Tujina

Po svetu mirovni protesti

Rim/Tokio/London, 08. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po svetu se vrstijo protesti proti napadu na Irak. V bližini ameriškega oporišča Camp Darby v italijanski Toskani se je zbralo več tisoč mirovnikov, več deset tisoč ljudi pa je demonstriralo tudi na Japonskem.

V Toskani so demonstranti, pretežno privrženci gibanja Disobbedienti vzklikali gesla proti ZDA in napadu na Irak. Privrženci sindikalnega združenja Cobas so tudi zagrozili s splošno stavko, če bi izbruhnila vojna. Mirovniki pa so v Apuliji na jugu Italije zadržali nekaj vlakov, ki so v Camp Darby prevažali vojni material.

Nemci so odločno proti uporabi vojaške sile v primeru Iraka (Foto: Reuters)
Nemci so odločno proti uporabi vojaške sile v primeru Iraka (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Demonstracije so potekale tudi pred glavnim sedežem ameriških sil v Stuttgartu (EUCOM). Protest, ki se ga je udeležilo kakih 300 ljudi, je potekal brez incidentov. Na Japonskem, ki je sicer uradno podprla predlagano resolucijo o Iraku, je proti napadu na Irak protestiralo več deset tisoč ljudi. V Tokiu se je na protestnem shodu po navedbah organizatorjev danes zbralo okoli 40.000 ljudi, demonstracije pa so potekale tudi v drugih mestih.

Več demonstracij proti vojni v Iraku pa je danes potekalo tudi v Egiptu, o protestih pa poročajo tudi z britanskega otočja, iz Pakistana in Irana.

Kako se bodo na napad odzvali iraški Kurdi?

Iraški Kurdi ne želijo turške vojske v svoji bližini (Foto: Reuters)
Iraški Kurdi ne želijo turške vojske v svoji bližini (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

V mestu Erbil na severu Iraka so potekale demonstracije več sto Kurdov, ki nasprotujejo turški invaziji iraškega Kurdistana v primeru vojne v Iraku. "Nočemo Turkov!", "Mladi smo in močni, lahko branimo Kurdistan!", so vzklikali. Pred institucijami Evropske unije v Bruslju pa se je medtem zbralo kakih 4000 kurdskih demonstrantov, ki so prav tako zahtevali, naj Turčija ne pošilja enot na sever Iraka.

Grčija je medtem okrepila vojaške in policijske patrulje vzdolž meje s Turčijo. Grške oblasti so spričo napada na Irak zaskrbljene zaradi morebitnega priliva tisočev Iračanov preko Turčije.