Tujina

Podaljšano premirje v Sudanu

Kairo, 22. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Premirje v Nubskih gorah, ki sta ga januarja letos v Švici sklenili sudanska vlada in uporniška Sudanska ljudska osvobodilna armada (SPLA), bodo že drugič podaljšali za obdobje šestih mesecev, so sporočili mednarodni opazovalci v Sudanu.

"Stranki podpisnici sporazuma o premirju v Nubskih gorah sta predsedniku misije za nadzor premirja, generalu Jan-Eriku Wilhelmsenu, uradno potrdili, da sprejemata podaljšanje sporazuma za dodatnih šest mesecev," je zapisano v sporočilu mednarodnih opazovalcev.

Med vojno v Sudanu je v 18-ih letih umrlo okoli dva milijona ljudi
Med vojno v Sudanu je v 18-ih letih umrlo okoli dva milijona ljudi FOTO: Reuters

Premirje sta strani julija prvič podaljšali za šest mesecev, tako da bi se izteklo 19. januarja 2003. Wilhelmsen je pojasnil, da je podaljšanje premirja "čudovit trenutek za prebivalce Nubskega gorovja, ki si želijo trajnega miru", obenem pa države donatorke pozval, naj zagotovijo takojšno podporo projektom človekoljubnih in nevladnih organizacij še pred deževnim obdobjem, da bi prebivalstvu tega območja pomagali začeti normalno življenje.

Vojna je terjala okoli dva milijona žrtev

Na jugu Sudana je od leta 1983 divjala državljanska vojna med muslimansko-arabskimi vladnimi silami s severa države in krščansko-animističnimi uporniki SPLA, ki za jug države zahtevajo avtonomijo. V 18-letni državljanski vojni sta po nekaterih ocenah umrla najmanj dva milijona ljudi. Državljanska vojna na območju Nubskih gora v osrednjem Sudanu pa je izbruhnila leta 1985.

Premirje, ki sta ga sprti strani januarja sklenili pod pokroviteljstvom Švice in ZDA, pomeni predvsem preizkus za nadaljnja mirovna pogajanja v Sudanu. Sporazum prepoveduje nameščanje protipehotnih min, strani pa sta se dogovorili za razminiranje, pa tudi za takojšnjo omogočenje dostopa na območje Mednarodnemu odboru Rdečega križa.