Tujina

Podpisan načrt za reševanje krize v Sudanu

Kartum/Washington, 10. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sudanski zunanji minister in posebni odposlanec ZN sta podpisala sporazum glede reševanja krize v sudanski pokrajini Darfur.

Sudanski zunanji minister Mustafa Osman Ismail in posebni odposlanec Združenih narodov Jan Pronk sta v sudanski prestolnici Kartumu slovesno podpisala sporazum, ki natančneje določa načine, na katere mora sudanska vlada v naslednjih 30 dneh izpolniti zahteve ZN glede reševanja krize v sudanski pokrajini Darfur. O načrtu sta se Ismail in Pronk sporazumela že prejšnjo sredo, nato pa ga je potrdila še sudanska vlada. Minister Ismail je prepričan v uspešno reševanje krize v nemirni pokrajini.

V nasilju v Darfurju je v zadnjih 18 mesecih umrlo več kot 30.000 ljudi, več kot milijon jih je moralo zapustiti domove, več kot 2,2 milijona ljudi pa je potrebnih pomoči. Za nasilje naj bi bile odgovorne arabske milice, ki naj bi uživale podporo vlade v Kartumu.

Tiskovni predstavnik ZN Fred Eckhard je sicer v ponedeljek v New Yorku povedal, da so razmere v Darfurju še vedno kritične. Predstavniki ZN na območju naj bi zasledili nove primere nasilja arabskih milic džandžavid nad civilisti.

Vlada mora vzpostaviti 'varna območja'

Načrt med drugim predvideva, da mora sudanska vlada v 30 dneh v Darfurju vzpostaviti t.i. varna območja, kjer si bodo prebivalci lahko poiskali hrano in vodo ter bivali brez strahu pred napadi. Na teh območjih bi morale biti prepovedane vsakršne vojaške operacije vladnih sil, milic ali upornikov.

Načrt prav tako zahteva od sudanske vlade, da vojaškim opazovalcem Afriške unije omogoči nadziranje uresničevanja danes podpisanega sporazuma ter "nedvoumno zatrdi, da bo v Darfurju čimprej začela z mirovnimi pogovori, ki jih bo tudi privedla do uspešnega in hitrega zaključka".

Sudanska vlada je sicer že privolila v mirovna pogajanja z dvema uporniškima skupinama. Pogajanja naj bi se začela 23. avgusta v Nigeriji.

ZDA pozdravile načrt

Washington je pozdravil sprejetje načrta. Tiskovni predstavnik Pentagona Adam Ereli je poudaril, da je napočil čas za konkretna dejanja ter ob tem izrazil upanje, da se bo sankcijam proti Sudanu mogoče izogniti.

VS ZN je sudanski vladi 30. julija postavil 30-dnevni rok za razorožitev milic v Darfurju, preiskavo primerov kršenja človekovih pravic, kaznovanje kršiteljev, napotitev policije v regijo in prost dostop humanitarnim delavcem na območje. V nasprotnem primeru Kartumu grozi z uresničevanjem 41. člena ustanovne listine ZN, ki dovoljuje uvedbo gospodarskih ukrepov in prekinitev diplomatskih odnosov.