Tujina

Pogovori o razorožitvi Libije

Dunaj, 21. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Libijska delegacija je začela pogovore z generalnim direktorjem IAEA El Baradejem o ukinitvi libijskega programa orožja za množično uničevanje.

Gadafi je v petek dejal, da je Libija pripravljena dovoliti obisk mednarodnih inšpektorjev za orožje za množično uničevanje
Gadafi je v petek dejal, da je Libija pripravljena dovoliti obisk mednarodnih inšpektorjev za orožje za množično uničevanje FOTO: Reuters

Prvi pogovori med libijsko stranjo in predstavniki Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) so trajali dobro uro. Zaenkrat še ni znano, ali so predvidena nadaljnja srečanja. IAEA je napovedala le, da bo v ponedeljek objavila več informacij.

Libija je v petek priznala, da je delala na pridobivanju jedrskega goriva ter da razpolaga s centrifugami in ostalo tehnologijo, potrebno za bogatenje urana. Obenem je privolila, da bo IAEA seznanila s svojimi jedrskimi programi ter spoštovala določbe sporazuma o neširjenju jedrskega orožja (NPT), ki inšpektorjem ZN med drugim omogoča dostop do libijskih jedrskih objektov. Libijski voditelj Moamer Gadafi je po poročanju današnje izdaje britanskega časnika Observer tudi privolil v razkritje informacij o več sto pripadnikih mednarodne teroristične organizacije Al Kaida in drugih islamskih skrajnežev.

Mubarak: Izrael bi moral slediti odločitvi Libije

Egiptovski predsednik Hosni Mubarak se je danes odzval na petkovo odločitev Libije, da se odpove orožju za množično uničevanje in sprejme mednarodne inšpektorje za nadzor njene oborožitve. To odločitev je označil za pozitiven korak in menil, da bi moral primeru Libije slediti tudi Izrael. Kot je dejal, se je o tem vprašanju z izraelskimi predstavniki pogovarjal še v času, ko je bil premier Šimon Peres, vendar so mu povedali, da Izrael orožja za množično uničevanje ne bo potreboval takrat, ko se bo končal boj s Palestinci.

Po Mubarakovih besedah gre v primeru Libije za izjemno dober korak, čeprav je sam, kot je poudaril, imel podatke, da Libija nima orožja za množično uničevanje.

SORODNI ČLANKI