Tujina

Pogreb brez družine

Haag/Beograd, 17. 03. 2006 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.L./Reuters/STA/I.H.
Komentarji
0

Družina Slobodana Miloševića se pogreba na vrtu Miloševićeve družinske hiše v Požarevcu ne bo udeležila.

Rezultate testov so izročili tudi Miloševičevemu pravnemu zastopniku Zdenku Tomanoviću.

Predsednik haaškega sodišča Fausto Pocar je predstavil delne rezultate preiskave okoliščin smrti nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića. Najbolj znan haaški obtoženec umrl naravne smrt. Podrobnosti preiskave naj bi razkrili prihodnji teden.

Pristaši Slobodana Miloševića se zbirajo pred Muzejem revolucije v Beogradu
Pristaši Slobodana Miloševića se zbirajo pred Muzejem revolucije v Beogradu FOTO: Reuters

Toksikološke analize, ki jih je izvedel Nizozemski forenzični inštitut, "za zdaj niso našle kazalcev zastrupitve", je dejal Pocar. Povedal je, da so v njegovi krvi našli sledi zdravil, ki so jih Miloševiću predpisali zdravniki, a ne v količinah, ki bi lahko povzročile zastrupitev.

Sodišče je tudi odredilo zunanjo preiskavo vodenja zapora v Scheveningenu, s katero naj bi ugotovili, kako je Miloševič prišel do zdravil, ki mu jih zdravniki niso predpisali. Po trditvah nekaterih uslužbencev sodišča naj bi imel tudi reden dostop do alkohola.

Za preiskavo naj bi se odločili tudi zaradi samomora nekdanjega vodje krajinskih Srbov, Milana Babića, 6. marca.

Dodal je, da sledi rifampicina, antibiotika, ki izniči učinke zdravil proti visokemu krvnemu tlaku in ki naj bi ga Milošević jemal na lastno pest, niso odkrili.

Nizozemski forenziki ob tem poudarjajo, da se rifampicin zelo hitro razgradi, zato so lahko prepičani le o tem, da ga preminuli haaški obtoženec ni zaužil zadnjih par dni pred smrtjo. Tajnik sodišča Hans Holthuis pa je zatrdil, da so z zdravniškimi testi, opravljenimi 12. januarja, ugotovili, da je Milošević omenjeno zdravilo, ki se uporablja za zdravljenje gobavosti in tuberkuloze, res jemal.

Vso noč ob Miloševiću

Miloševićeva krsta leži v Muzeju revolucije v elitni beograjski četrti Dedinje
Miloševićeva krsta leži v Muzeju revolucije v elitni beograjski četrti Dedinje FOTO: Reuters

Miloševićevi privrženci medtem obiskujejo Muzej revolucije na Dedinju v Beogradu, kjer bo še do sobote ležala Miloševićeva krsta. V četrtek se je od njega poslovilo skoraj 27 tisoč ljudi, poroča srbska televizija, med politiki pa je bilo poleg članov njegove Socialistične stranke Srbije (SPS) opaziti tudi delegacijo Srbske radikalne stranke, na čelu s Tomislavom Nikolićem, namestnikom njenega predsednika Vojislava Šešlja, ki mu sodijo v Haagu.

Čeprav so napovedovali, da bodo ob 23. uri vrata muzeja zaprli, so ga na prošnjo SPS pustili odprtega, tako da so se privrženci še vso noč lahko poslavljali od pokojnega nekdanjega voditelja.

Jeza kulturnikov

Kdo od članov Miloševićeve družine se bo udeležil pogreba v Požarevcu, ni znano
Kdo od članov Miloševićeve družine se bo udeležil pogreba v Požarevcu, ni znano FOTO: Reuters

V časniku Politika so poleg sožalnih izjav Miloševićevih privržencev objavili tudi osmrtnico njegovih nasprotnikov. “Hvala ti za vse prevare in kraje, za vsako kapljo krvi, ki so jo tisoči prelili zaradi tebe, za strah in negotovost, za uničena življenja in generacije, za sanje, ki jih nismo mogli uresničiti, za grozote in vojne, v katere si nas brez našega privoljenja vodil, za vsa bremena, ki si nam jih naložil na pleča,” so zapisali. In nadaljevali: “Spominjamo se tankov na ulicah Beograda in krvi na njegovih pločnikih. Spominjamo se Vukovarja. Spominjamo se Knina in Krajine. Spominjamo se Sarajeva. Spominjamo se Srebrenice. Spominjamo se bombardiranja. Spominjamo se Kosova. Še dolgo se ga bomo spominjali. In ga sanjali. Spominjamo se umrlih, ranjenih, ponesrečenih, beguncev. Spominjamo se svojih uničenih življenj.”

Odločitev o tem, kje v Beogradu se bo mogoče pred pogrebom pokloniti haaškemu obtožencu, ki ga označujejo za arhitekta balkanskih vojn, so sprejeli tik pred zdajci, v Muzeju revolucije pa so jo sprejeli z nelagodjem. Zanjo so sicer izvedeli šele ob prihodu v službo, direktorica ustanove Ljiljana Cetinić pa je vladi celo napisala protestno pismo. Poudarila je, da so kulturno ustanovo s tem izkoristili v dnevnopolitične namene.

V prostesu so se ji pridružili direktorji več kot dvajsetih kulturnih ustanov, od muzejev in knjižnic do gledališč. Temu, da bi Miloševićevo krsto prinesli v Muzej revolucije, je nasprotoval tudi minister za kulturo Dragan Kojadinović.

Predstavniki vlade so se že odzvali in povedali, da se jim odločitev ne zdi sporna, vendar pa pri njej neposredno niso sodelovali.

Pogreb brez Mire, Marka in Marije

Družina Slobodana Miloševića se pogreba v njegovem rodnem Požarevcu ta konec tedna "zaradi groženj in izsiljevanja" ne bo udeležila, je medtem za srbsko televizijo povedal podpredsednik Miloševićeve Socialistične stranke Srbije (SPS) Milorad Vučelić, ki so ga svojci kot Miloševićevega dolgoletnega prijatelja in sodelavca pooblastili, da uredi vse potrebno za pogreb.

Vdova Mira Marković, sin Marko in hčerka Marija
Vdova Mira Marković, sin Marko in hčerka Marija FOTO: Reuters

Da na pogrebu nekdanjega predsednika ne bo nobenega člana njegove najožje družine, je potrdil tudi visoki predstavnik SPS Milutin Mrkonjić

Vdova nekdanjega predsednika Mira Marković in njegov sin Marko, ki bi naj na pogreb v Srbijo priletela iz Rusije, kjer živita že več let, v Požarevac tako ne bosta prišla. Enako velja za njegovo hčerko Marijo, ki je sicer sprta z ostalimi člani družine in živi v Črni Gori. Miloševićev brat Borislav, ki v Moskvi okreva po operaciji na srcu, je že v četrtek sporočil, da ga zaradi zdravstvenih težav ta konec tedna v Srbijo ne bo.

Nesoglasja v Požarevcu

Milošević bo pokopan na domačem dvorišču
Milošević bo pokopan na domačem dvorišču FOTO: Reuters

Za ponedeljek napovedano sejo srbske skupščine so na zahtevo SPS zaradi Miloševićeve smrti preložili za teden dni.

V soboto bodo Miloševićevo krsto prepeljali najprej pred poslopje zveznega parlamenta v središču Beograda, kjer se bodo lahko od nekdanjega predsednika še zadnjič poslovili, nato pa jo bodo odpeljali v Požarevac, kjer se bo pod stoletno lipo na vrtu pokojnikove družinske hiše ob 15. uri začel pogreb.

Krsto z Miloševićevimi posmrtnimi ostanki bodo pospremili skozi mesto, osrednjo pogrebno slovesnost pa bodo pripravili na glavnem trgu. Predsednik občinskega odbora SPS, Miomir Ilić, ki vodi priprave na pogreb, pa je povedal, da krste ne bodo razstavili v občinski stavbi, saj naj za to ne bi bilo dovolj časa.

Vrsta pred Muzejem revolucije
Vrsta pred Muzejem revolucije FOTO: Reuters

Organizacija Miloševićevega pogreba je poskrbela za številna nesoglasja v Požarevcu. Tako je skupščina občine, ki jo vodi koalicija socialistov in radikalcev, odločila, da bo dan pogreba tudi dan žalovanja, čemur pa opozicija ostro nasprotuje. »Dan žalovanja? Ali je Požarevac zadela naravna katastrofa in smo zato razglasili dan žalovanja?« se je spraševal pripadnik Demokratične stranke v lokalnem parlamentu Žarko Pivac.

Ženska v Beogradu prižiga svečko za Miloševića
Ženska v Beogradu prižiga svečko za Miloševića FOTO: Reuters

Zborovanje nasprotnikov?

Nesprejemljivo je, da Srbija pozablja na sto tisoče žrtev, ki jih je Slobodan Milošević zavestno poslal v smrt, in na uničenje države. Nekdanji člani Otpora

Na beograjskem Trgu republike naj bi v času Miloševićevega pogreba potekalo zborovanje njegovih nasprotnikov. Ljudi na ulice pozivajo s telefonskim sporočilom: "Pomlad je prišla tri dni prezgodaj. Pridite, skupaj si bomo zaželeli, da se nam Milošević nikoli ne ponovi. Razpoznavni znak - balon. Posreduj dalje." Kdo je akcijo začel, ni znano. 

Za akcijo naj bi stali nekdanji člani študentskega gibanja Otpor, glavne sile vstaje proti Miloševiću, ki je pripeljala do strmoglavljenja njegovega režima oktobra 2000. V izjavi so obsodili tiste, ki "pomagajo pri poveličevanju osebnosti in dela Slobodana Miloševiča ter sodelujejo v projektu razveljavljanja zločinov, ki jih je zagrešil v 90. letih prejšnjega stoletja proti državljanom Srbije in drugih držav v regiji". 

Nekdanji člani Otpora so obsodili vse, ki pomagajo k poveličevanju osebnosti in dela Miloševića in Srbe pozvali, naj "se zoperstavijo zgodovini, ki grozi, da bi MIloševića spremenila v velikega voditelja in svetnika"
Nekdanji člani Otpora so obsodili vse, ki pomagajo k poveličevanju osebnosti in dela Miloševića in Srbe pozvali, naj "se zoperstavijo zgodovini, ki grozi, da bi MIloševića spremenila v velikega voditelja in svetnika" FOTO: Reuters

Na omenjenem trgu so se v času Miloševićeve vladavine v 90-ih letih pogosto zbirali nasprotniki njegovega režima.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.