, da je generalu Lazareviću plačala za predajo haaškemu sodišču (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Vprašanje, ali je srbska vlada res plačala obtožencu Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, da se preda, je sprožila beograjska nevladna organizacija JUKOM.

Srbski finančni minister Mladjan Dinkić je navedbe, da je obtoženi general Vladimir Lazarević s predajo res zaslužil pol milijona evrov, sprva pritrdil, vendar pa je pojasnil, da mu te vsote še niso izplačali. Kasneje je trditve popravil in navedel, da je vlada to vsoto namenila vsem obtožencem, ki so se prostovoljno predali. denar naj bi prišel iz sklada za pomoč njihovim družinam. Navedbe je nato ponovila tudi vlada Vojislava Koštunice.

Generalu Ratku Mladiću naj bi za predajo haaškemu sodišču ponudili pet milijonov ameriških dolarjev.

Podobna namigovanja o izplačilih velikih vsot je bilo slišati tudi ob predaji generalov Nebojše Pavkovića in Sretena Lukića, ki sta se Haagu predala po Lazareviću. Prav višina tega svojevrstnega "nadomestila" naj bi bil glavni razlog, da še niso končana pogajanja tudi o predaji enega najbolj iskanih haaških obtožencev, generala Ratka Mladića. Londonski časnik The Sunday Times je pred mesecem dni zapisal, da so mu pripravljeni srbski oligarhi za predajo plačati pet milijonov dolarjev.

SORODNI ČLANKI