Tujina

Pogovori o obnovi Iraka

Hannover/Pariz, 15. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemški kancler Gerhard Schröder in britanski premier Tony Blair sta se na srečanju strinjala, da bi morali pri povojni obnovi Iraka igrati osrednjo vlogo Združeni narodi, o obnovi Iraka pa sta se po telefonu pogovarja tudi Francoski predsednik Jacques Chirac in njegov ameriški kolega George Bush.

Chirac prvič po več kot dveh mesecih govoril z Bushem

Francoski predsednik Jacques Chirac se je prvič po več kot dveh mesecih po telefonu pogovarjal z ameriškim kolegom Georgeom Bushem o razmerah v Iraku. Chirac je Busha seznanil s pripravljenostjo Francije za "pragmatično postopno ukrepanje v posameznih zadevah" povojnega Iraka, so sporočili iz Elizejske palače. Pri tem je Chirac naštel vprašanja razoroževanja, naftnih zalog, sankcij ter prehodne vlade, uprave in obnove, za kar se je Bush tudi zahvalil.

Kot je še dejala Chiracova tiskovna predstavnica, je bil pogovor na pobudo Chiraca pozitiven in je trajal okoli dvajset minut. "Postoriti bo treba veliko stvari po padcu režima Sadama Huseina za vrnitev suverenosti in dostojanstva iraškemu ljudstvu," je dejala in dodala, da se Francija zavzema za čimprejšnje posredovanje Združenih narodov v povojni obnovi Iraka, saj je to v interesu vseh. Poleg tega je Chirac v zvezi z ameriškimi pritiski na Sirijo izrazil upanje, da se zaradi teh ne bi povečale napetosti v regiji. Predsednika sta se pogovarjala prvič, potem ko so se odnosi med državama ohladili zaradi nasprotovanja Francije vojni v Iraku.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer je sporočil, da je bil pogovor strokoven, dodal pa, da je Chiracova izjava o pragmatičnem ukrepanju v Iraku zanimiva in da po njegovem izraža željo Francije po sodelovanju v obnovi povojnega Iraka.

Srečanje Blaira in Schröderja

Nemški kancler Schröder je Blairu še ponudil, da bi ranjene v iraški vojni, predvsem otroke, pripeljali na zdravljenje v Nemčijo, za kar se mu je Blair tudi zahvalil.

Tony Blair in Gerhard Schröder
Tony Blair in Gerhard Schröder FOTO: Reuters

Po mnenju obeh voditeljev je sedaj najpomembnejše čimprej vzpostaviti posredovanje humanitarne pomoči, mir in red na iraških ulicah ter organizirati obnovo države. "Vojaško zmago je treba sedaj pretvoriti v korist iraškega ljudstva," je dejal Schröder. Obenem pa sta oba poudarila, "da bosta pokopala razlike glede mnenja do iraške vojne in ponovno vzpostavila tesno sodelovanje, enako pa velja tudi za odnose do ZDA".

Blair je sicer izrazil pripravljenost Velike Britanije za priključitev morebitni obrambni zvezi z Nemčijo in Francijo kot tudi z drugimi državami Evropske unije. Po njegovih besedah je namreč Velika Britanija naklonjena okrepitvi vojaškega sodelovanja na evropski celini, vendar pa bi bilo pri tem treba nove strukture uskladiti z zvezo Nato.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA