Tujina

FOTO: 'Moja misel je usmerjena k Bogu'

Beograd, 23. 01. 2010 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Beogradu so ustoličili novega vodjo srbske pravoslavne cerkve, patriarha Irineja. "To je velik trenutek in velik dan zame osebno, za srbski narod in za srbsko pravoslavno cerkev," je dejal ob tem.

Patriarh Irinej je na svečanem ustoličenju dejal, da je srbski patriarh pred Bogom vedno delil usodo naroda, njegovo radost in tragedijo. "Zato je ta trenutek moja misel usmerjena k Bogu, našemu odrešeniku, ki me je nagradil s svojo dobroto in milostjo," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug povedal novi patriarh.

vladika Irinej, novi patriarh srbske pravoslavne cerkve
vladika Irinej, novi patriarh srbske pravoslavne cerkve FOTO: Reuters

Obljubil je, da bo branil nekdanjo srbsko pokrajino Kosovo, ki je februarja 2008 razglasila neodvisnost. "Kosovo je naš Jeruzalem. Srbija brez Kosova ni Srbija," je bil po poročanju ameriške tiskovne agencije AP odločen novi patriarh.

Ustoličenju že 45. patriarha srbske pravoslavne cerkve so prisostvovali številni predstavniki srbske države, med njimi premier Mirko Cvetković in premier Republike srbske Milorad Dodik ter predstavniki drugih verskih skupnosti. Srbskega predsednika Borisa Tadića zaradi udeležbe na zasedanju Varnostnega sveta ZN o Kosovu v New Yorku na ustoličenju ni bilo.

Novemu patriarhu srbske pravoslavne cerkve je že čestital poglavar Rimskokatoliške cerkve papež Benedikt XVI, izrazil upanje, da bosta cerkvi poglobili sodelovanje, Irineju pa je zaželel veliko modrosti, moči in razumnosti.

Spomnimo ...

Sinoda srbske pravoslavne cerkve je novega patriarha izvolila na petkovem zasedanju v Beogradu. Irinej je ob tem povedal, da se bo po svojih najboljših močeh trudil nositi breme in vse težave, ki jih prinaša položaj.

Tradicionalna slovesnost ob izvolitvi patriarha Irineja bo potekala na zgodovinskem sedežu srbske pravoslavne cerkve v Peći na Kosovu. Datum še ni znan, po neuradnih podatkih naj bi bilo to spomladi.

Irinej je na položaju nasledil patriarha Pavleta, ki je po dolgotrajni bolezni umrl novembra lani, pred tem pa že dve leti ni opravljal svojih dolžnosti. Cerkvena sinoda pa v času njegove bolezni ni bila sposobna doseči dogovora o tem, kdo naj bi bil njegov naslednik, saj jo pretresajo notranji spopadi med konservativno in bolj liberalno strujo.

79-letni patriarh Irinej se je kot Miroslav Gavrilović rodil leta 1930 blizu Čačka v osrednji Srbiji. Za niškega vladiko so ga imenovali junija 1975. Pred tem je bil 13 let profesor in predstojnik semenišča v Prizrenu, nekaj časa pa je vodil tudi šolo za menihe v samostanu Ostrog v Črni gori.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bigich
24. 01. 2010 00.52
gorel bo v ognju... zal :/
dolejo
23. 01. 2010 20.09
Kdaj bo SRBSKA cerkev tudi druge narode priznala za ljudi ?
bnam 2707
23. 01. 2010 12.12
Ob izvolitvi novega srbskega patriarha želim srbskemu ljudstvu napredek in novega zagona v prihodnosti.
boxi
23. 01. 2010 10.46
Pa koga brigajo ti verski fanatiki...
googca
23. 01. 2010 10.10
zadne cajte ogromno novic iz verskih področij.. mate radi čimveč klikov, a :D pa komentarjev s sovražno vsebino seveda :D
Sweet_Cocaine
23. 01. 2010 10.04
Toti se z Kristjanom druzi, mu v cerkvi "robo" dava.
pika poka ježek
23. 01. 2010 09.55
Tega so pa na hitro izvolili.