Tujina

Pod vodo še 29 trupel

Moskva, 13. 07. 2011 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Uradno število žrtev nedeljske nesreče ladje na ruski reki Volga je preseglo 100, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za izredne razmere. 29 žrtev še niso našli.

Najhujša ladijska nesreča v Rusiji po letu 1983 je po najnovejših podatkih zahtevala več kot 100 smrtnih žrtev.

Ladja je potonila v nekaj minutah. Od 208 potnikov na krovu so rešili le 79 ljudi. "Takoj ko je zašla v težave, se je ladja spremenila v kovinsko krsto," je povedal eden od preživelih. Potapljači in reševalci, ki iz trupa potopljene Bolgarije še vedno vlečejo trupla, so sicer včeraj na dnu Volge v enem od prostorov našli še okoli 50 trupel, večinoma otrok. 29 trupel je še vedno pod vodo.

Potapljači in reševalci na delu.
Potapljači in reševalci na delu. FOTO: Reuters

Po navedbah preiskovalcev je 55 let stara Bolgarija potonila zaradi številnih tehničnih pomanjkljivosti – imela je na primer težave z levim motorjem, poleg tega je bilo na njej precej več ljudi, kot bi jih smelo biti. Plovilo je bilo namreč registrirano za 140 potnikov. Ladja sploh ni imela dovoljenja za plutje, kapitan pa naj ne bi upošteval opozoril pristojnih oblasti o neurju.

Ker podjetje, ki je upravljalo ladjo, ni poskrbelo za ustrezno varnost, so ruske oblasti pridržale vodilna predstavnika podjetja, ki jima grozi do deset let zapora. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je napovedal, da bodo sprejeli stroge ukrepe, s katerimi bodo sankcionirani kršitelji varnostnih pravil na področju prevoza potnikov.

Rusija je včeraj razglasila dan žalovanja.
Rusija je včeraj razglasila dan žalovanja. FOTO: Reuters

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.