Tujina

Podpora za vojno narašča

Grozni/Moskva, 30. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Najnovejše raziskave javnega mnenja so pokazale, da je zaradi drame s talci v Rusiji narasla podpora za nadaljevanje vojne v Čečeniji. V zadnji akciji ruske vojske blizu Groznega pa so bili ubiti trije čečenski borci.

Medtem ko Rusija žaluje, podpora za vojno narašča
Medtem ko Rusija žaluje, podpora za vojno narašča FOTO: Reuters

Vseruski center za raziskave javnega mnenja je medtem objavil rezultate javnomnenjske raziskave, ki jo je med petkom in ponedeljkom izvedel med 1600 vprašanimi. Rezultati kažejo, da je zaradi drame s talci med Rusi zrasla podpora za nadaljevanje vojaškega posredovanja v Čečeniji. Za to se je namreč izreklo 46 odstotkov vprašanih. 44 odstotkov jih je menilo, da je potrebno začeti mirovne pogovore. Septembra letos se je za vojaško akcijo izreklo 34 odstotkov vprašanih.

Spopadi se nadaljujejo

V Čečeniji se nadaljujejo spopadi med rusko vojsko in čečenskimi uporniki. V zadnji ruski akciji so bili ubiti trije čečenski borci, ki naj bi pripadali skupini Movsarja Barajeva, voditelja ugrabiteljev v moskovskem gledališču. V spopadih sta umrla tudi dva ruska vojaka in dva čečenska proruska policista. Kot je navedel predstavnik ruske vojske so se ruske sile z uporniki spopadle v gozdovih med mestoma Argun in Grozni. Ruski vojaki pa so pri upornikih odkrili zemljevide z načrti za napade na železniške proge v Čečeniji in postojanke ruske vojske.