Tujina

Pogajanj s SČG ne bodo prekinili

Bruselj/Beograd, 31. 03. 2006 22.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

EU ne bo prekinila pogajanj o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu s SČG, čeprav še niso aretirali Mladića.

Evropska zastava
Evropska zastava FOTO: Reuters

Evropska unija za zdaj ne bo prekinila pogajanj o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu s Srbijo in Črno goro, saj je od glavne tožilke haaškega mednarodnega sodišča za vojne zločine Carle Del Ponte dobila pozitivno poročilo, je sporočil evropski komisar za širitev Olli Rehn. V Beogradu so odločitev seveda pozdravili in obenem namignili, da bo nekdanji vojaški poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić, ki je glavni kamen spotike, kmalu aretiran.

Mladić naj bi bil kmalu aretiran
Mladić naj bi bil kmalu aretiran FOTO: Reuters

Kot je po srečanju z glavno haaško tožilko v Bruslju sporočil komisar Rehn, se je za nadaljevanje pogajanj s Srbijo odločil, ker mu je Del Pontejeva glede sodelovanja Beograda s Haagom poročala o "napredku, ki daje kredibilno možnost konkretnih rezultatov v prihodnjih tednih", srbski premier Vojislav Koštunica pa je dal trdno zavezo za aretacijo Mladića. 

Rehn je dejal, da se je na podlagi te zaveze odločil, da bo naslednji krog pogajanj s SČG že naslednji teden. "Še naprej pa bomo podrobno spremljali aktivnosti srbskih oblasti, pri čemer pričakujemo, da bodo stopnjo sodelovanja s sodiščem še izboljšale. Evropska komisija bo razmere znova ocenila konec aprila in se takrat odločila, ali se pogajanja lahko nadaljujejo," je dodal in jasno poudaril, da je polno sodelovanje s Haagom ena od obvez, ki jih mora Beograd izpolniti na svoji poti k sklenitvi omenjenega sporazuma z EU. 

Podaljšali rok za aretacijo

EU je Beogradu februarja dala čas do konca marca, da izpolni pogoj polnega sodelovanja s Haagom, pri čemer je želela predvsem aretacijo in izročitev Mladića, ki naj bi se skrival v Srbiji. Če polno sodelovanje v primeru Mladić ne bo zagotovljeno, je napovedala, da bodo pogajanja o sporazumu prekinjena, nov krog pogovorov, ki je načrtovan za 5. april, pa odpovedan. 

Ritem in dolžina pogajanj bo v veliki meri odvisna prav od tega, kako hitro bo Srbija izpolnjevala obveze. Olli Rehn, evropski komisar za širitev

Teh načrtov EU ni spremenila tudi potem, ko je 11. marca v zaporu haaškega sodišča nepričakovano umrl ključni obtoženec, nekdanji srbski in jugoslovanski predsednik Slobodan Milošević. Napovedala pa je, da pričakuje novo oceno iz ust haaške tožilke, hkrati pa tudi podatke s strani držav članic. Del Pontejeva je oceno o sodelovanju podala v petek, potem ko je v sredo obiskala Banja Luko in Beograd. Po pogovorih izjav sicer nikjer ni dajala. 

Dobra novica za Beograd

Nadaljevanje pogajanj o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu med EU in SČG je "dobra novica", je ocenil podpredsednik srbske vlade Miroljub Labus. Dodal je, da takšna odločitev ne pomeni, da je EU spremenila svoje stališče, temveč je "rezultat dodatnih jamstev, ki jih je dobila haaška tožilka". Potrdil je, da je Del Pontejeva med sredinim obiskom v Beogradu dobila zagotovilo srbskega premiera Koštunice, da bo "v kratkem zaključeno vprašanje polnega sodelovanja s haaškim sodiščem, kar vključuje tudi lociranje in aretacijo Mladića, če se ta ne bo predal sam". 

Tudi po besedah zunanjega ministra SČG Vuka Draškovića temelji odločitev EU na "dokazih, da je bil dosežen napredek pri iskanju haaških ubežnikov, in prejetih jamstvih, da bo obveza polnega sodelovanja s haaškim sodiščem zelo kmalu izpolnjena". 

"Del Pontejeva je dobila trdna zagotovila, da bo izpolnjena glavna obveza o izročitvi Mladića," je v odzivu prav tako povedal vodja nacionalnega sveta za sodelovanje SČG s Haagom Rasim Ljajić. Na vprašanje, ali to pomeni, da so Mladića že izsledili, pa je odgovoril, da "ne bi bilo dobro podajati podrobnosti, vse dokler posel ne bo opravljen".

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.