Tujina

Podpora zvezi ZRJ - Črna gora

Washington/Beograd, 30. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški državni sekretar Colin Powell je po srečanju s črnogorskim predsednikom Djukanovićem izrazil podporo dogovoru o ohranitvi zveze med Srbijo in Črno goro vsaj za naslednja tri leta. Haaška obtoženca Nikola Šainović in Momčilo Gruban pa bosta v četrtek odpotovala v Haag.

Milo Djukanović
Milo Djukanović FOTO: Reuters

Po besedah tiskovnega predstavnika State Departmenta Richarda Boucherja, je Powell Djukanovića pohvalil, ker je 14. marca podpisal sporazum, ki ga je stal nekaterih političnih zaveznikov, med njimi premiera Filipa Vujanoviča, ki je odstopil pod pritiskom zagovornikov osamosvojitve. Powell je obe strani pozval k čimprejšnji uveljavitvi sporazuma, Djukanović pa mu je to, po Boucherjevih besedah, tudi obljubil. Powell je izrazil prepričanje, da bo sporazum pomagal Srbiji in Črni gori pri njunih težnjah za pridružitev Evropi in pomembno prispeval k stabilizaciji regije.

Poleg omenjenega sporazuma sta se Powell in Djukanović pogovarjala tudi o sodelovanju z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. ZDA s Črno goro nimajo odprtih vprašanj glede sodelovanja s haaškim sodiščem. Boucher pa je povedal malce več glede sodelovanja ZRJ. "Oblasti v Beogradu morajo odgovoriti na zahtevo tožilcev haaškega sodišča po kar največjem dostopu do dokumentov iz državnih arhivov. Vprašanje vojnih zločinov se lahko odpravi samo s sodelovanjem. Državni sekretar za zdaj še ni sprejel odločitve glede izdaje potrdila," je dejal Boucher, in s tem mislil na Powellovo potrdilo kongresu, da ZRJ izpolnjuje pogoje za nadaljevanje ameriške finančne pomoči.

Šainović in Gruban potujeta v Haag v četrtek

Nikola Šainović bo v Haagu v četrek
Nikola Šainović bo v Haagu v četrek FOTO: Reuters

Nikola Šainović in Momčilo Gruban, ki ju haaško sodišče obtožuje vojnih zločinov in sta jugoslovanskemu pravosodnemu ministrstvu predala dokumente o prostovoljni predaji haaškemu sodišču, bosta v četrtek odpotovala v Haag. Na Nizozemsko bosta odpotovala na rednem letu za Amsterdam. Obtoženca tudi pričakujeta garancijo s strani ZRJ, da se bosta lahko branila s prostosti.

"Vse gre po zakonsko določenem postopku. Ko bomo prejeli zahteve za izročitev, jih bomo predali okrožnemu sodišču v Beogradu in višjemu sodišču v Podgorici," je dejal Šarkić in menil, da ni razloga za hitenje, pa tudi za zavlačevanje ne.

Pomočnik jugoslovanskega pravosodnega ministra Nebojša Šarkić pa je dejal, da na pravosodno ministrstvo v Beogradu do predvidenega roka, torej danes do 9. ure, še niso prispele zahteve haaškega sodišča za izročitev obtožencev.

Šainović, ki je bil v času vojne na Kosovu spomladi 1999 podpredsednik jugoslovanske vlade, je obtožen t.i. poveljniške odgovornosti za zločine na Kosovu. Grubana, ki je bil med vojno v BiH poveljnik v koncentracijskem taborišču Omarska, pa obtožnica haaškega sodišča bremeni, da ni preprečil ubojev, spolnih zlorab in mučenja zapornikov v taborišču.