Tujina

Podelili Nobelove nagrade

Oslo/Stockholm, 10. 12. 2005 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Stockholmu in v Oslu so podelili letošnje Nobelove nagrade. Nagrado za mir sta prejela El Baradej in IAEA.

Nobelove nagrade, ki jih vsako leto podeljujejo za posebne dosežke v dobrobit in za napredek človeštva, je od prve podelitve leta 1901 prejelo okoli 700 ljudi in ustanov z vsega sveta. Nagrade vsako leto podelijo ob obletnici smrti ustanovitelja Nobelovega sklada, Alfreda Nobela, švedskega industrialca in izumitelja dinamita.

Švedski kralj Karl Gustav XVI. je na slovesnosti v Stockholmu podelil letošnje Nobelove nagrade za fiziko, kemijo, medicino, literaturo in ekonomijo.

Nagrade, ki so vredne 10 milijonov švedskih kron (1,1 milijona evrov), so prejeli Francoz Yves Chauvin ter Američana Robert H. Grubbs in Richard R. Schrock za kemijo, nagrajenci za fiziko so Američana John L. Hall in Roy J. Glauber ter Nemec Theodor W. Haensch, dobitnika nagrade za medicino sta avstralska znanstvenika Barry J. Marshall in J. Robin Warren, za ekonomijo pa Izraelec Robert J. Aumann ter Američan Thomas C. Schelling.

Pinterja ni bilo na podelitvi

Harold Pinter
Harold Pinter FOTO: Reuters

Letošnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, britanski dramatik Harold Pinter, se podelitve iz zdravstvenih razlogov ni udeležil, zato je nagrado sprejel njegov založnik Stephen Page. Pinter, ki je oktobra dopolnil 75 let, se namreč že nekaj let bori z rakom. Pred nekaj dnevi pa so ga spet sprejeli v eno od londonskih bolnišnic.

Slovesnosti v Stockholmu se je udeležilo kakih 1300 gostov, med drugim švedska kraljeva družina, diplomati, akademiki in predstavniki poslovnih ter umetniških krogov.

Nagrada za mir El Baradeju in IAEA

Še pred tem pa so v Oslu podelili tudi letošnjo Nobelovo nagrado za mir, ki sta jo prejela Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) in njen generalni direktor Mohamed El Baradej.

Nobelovo nagrado za mir sta prejela IAEA in njen generalni direktor Mohamed El Baradej
Nobelovo nagrado za mir sta prejela IAEA in njen generalni direktor Mohamed El Baradej FOTO: Reuters

Prejela sta jo za prizadevanja za preprečitev uporabe jedrske energije v vojaške namene in zagotovitev, da se jedrska energija v miroljubne namene uporablja na najbolj varen način. Nagrado sestavljajo zlata medalja, diploma in ček za 10 milijonov švedskih kron (1,1 milijona evrov).

El Baradej se je v govoru zavzel za svet brez groženj z jedrskim orožjem, svetovne jedrske velesile pa pozval, naj se odpovedo svojemu orožju in tako postanejo zgled za druge. "Če želimo ubežati samouničenju, jedrsko orožje ne sme imeti prostora v naši kolektivni zavesti niti vloge v naši varnost," je poudaril El Baradej.