Tujina

FOTO: Slabo znanje jezika vzrok za nesrečo?

Varšava, 12. 04. 2010 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
73

Ruski mediji namigujejo, da bi bil za tragično letalsko nesrečo lahko kriv komunikacijski šum. Pilot letala naj namreč ne bi znal dobro govoriti rusko, v kontrolnem stolpu pa naj ne bi bilo nikogar, ki bi znal angleško.

Predsedniške dolžnosti je sedaj v skladu z ustavo prevzel predsednik parlamenta Bronislaw Komorowski. V dveh tednih naj bi bile sklicane predsedniške volitve.

Po tragični sobotni letalski neseči, v kateri je umrlo 96 ljudi, med njimi tudi sam poljski predsednik Lech Kaczynski, se po vsem svetu začenja teden žalovanja.

Poljaki so sicer že včeraj točno opoldne počastili spomin na pokojnega predsednika. Oglasile so se sirene, zadoneli so zvonovi, ljudje po vsej državi so obstali in mrtve počastili z dvema minutama molka.

Krsto s predsednikovimi posmrtnimi ostanki so sicer včeraj prepeljali v Varšavo, kjer jo je pričakalo na tisoče ljudi. A Kaczynskega bodo pokopali šele, ko bodo v domovino prepeljali trupla še vseh preostalih 95 žrtev, je povedal predstavnik predsednikovega urada. Od torka bo njegova krsta ležala v predsedniški palači in bo dostopna javnosti.

Poljsko veleposlaništvo v Sloveniji je odprlo žalno knjigo, v katero se lahko podpišete vsak dan do petka med 11. in 15. uro. Vanjo se je že podpisal slovenski vrh. Na veleposlaništvu so se tudi zahvalili slovenski politični eliti, organizacijam in slovenskim državljanom za izrečeno sožalje.

Iz predsednikovega urada so sporočili še, da bodo na željo družine s predsednikom pokopali tudi njegovo ženo Mario. Njeno truplo so identificirali šele danes in ga bodo v domovino najverjetneje prepeljali jutri.

Tudi drugje obeležili spomin na predsednika

Spomin na pokojnega predsednika so sicer počastili tudi drugod. Poljski se je v žalovanju pridružila Rusija, kjer so zastave spustili na polovico drogov, zabavni radijski in televizijski programi so bili odpovedani, naslovnice časnikov so napolnili izrazi sožalja.

Ruski premier Vladimir Putin je na seji vlade poudaril, da Rusija "trpi in žaluje skupaj s Poljaki", ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pa se je že vpisal v žalno knjigo, ki so jo odprli na poljskem veleposlaništvu v Moskvi, ter pred portret Kaczynskega in njegove soproge Marie položil venec rdečih vrtnic.

Pred zgradbo Evropske komisije, prav tako v Bruslju, so zastave članic Evropske unije spuščene na pol droga. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pa je ob obisku v italijanski Parmi poudaril, da je nesreča tragedija za Poljsko in Poljake. "To je šok za vse nas. Tudi zame osebno, saj sem poznal predsednika Kaczynskega in njegovo ženo," je poudaril Barroso, Kaczynskega pa označil za velikega poljskega domoljuba, ki se je boril za svobodo in solidarnost in ki je želel demokratično Poljsko v močni Evropi.

Kratka slovesnost v spomin na poljskega predsednika je potekala tudi pred sedežem Sveta Evrope v francoskem Strasbourgu. Kakih 200 udeležencev se je tragično preminulega Kaczynskega spomnilo z minuto molka, podpredsednica Sveta Evrope Maud de Boer-Buquiccio pa je ob poljski zastavi pred Palačo Evrope položila šopek rož. Zastave vseh 47 držav članic Sveta Evrope pred zgradbo so v znak žalovanja za žrtvami nesreče spuščene na pol droga.

Pokojnega predsednika in ostalih žrtev sobotne nesreče pa se je v nekdanjem nacističnem koncentracijskem taborišču Auschwitz na jugu Poljske spomnilo tudi na tisoče udeležencev t. i. pohoda živih, s katerim so obeležili današnji dan spomina na holokavst.

"Pridružujemo se našim poljskim bratom in sestram v tem času žalosti in jim izražamo najgloblje sožalje ob njihovi izgubi. Naše misli, želje in molitve so v teh težkih časih z njimi," so zapisali.

Pogreb predvidoma v soboto

Uradna žalna slovesnost bo predvidoma v soboto na varšavskem trgu Pilsudski, je za poljsko televizijo TVN24 povedal predsednik parlamenta Bronislaw Komorowski, ki je po smrti Kaczynskega prevzel dolžnosti predsednika države.

Po besedah poljskega zunanjega ministra Radoslawa Sikorskega se bo pogreba udeležil tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, iz Berlina pa so sporočili, da bosta na pogrebu tudi nemški predsednik Horst Köhler in kanclerka Angela Merkel. Tovrstna dvojna udeležba je redka in kaže na velik pomen Poljske za Nemčijo.

Pogrebno slovesnost za žrtvami nesreče bo organiziral poljski veleposlanik v Franciji Tomasz Orlowski, saj je vodja protokola na poljskem zunanjem ministrstvu Mariusz Kazana prav tako umrl v strmoglavljenju.

Kdo je kriv za nesrečo?

Med žrtvami so poleg predsedniškega para tudi namestnik zunanjega ministra Andrzej Kremer, podpredsednik parlamenta Jerzy Szmajdzinski, guverner poljske centralne banke Slawomir Skrzypek, vodja predsednikovega kabineta Wladyslaw Stasiak ter celoten vojaški vrh z načelnikom generalštaba poljske vojske Franciszekom Gagorjem na čelu. Umrla je "elita naroda", je zadevo komentiral nekdanji predsednik Lech Walesa.

Preiskovalci so že našli črni skrinjici, vzrok nesreče pa še preiskujejo. Ena od možnosti je, da je glavni krivec pilot, ki se je kljub gosti megli in nasvetom, naj letalo raje preusmeri, odločil za pristanek. Vprašanje je, kako je lahko izkušen pilot naredil takšno napako in ravnal tako samovoljno. Po poročanju nekaterih medijev obstaja velika verjetnost, da je pilotu dajal navodila sam Kaczynski. Avgusta 2008, v času kratke vojne med Rusijo in Gruzijo, je namreč Kaczynski na letalu za Tbilisi od pilota zahteval, da kljub izredno slabim pogojem pristane v gruzijski prestolnici. Pilot ga ni želel upoštevati in je namesto tega letalo preusmeril v Azerbajdžan, nakar mu je Kaczynski zagrozil, da ga čakajo posledice, in ga označil za strahopetca. Tudi nekdanji poljski predsednik Lech Walesa je za poljski časnik Gazeta Wyborcza ocenil, da se piloti v tovrstnih situacijah za nasvet, kako naj ravnajo, pogosto obrnejo na državne voditelje na letalu in se praviloma ravnajo po njihovih navodilih.

Vendar pa je državni tožilec Andrzej Seremet, ki vodi preiskavo, dejal, da zaenkrat ni nikakršnih indikacij, da je bil pilot prisiljen pristati. "Na podlagi za zdaj pridobljenih dokazov podatkov o tem ni,“ je povedal Seremet.

Možnost, da bi bila za nesrečo kriva tehnična napaka, je prav tako izključena. Kot je povedal glavni preiskovalec Aleksander Bastrikin, je bilo letalo v brezhibnem stanju, kar med drugim dokazuje dejstvo, da pilot v komunikaciji s kontrolnim stolpom v Smolensku ni omenjal kakšnih tehničnih težav. Omeniti velja tudi, da tupoljev 154 slovi kot zanesljiv, poleg tega je bil maja lani na temeljitem servisu.

Se pa v medijih pojavljajo špekulacije, da je vzrok za nesrečo komunikacijski šum. Ruska državna televizija namreč poroča, da poljska posadka ni dovolj dobro govorila ruskega jezika, v nadzornem centru na letališču Smolensk pa naj v trenutku pristajanja letala ne bi bilo osebe, ki bi govorila angleško. Life.ru je celo objavil pogovor s kontrolorjem Pavlom Pluškinom, ki naj bi priznal, da je s pilotom komuniciral v ruskem in ne v angleškem jeziku. To je seveda zelo neobičajno, saj je znanje angleščine eden od pogojev za delo v letalskem prometu. Poljski preiskovalci so očitke že ovrgli.

Spomnimo ...

Tragična nesreča se je zgodila pri Smolensku na zahodu Rusije med pristajanjem predsedniškega tupoljeva 154, ki je zadelo v krošnje dreves in treščilo ob tla. Potniki so bili namenjeni na slovesnost ob 70. obletnici pokola več tisoč poljskih vojakov v Katinskem gozdu, ki ga je med drugo svetovno vojno zakrivila Stalinova Sovjetska zveza.

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jedi_mind_trick
13. 04. 2010 18.30
Ne verjamem v to teorijo, da se niso razumel . 1.dvomim, da ne bi najdl vsaj enega vojaškega kontrolorja v bližini, ki bi znal angleško, 2. letalo je bilo rusko, Poljska pa včasih del Varšavskega pakta, na predsedniške lete pa običajno ne daješ pilotov, ki so ravno včeraj prišli iz vojaške letalske akademije, pač pa najboljše in najizkušenejše pilote. Prepričan sem, da je bil kdo od pilotov že kdaj na kakšnem izobraževanju v Rusiji ali pa kaj takega in, da so znali rusko.
binmister
13. 04. 2010 08.16
škoda da naša vlada vsi komplet nekam ne letijo brez povratka
DrFake
12. 04. 2010 22.04
Karkoli je že bilo, jaz temu ne verjamem da se niso mogli sporazumet zaradi jezika. Malo meji na črni humor takšna izjava. Potem res bog pomagaj, če v pilotskem stolpu nimajo človeka ki govori anglešlo. Poleg tega, če se ne motim, so bili z letalu še trije kopiloti in kljub temu se niso mogli sporazumet. Ta je mal bosa...
NicNeVem
12. 04. 2010 21.46
A je še kdo opazi, da na sliki z zemljevidom sploh ni SLOVENIJE? Da ni to slučajno namerno...
jgzbkwzc
12. 04. 2010 21.30
Najbolj mi grejo na živce teorije o zarotah.Dogodek si je zelo lahko razlagati:Pilot je moral za vsako ceno pristat,ker so mu tako vkazali.Zaradi izjemno slabe vidljivosti je slabo ocenil svoj položaj in se je prezgodaj spustil na tla.Temu je sigurno pripomogla še slaba komunikacija s stolpom,in kadar se poklopi več negativnih pogojev,je nesreča tu.
binmister
12. 04. 2010 21.16
bo treba glede pojasnila nesreče vprašati našega vsevedega analitika BEBLERJA on bo točno opisal vzrok nesreče
mfmaister
12. 04. 2010 21.02
če je vojaško letališče je to od države odvisn a bo kontrolor znal angleško al ne, lahk oni tud opico dajo v stolp da tul v mikrofon pa je to to. @urosev, zakaj bi pa nemško mogu znat, kle pa res ni potrebe da bi kontrolorji al pa piloti znal nemško, zabijanje cajta za učenje še enga jezika če mene prašaš
vetlan
12. 04. 2010 20.25
"v kontrolnem stolpu pa naj ne bi bilo nikogar, ki bi znal angleško" Bedarija. Ne vedo, kaj bi še izmislili.
jozejoze1
12. 04. 2010 20.07
Kaj bojo naši ( vseh 90. ) tud kam potoval????
jozejoze1
12. 04. 2010 20.00
Politikov in generalov ni bilo škoda. Škoda je pilotov stevardes in seveda letala
urosev
12. 04. 2010 19.31
ja pa kako da so sploh sprejel folk k nezna angleško?! v kontrolnem stolpu bi moral govorit tekoče vsaj angleščino in nemščino pa še domač jezik!
zahod.west
12. 04. 2010 19.21
še vsaj 50 let bo moralo poteči, da bomo izvedeli resnico.....
melanhonija
12. 04. 2010 17.12
Kadar v katerikoli nesreči naenkrat umre toliko ljudi, je to VEDNO človeška TRAGEDIJA. V kolikor je med njimi toliko vodilnih predstavnikov civilne in vojaške oblasti ene države, je to (skoraj) vedno za tisto državo SLABO, saj traja vendar kar nekaj časa, da se sitem oblasti znova vzpostavi. Mislim, da se s tem večina strinja. Kar pa se krivde tiče, bo po vsej verjetnosti uradno vsaj nekaj let obveljala verzija, da je tako ali drugače kriv pilot (in morda še kontrolor poletov). Ne ruski ne poljski politični vrh ne bo dovolil, da se za krivca proglasi kdo drug (poljskegi predsednik ali kdo drug iz vojaške delegacije), pa čeprav je po mojem mišljenju verjetnost, da so z grožnjami izsilili odločitev pilota za pristanek, zelo velika. Kdorkoli že je kriv, napako so VSI najdražje plačali.
solo5
12. 04. 2010 16.32
Neznanje ruščine NI razlog za nesrečo. Če je pilot opravil šolanje na ruskem avionu Tupoljevu 154, je sigurno znal bistveno več ruščine kot samo osnovno letalsko frazologijo. Da ne omenjam da je šlo zelo verjetno za senior pilota ( vsakemu mulcu pač že po statusu ne dajo kapetanske kape predsedniškega aviona) ki je pilotsko šolanje opravil na eni od vojaških akademij najmanj pod pokroviteljstvom, če že ne v SZ. Jezikovni nesporazum bi morda lahko bil, če bi bilo letalo Boeing, ki bi ga vozil kak zahodnjak. Poblem je bil zelo verjtno v tem, da je namesto kapetana odločitve sprejmal nek VIP in grozil kapetanu (ve se kdo je to rad počel), da ne bo nikoli več letel (ni hujše grožnje za pilota), če ne ... kar se je žal uresničilo
dolejo
12. 04. 2010 16.02
Tupoljev 154 je zelo zanesljiv avion. Kadar vzleti, vedno prileti na tla.
Adiiiii
12. 04. 2010 15.56
coyoteugly8212.04.2010, 13:064 Kje pa se jaz na glavo postavljam? Daj prečitaj še enkrat kar sem napisal! Nikjer nisem napisal, da bi se moralo kot mednarodni jezik uporabljat ruščino ali slovenščino! Napisal sem, da ne verjamem da Poljak in Rus ne moreta komunicirat med sabo vsak v svojem jeziku, ker sta jezika pač dokaj podobna... Sicer pa ni krivda kontrolorjev na ruskem vojaškem letališču, da ne znajo angleško, ker v vojaškem letalstvu so pravila pač drugačna... Poljaki so dobro vedeli da letijo na vojaško ne pa cevilno letališče...
Adiiiii
12. 04. 2010 15.48
Klampfman12.04.2010, 12:494 Haha ne morem verjet, pa si ti sploh prečital kar sem napisal? Nikjer nisem napisal naj se ne uporablja enoten jezik, da ne prihaja do napak, ampak da so izbrali napačen jezik! Kaj pa to nekaj bluziš o neki določenosti. A ti misliš, da je vse kar je določeno prav? Veš kaj se je že vse določlo v zgodovini kar niti pod razno ni bilo prav. Tudi Hitler je določil pobijanje Židov, pa to ni bilo niti pod razno prav!
jozejoze1
12. 04. 2010 15.38
škoda je letala, dveh pilotov in stevardes
pikam_dopust
12. 04. 2010 15.03
Poljaki ne smejo priznati, da so sami krivi za nesrečo. Hecno bi bilo tudi priznati, da Rusov niso ubogali. Pa so se oboji spomnili, da je problem jezik. In na nekoga, da gre tu za vojaško letalstvo - potem torej pomeni, da poljski pilot natepava poljščino? Da se vladne delegacije dajejo na kontrolne stolpe, za katere se vnaprej ve, da tolčejo samo finščino? Ker je bil to po načrtu vnaprej predviden kraj pristanka. Zanimivo. Človek bi menil, da pri tujih državni delegaciji še pojačaš ekipo, ne da daš notri nekega bukvana! Skratka...Dajte te bučke drugje prodajat!
m0dridirkac
12. 04. 2010 14.23
>>@bnam 2707 >>Uradni jezik med piloti in komunikacijskimi centri za vodenje letal je angleški. >>Brez znanja angleškega jezika nihče ne more biti niti pilot niti uslužbenec v kontrolnem stolpu.To je dejstvo. >>V letalu sprejema vse odločitve izključno pilot na podlagi dejstev ali usmerjanja iz kontrolnega stolpa na zemlji. To je mogoče res v civilnem letalstvu. Tu pa je šlo za vojaško letalo, vojaškega pilota, vojaško letališče, vrhovnega poveljnika, generale itd. In tu se razmerje moči hitro spremeni.