Tujina

Počilo na predvečer praznika

Bejrut/Washington, 27. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V bombnem napadu v industrijski četrti Bejrut, kjer živijo pretežno kristjani, je bilo ranjenih osem ljudi.

Po eksploziji avtomobila bombe je v več poslopjih izbruhnil požar (Foto: Reuters)
Po eksploziji avtomobila bombe je v več poslopjih izbruhnil požar (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Libanonski predsednik Emil Lahud je nekaj ur po napadu na velikonočni maši, ki jo je vodil krščanski maronitski kardinal Mar Nasrala državljane pozval k enotnosti in dialogu.

Napad se je zgodil sinoči v industrijski četrti na vzhodu mesta, kjer živijo večinoma kristjani, po eksploziji pa je v več poslopjih izbruhnil požar. Po navedbah nekega policista je bila bomba podtaknjena pod avtomobilom.

Gasilcem je po izbruhu požara iz poslopij uspelo evakuirati več tujih delavcev, tri ure po napadu pa so požar skoraj popolnoma spravili pod nadzor.

Vodilna opozicija za napad, ki je že tretji v zadnjem tednu, krivi libanonske varnostne sile.

Po eksploziji so nadzor prevzeli libanonski vojaki (Foto: Reuters)
Po eksploziji so nadzor prevzeli libanonski vojaki (Foto: Reuters) FOTO: Reuters


ZDA obsodile napad in pozivajo k varnosti

ZDA so medtem napad že ostro obsodile, obenem pa libanonske oblasti pozvale, naj zagotovijo varnost prebivalcev. "Libanonske oblasti pozivamo, naj z zagotovitvijo varnosti in odkritjem krivcev za napad ter njihovo privedbo pred sodišče izpolnijo svojo dolžnost do Libanoncev," je izjavil pomočnik tiskovnega predstavnika State Departmenta Adam Ereli.

V uradu katarske televizijske mreže Al Džazire v Bejrutu so prejeli anonimno telefonsko grožnjo, da bodo kmalu "zleteli v zrak", je sporočil vodja urada Hasan ben Džedo. Libanonske varnostne sile so takoj, ko so izvedele za grožnjo, zaščitile zgradbo, v kateri so urad Al Džazire in številna druga predstavništva tujih medijev.


Sobotni napad v Bejrutu je bil že tretji od 19. marca, je še dodal Ereli in menil, da imajo Libanonci med za maj predvidenimi volitvami pravico v ozračju brez strahu in ustrahovanja izbrati lastno politično prihodnosti. "To ni mogoče, dokler bodo sirska vojska in obveščevalne službe ostale v Libanonu, kjer so vir nestabilnosti," je še povedal.

Pred nekaj dnevi je prav tako v krščanskem delu mesta eksplodirala bomba, pri čemer so bili ubiti trije ljudje. Od atentata na nekdanjega libanonskega premiera Rafika Haririja minuli mesec so se napetosti med pro- in protisirskimi silami v Libanonu povečale. Vodja libanonske opozicije Valid Džumblat je v soboto zvečer izjavil, da atentati služijo razpihovanju napetosti in strahu med prebivalstvom.