Tujina

Podrobnosti drame na ciprskem letalu

Larnaka, 17. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stevard in njegova prijateljica sta zaman skušala prevzeti nadzor nad ciprskim letalom, ki je v nedeljo strmoglavilo v grških hribih. Začela pa so se prva pokopavanja žrtev.

Ostanki letala Boeing 737 ciprske družbe Helios po strmoglavljenju (Foto: Reuters)
Ostanki letala Boeing 737 ciprske družbe Helios po strmoglavljenju (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Po poročanju medijev je stevard na krovu ponesrečenega letala ciprske družbe Helios skušal v zadnjih trenutkih preprečiti strmoglavljenje. Gre za Adreasa Prodromouja pri tem pa mu je skušala pomagati njegova prijateljica in stevardesa Haris Charalambous.

Pol ure pred strmoglavljenjem sta stevard in stevardesa vdrla v pilotsko kabino Boeinga 737, saj sta bila kot kaže pilot in kopilot zaradi okvare klimatske naprave v nezavesti. Kot je znano, so o dveh osebah v pilotski kabini poročali tudi piloti grškega vojaškega letalstva, ki so spremljali potniško letalo, potem ko je zašlo s poti.

Po poročanju ciprske televizijske mreže Antenna je Promodrou zamenjal stevarda, ki naj bi po urniku odpotoval z nesrečnim letalom. Tri ure pred letom so ga namreč poklicali z letalske družbe in ga vprašali, če želi leteti v Prago, ker bo na krovu tudi njegova prijateljica. Prodromou je sicer imel izpit za pilota, ker pa ni mogel dobiti službe, se je pri družbi Helios zaposlil kot stevard.

Začela so se pokopavanja prvih žrtev

Predsednik republike Janez Drnovšek je ob tragični nesreči letala ciprske družbe Helios Airways, ki je v nedeljo strmoglavilo v bližini Aten, izrazil globoko sožalje in solidarnost ciprskemu in grškemu predsedniku, Tasosu Papadopulosu in Karolosu Papuliasu.


Na Cipru so medtem začeli pokopavati žrtve nedeljske letalske nesreče ciprskega letala nad Grčijo. Prvi pogreb je bil v Nikoziji, kjer so pokopali kopilota, 40-letnega Pambosa Šaralambusa.

Truplo kopilota je bilo med 23 trupli žrtev, ki so jih v torek zvečer poslali na Ciper, potem ko so jih njihovi svojci identificirali. Trupla nemškega pilota še vedno niso našli. V nesreči letala v bližini Aten je umrlo vseh 121 potnikov, med njimi veliko otrok.