Tujina

Podpora Abasovim enotam

Washington/Jeruzalem, 29. 01. 2008 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Američani so palestinskemu predsedniku Abasu ponudili podporo pri varnostni prisotnosti na območju Gaze ob meji z Egiptom.

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je v ponedeljek palestinskemu predsedniku Mahmudu Abasu ponudila podporo ZDA pri neke vrste varnostni prisotnosti na območju Gaze ob meji z Egiptom.

Palestinski vojak na meji z Egiptom
Palestinski vojak na meji z Egiptom FOTO: Reuters


"Podpiramo načrt palestinskih oblasti o vzpostavitvi miru na meji. Potrebno bo določiti še številne podrobnosti. Ne morem komentirati točno določenih podrobnosti, ker gre za zelo kompleksno operacijo, vendar pa pravimo, da podpiramo ta načrt in strani bi morale proučiti, ali je to način za rešitev razmer," je dejala Riceova.

Riceova je še dodala, da se je v nedeljo zvečer o razmerah ob meji pogovarjala z egiptovskim zunanjim ministrom Ahmedom Abulom Gejtom. Ta je v nedeljo dejal, da se je z visokim palestinskim predstavnikom pogovarjal o Abasovem predlogu, da naj bi palestinskim oblastem dovolili nadzor nad mejo.

Sicer pa naj bi v Izraelu v sredo objavili težko pričakovano poročilo posebne preiskovalne komisije o napakah med izraelsko ofenzivo na Libanon poleti 2006. Zaradi poročila so kritiki izraelskega premiera Ehuda Olmerta že okrepili pozive k njegovemu odstopu in pozvali k protestnim akcijam na dan objave poročila.

Izrael je zaprl svoje meje z Gazo, potem ko je palestinsko gibanje Hamas, ki je leta 2006 zmagalo na palestinskih parlamentarnih volitvah, junija lani iz Gaze pregnalo sile, ki so bile zveste zmernemu predsedniku Abasu.

Pred dnevi je Izrael uvedel popolno blokado Gaze, zaradi česar so številni Palestinci z območja z namenom nakupa osnovnih dobrin prek prehoda Rafa množično vstopali na egiptovsko stran.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.