Tujina

Pogajanja obsojena na neuspeh?

Baden, 26. 11. 2007 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
2

V Avstriji se je začel ključni krog pogajanj o statusu Kosova. Že na začetku je jasno, da napredka ne gre pričakovati.

Vojislav Koštunica pred začetkom pogoorov v Badnu
Vojislav Koštunica pred začetkom pogoorov v Badnu FOTO: Reuters
Slaba dva tedna pred predvidenim koncem novega kroga pogajanj o prihodnjem statusu Kosova so se predstavniki Beograda in Prištine sestali na zadnjih in ključnih tridnevnih pogovorih. Na pogajanjih, ki potekajo pod okriljem trojke EU, ZDA in Rusije od 28. septembra, strani stališč še nista zbližali, tako da Priština še naprej vztraja pri neodvisnosti, Beograd pa ji ponuja različne oblike avtonomije v okviru Srbije.

V Badnu je takoj postalo jasno, da kompromisa ne gre pričakovati. Srbski in kosovski voditelji so se namreč sprli, še preden so sedli za pogajalsko mizo. Kosovska stran računa na podporo Zahoda in grozi z razglasitvijo neodvisnosti, medtem ko so Srbi, ki jih podpira Rusija, pripravljeni pokrajini priznati veliko mero avtonomije, več pa ne.

"Srbija je suverena, svobodna, demokratična in mednarodno priznana država. Srbija ne bo dovolila odvzema niti kančka teritorija,“ je stališče Beograda še enkrat izpostavil premier Vojislav Koštunica. Kosovski Albanci od zahteve po lastni državi ne odstopaj, pa je poudaril zmagovalec kosovskih parlamentarnih volitev Hashim Thaci. Dejal je še, da nikakor ne bodo pristali na podaljšanje pogajanj po 10. decembru. "To je zadnje srečanje, za nami sta dve leti pogovorov. S Srbijo se lahko pogajamo še 100 let, toda kompromisov glede neodvisnosti Kosova ne bomo sprejemali,“ je poudaril.

Za podaljšanje pogajanj se zavzema Rusija, medtem ko je Zahod proti. Odposlanec EU Wolfgang Ischinger je na vprašanje, ali se mu zdi to smiselno, odgovoril z odločnim ne.

Hashim Thaci s kosovsko delegacijo
Hashim Thaci s kosovsko delegacijo FOTO: Reuters

Vsi pričakujejo neodvisnost

Srbski predsednik Boris Tadić je poudaril, da je treba poiskati za obe strani sprejemljivo rešitev, sicer regiji grozi nestabilnost.

Svet pričakuje, da bo Kosovo v kratkem razglasilo neodvisnost ter da mu na priznanje zahodnih držav ne bo treba dolgo čakati. Srbska ministrstva so zato prejšnji teden dobila nalogo, naj oblikujejo načrt odziva v primeru tega, kot je dejal premier Božidar Đelić, najbolj črnega scenarija.

Najprej bodo neodvisnost razglasili za nično, nato bodo iz držav, ki jo bodo priznale, umaknili diplomate. Kosovo čaka gospodarska blokada, kar bo za pokrajino, ki 80 odstotkov blaga uvozi iz Srbije pomenilo hud udarec. Analitiki pričakujejo tudi oblikovanje območij pod srbskim nadzorom. Vojska je že okrepila nadzor na jugu države, po nekaterih podatkih naj bi začeli mobilizirati rezerviste. "Vemo, da nas bodo po razglasitvi neodvisnosti čakali določeni izzivi. Nikamor ne moremo iti, pripravljeni smo se soočiti z njimi,“ je dejal odhajajoči kosovski premier Agim Ceku.

Begunci želijo domov

Raziskava je pokazala, da se želi več kot polovica od 200 tisoč Srbov in Romov, ki so po Natovih napadih leta 1999 zapustili Kosovo, vrniti na svoje domove. Za večino je največja težava, da so njihove hiše zasedli Albanci in da se zato nimajo kam vrniti. Ob tem se je še izkazalo, da imajo kosovski Srbi, ki so pribežali v Srbijo, precej nižji standard od svojih sosedov. So namreč revnejši, slabšega zdravja in družbeno izolirani.

V negotovosti pa živijo tudi kosovski Srbi - v pokrajini jih je še okoli 100 tisoč. Analitiki poudarjajo, da bodo v primeru razglasitve neodvisnosti najverjetneje množično zapuščali Kosovo.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
27. 11. 2007 09.40
Ne poimaga nobena mast, spet bomo Jugoslovani, z isto valuto, vojsko, direktivami, brez mej, prostim gibanjem ljudi in blaga in vsem, čemur smo se tako ponosno odpovedali med osamosvajanjem. Kdaj bo Evropi predsedovalo Kosovo ali Črna gora je le vpšašanje časa. Fraza "Ko bom velik, bom carinik na Kolpi" je res že prazgodovinsk! Nihče od naših otrok ne bo mogel več biti!!
generalpostmail@hotmail.com
27. 11. 2007 09.13
Seveda so pogajanja obsojena na neuspeh, če pa je Bushman obljubil samostojno kosovo šipšem. Zakaj bi potem oni popustili?? Če ga je Bushman obljubil naj ga tud on plačuje! Ampak ne... on bo forsiral da vse sprejmemo v EU (od turčije pa do kosova) in da jih lepo financiramo da bo tako na balkanu mir... ampak zgodilo se bo prav obratno... šipše bodo povzročili probleme znotraj EU, EU bo razpadla, mogoč bo spet vojna :(