Tujina

Pokradli denar za obnovo Iraka?

Washington, 17. 02. 2009 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriške oblasti preiskujejo prevaro, ki bi lahko bila največja v ameriški zgodovini, večja od Madoffove sheme. Višji ameriški vojaški častniki naj bi pokradli denar za obnovo Iraka.

Ameriške oblasti so sprožile preiskavo o domnevni vlogi višjih častnikov ameriške vojske pri poneverbi deleža od 125 milijard dolarjev, namenjenih obnovi Iraka po strmoglavljenju nekdanjega diktatorja Sadama Huseina. Koliko denarja natančno manjka, verjetno ne bo znano nikoli, vendar poročilo posebnega generalnega inšpektorja za obnovo Iraka (SIGIR) kaže, da bi lahko šlo za več kot 50 milijard dolarjev. V tem primeru bo šlo za večjo denarno prevaro, kot je bila zloglasna Madoffova shema.

''Menim, da so pravo plenjenje Iraka po ameriški invaziji izvajali ameriški uradniki in pogodbeni delavci, ne pa ljudje iz revnih območij Bagdada,'' je dejal v Iraku delujoči ameriški poslovnež, poroča britanski časnik The Independent.

Po strmoglavljenju Sadama Huseina naj bi ZDA pomagale pri obnovi. So namesto tega pomagale obogateti svojim častnikom?
Po strmoglavljenju Sadama Huseina naj bi ZDA pomagale pri obnovi. So namesto tega pomagale obogateti svojim častnikom? FOTO: Reuters

V enem primeru so uslužbenci SIGIR odkrili, da je bilo skoraj 58 milijonov dolarjev poslanih ameriškemu nadzorniku za osrednji in južni Irak Robertu Steinu, in sicer v paletah bankovcev po sto dolarjev. Stein se je celo fotografiral, stoječ na paletah denarja, sedaj pa je eden redkih, ki naj bi mu v Iraku sodili zaradi poneverbe in pranja denarja.

Kljub velikim vsotam, ki jih ZDA namenjajo obnovi Iraka vse od leta 2003, v Bagdadu še ni bilo videti kakšnih žerjavov, ki bi dejansko kaj gradili. Z izjemo tistih, ki so gradili novo ameriško veleposlaništvo. Eden redkih vidnih znakov vladnih prizadevanj za obnovo bagdadske infrastrukture pa je po poročanju Independenta sajenje palm in cvetja med voznimi pasovi glavne ceste v središču mesta. Drevje in cvetje morajo vsakih mesecev izkopati in potem ponovno nasaditi.

Bagdad je daleč od obnovljenega mesta.
Bagdad je daleč od obnovljenega mesta. FOTO: Reuters

Iraški voditelji so prepričani, da je do kraje ali poneverbe velikih vsot denarja ameriške in iraške vlade lahko prišlo edino, če so bili v korupcijo vpleteni tudi najvišji predstavniki ameriške vojske v Iraku. V letih 2004 in 2005 je bil na primer ves denar – 1,3 milijarde dolarjev iraškega obrambnega ministrstva –, namenjen za vojaško usposabljanje, porabljen za nakup 28 let starih sovjetskih helikopterjev, ki niso niti leteti več mogli, in za stare oklepniki, ki so jih lahko prerešetali že naboji avtomatskih pušk. Takrat so bili za krajo okrivljeni iraški uradniki, vendar pa so večino nadzora nad ministrstvom izvajali Američani. Tako je lahko z njihove strani šlo bodisi za veliko površnost in zanemarjanje dela ali pa so bili neposredno vpleteni.

Kot še poroča častnik, naj bi v prvih letih ameriške okupacije Iraka od tega imeli največ dobička člani republikanske stranke z dobrimi zvezami. Tako je na primer 24-letni republikanec postal vodja bagdadske borze, ki pa je morala prenehati delovati. Uradno zato, ker je pozabil obnoviti najemno pogodbo za stavbo, v kateri je bila.

Iraškim predstavnikom samim, brez sodelovanja ameriških vojakov, naj ne bi uspelo poneveriti tolikšne vsote denarja.
Iraškim predstavnikom samim, brez sodelovanja ameriških vojakov, naj ne bi uspelo poneveriti tolikšne vsote denarja. FOTO: Reuters

Doslej so za poneverbe odgovarjali redki in le za manjše vsote denarja ali pa še to ne. Tako je na primer eden od ameriških vojakov zaigral denar za obnovo iraškega boksa, ampak ni bil kaznovan, saj se ni mogel nihče spomniti, ali je šlo za 20.000 ali 60.000 dolarjev. Veliko denarja pa je šlo tudi skozi roke pogodbenih delavcev, ki naj bi jim visoke podkupnine dostavljali kar v škatlah za pice.

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
18. 02. 2009 01.05
U ZDA se vsaj odkrijejo packarije,in nekatere(ne vse) se jih sankcionira! Kaj pa druge države(Rusija,Kitajska,Venezuela,in še...),ki prav tako kradejo,pa še vlade imajo večni mandat ,da se vse skrije,to ni vredno omembe kaj??.............
kr-eden
17. 02. 2009 21.30
Seveda ne bo nič... vse to je itak že naprej planirano - Bush & Co so si lepo napolnili žepe, najprej z zavarovalnino od WTC dvojčkov, ki so ju itak sami porušili (dvojčka sta bila "kupljena" 2 meseca pred 9-11 za 2 mld $, in nato zavarovana za 7 mld $, zavarovalnina je bila izplačana), v WTC 7 so zgoreli FBI dokumenti o vseh večjih finančnih prevarah v ZDA, vse posle v Iraq so dobila podjetja Buševih najožjih sodelavcev, naredili niso nič, pokasirali pa vse (vsaka podobnost s SCT je zgolj naključna !!!)... Tudi na ABC News, BBC News, Fox News in CNN do tega trenutka ni niti enega članka o tem, da naj bi raziskovali tole prevaro...
nogard
17. 02. 2009 19.33
Ameriške oblasti preiskujejo prevaro???? Nič ne bo, na koncu si bodo razdelili keš in kradli naprej! To vest je na plan spravil nekdo, ki je menil, da je dobil premajhen delež!
jezek-teka-teka
17. 02. 2009 19.31
Vsaka čast Američanom, tako se dela !!
12345s
17. 02. 2009 19.10
"Kirurške operacije ameriške vojske".
odbogaposlan
17. 02. 2009 18.35
Ukrasti, ukrasti.... Ameriška demokracija!
Neikius
17. 02. 2009 18.31
Saj ZDA kamot plača za nafto - itak denar ki ga ZDA da za nafto prihaja iz njihovih bank in gre nazaj v njihova podjetja :) win-win Sicer pa se je izgubil en moj komentar, nevem a je bil izbrisan, ali pa sem bil neroden :(
BanNePomagaNi?Ovca
17. 02. 2009 17.02
Pa kaj ste mislil, da bojo zastonj red delal med temi bizantinskimi pasjeglavci. Danes ni nič zastonj !!
Northwest
17. 02. 2009 16.44
OD SAMEGA NAPADA NA IRAK PA DO DANES SO BILE V ZDA PREPELJANE OGROMNE KOLICINE NAFTE KI NE BODO NIKOLI PLACANE SAJ TO JE BIL EDEN IZMED CILJEV ZDA.GLEDE NA TO DA IMAJO ZDA AVTOMOBILSKO INDUSTRIJO KI JE ZELO POZRESNA KAR SE TICE DERIVATOV.LASTNA CRPALISCA PA NE POKRIJEJO POTREBE ZDA.ZA RAZLIKO OD TEGA PA SO KRIZO KI JE TRENUTNA V ZDA ZE VNAOREJ OREDVIDELI ZATOREJ JE BILO TREBA NEKAJ STORITI...
asdf12345
17. 02. 2009 16.18
Dej Neikius nimaš pojma. Irak ima trenutno preveč denarja, tko da si lahko brez problema sam plača za rekonstrukcijo. Večino tega denarja pa itak dobi od amerike, ker kupujejo od njih nafto. Tisto kar pa plačuje ZDA za rekonstrukcijo in predvsem za obrambo pa ni posojilo. Slike od Bagdada pa tud dajete sam take k je neki podrt, dej poglejte si rajš z Google Earth kako zgleda Bagdad in nas ne met za norce. In a December 2006 Newsweek International article, a study by Global Insight in London was reported to show "that Civil war or not, Iraq has an economy, and—mother of all surprises—it's doing remarkably well. Real estate is booming. Construction, retail and wholesale trade sectors are healthy, too, according to [the report]. The U.S. Chamber of Commerce reports 34,000 registered companies in Iraq, up from 8,000 three years ago. Sales of secondhand cars, televisions and mobile phones have all risen sharply. Estimates vary, but one from Global Insight puts GDP growth at 17 percent last year and projects 13 percent for 2006. The World Bank has it lower: at 4 percent this year. But, given all the attention paid to deteriorating security, the startling fact is that Iraq is growing at all."
Uroš Palhartinger
17. 02. 2009 16.09
Pravilno, denar mora doma ostat, ne pa financiramo in hranimo kačo...
introin
17. 02. 2009 16.02
Tak je ko se krade naj se krade na veliko, ne pa razni bančni ropi in podobno sranje. Od kje pa tej msli te da folku denar, razni miljoni in podobno, od poštenega dela siguro. Največji biznis na svet je kraja, poglejte Italijo, najboljša firma je mafija, pol pa fanatični verniki :) pa tam lepo pie ne kradi !
BanNePomagaNi?Ovca
17. 02. 2009 15.51
Odlično izpeljano, pohvale in čestitke, ne more kar vsak na kolena spravit celo državo kalamarov, lepo ni kaj. Kmalu nasvidenje v naslednji vojni in podobnem scenariju !!
Neikius
17. 02. 2009 15.28
Zanima me, ta delež namenjen obnovi Iraka je verjetno posojilo? Torej so pokradli denar ki ga bodo lepo vračali sedaj Iračani. Čestitke.
Foen
17. 02. 2009 15.28
raj napište kaj je novega znanega. sej to se skoz krade... posočje, rdeči križ slovenije, ....
Neikius
17. 02. 2009 15.25
Pričakovano,verjetno je šlo v žepe še dosti več denarja. Pa seveda ne pozabit, da bo moral irak najeti posojila (če jih še ni) s katerimi bo plačal izvajalce (ameriške megakorporacije), da bodo obnovili državo. Torej večkratna lopovščina. - ZDA podre irak, vojaška industrija ZDA cveti, država bankrot (to bodo plačevali davkoplačevalci) - ZDA postavi marionetno vlado v iraku - marionetna vlada v iraku pere denar - ZDA daje posojila iraku (ki jih bodo odplačali državljani), obresti seveda hude - irak plačuje za obnovo države (s sposojenim denarjem) - skorumpirana (podkupljena) iraška marionentna vlada daje vse dobre posle pravim korporacijam (iz ZDA) Torej gre za goljufijo na vseh nivojih, ta podkupovanja so samo vrh ledene gore. Kaj delajo združeni narodi? Nič. Kaj delajo svetovne vlade, ostale velesile - ne poskušajo preprečit tega - ne, kvečjemu se trudijo zagotovit svoj delež pogače. Naj***ejo ga pa seveda ljudje. Priporočam da si pogledate zeitgeist (zaenkrat sta 1 in 2).
thefric
17. 02. 2009 15.12
mitjasej, to je ze vse prislo na dan vendar so ljudje slepi in gluhi za resnico in verjamejo vse kar jim mozje v pajkicah povedo...
littleSister
17. 02. 2009 15.10
HEHEHEHE war makes profit aye? ;)
kritika@email.si
17. 02. 2009 15.00
Haha, Amerika res potrebuje čudež, da bo sebe (in preostali svet) izkopala iz dreka, v katerega nas je spravila.
nogard
17. 02. 2009 14.43
Bravo, poleg prve svetovne teroristične velesile, so USA prva velesila tudi v državnem in vojaškem mafijstvu!