Slovenija

Izhod na odprto morje? Seveda!

Ljubljana/Zagreb, 14. 09. 2009 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

"Nikoli ni bilo vprašanje, ali ima Slovenija pravico do izhoda na odprto morje," je zatrdil hrvaški predsednik Mesić. Slovenski kolega se veseli "koraka v pravo smer" in predlaga referendum.

Türk dopušča možnost referenduma.
Türk dopušča možnost referenduma. FOTO: Dare Čekeliš
Na isti dan, ko bo potekala pristopna konferenca Hrvaške z EU, naj bi se nadaljevala tudi pogajanja o vprašanju meje. Potekala naj bi v sestavi: slovenski in hrvaški minister ter predstavnik EU (verjetno komisar za širitev Olli Rehn ali švedski zunanji minister Carl Bildt).

Pogajanja o meji naj bi se nadaljevala na podlagi drugega Rehnovega predloga, kjer je opredeljen "stik z odprtim morjem".

Glede dogovarjanja s Hrvaško je zdaj čas za trezen optimizem, je predsednik Danilo Türk komentiral v petek sklenjen dogovor med premierjema naše in sosednje države. Označil ga je za korak v pravo smer, ki pa mu morajo v doglednem času slediti naslednji, prav tako usmerjeni v pravo smer. Prav bi bilo, da bi jih vlada v kratkem predstavila skupaj s časovnim okvirom, je dodal, celoten proces pa bo po njegovih besedah zahteval tudi "politično verifikacijo". Obdobje tihe diplomacije je končano, zdaj sta potrebni politična razprava in verifikacija, je poudaril.

Predsedniku Türku se zdi dobra tudi zamisel, da bi v primernem trenutku izvedli referendum. Z njim že grozi opozicija, po mnenju predsednika pa bi lahko o njem v zvezi z nadaljnjimi koraki, med katerimi se mu zdi ključen sporazum o arbitraži, razmislila tudi vlada.

Pahor: Spor bo rešen na pravičen način

Kot je znano, je Borut Pahor v TV klubu na naši televiziji opoziciji poslal naslednje sporočilo: "In če že opozicija napoveduje referendum, potem predlagam, da ga predlaga, ko bomo podpisali s hrvaško premierko arbitražni sporazum, ki bo bolj ali manj Rehn dva. Takrat pa naj državljani in državljanke na referendumu odločijo, ali se strinjajo s tako rešitvijo meje ali ne." 

Reševanja mejnega spora se je diotaknil tudi na današnji proslavi ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini. Po njegovih besedah zadnji predlog, za katerega sta se v petek dogovorila s hrvaško premierko Jadranko Kosor, zbuja upanje, da bo v razumnem času vendarle rešen na pravičen način. Vzporedno s pogajanji Hrvaške v EU se bodo nadaljevala tudi pogajanja o reševanju mejnega spora na podlagi zadnjega Rehnovega predloga, ki eksplicitno omenja stik slovenskih teritorialnih voda z odprtim morjem. "Uspešnemu zaključku pogajanj bo vlada namenila vso pozornost," je zatrdil.

Erjavec: Referendum ni dobra zamisel

Erjavec je, podobno kot Mesić, dogovor komentiral v nogometnem slogu.
Erjavec je, podobno kot Mesić, dogovor komentiral v nogometnem slogu. FOTO: Dare Čekeliš
Nikoli ni bilo vprašanje, ali ima Slovenija pravico do izhoda na odprto morje. Vedno smo zatrjevali, da je to stvar mednarodnega prava. To pa pomeni, da ima vsaka država, ki ima obalo, pravico do izhoda na odprto morje. To je eno, drugo pa je teritorialni stik. Hrvaški predsednik Stipe Mesić

"Referendum ni prava pot," pa je napovedi komentiral predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki ob tem napoveduje, da se mu bomo zaradi napetosti v javnosti le težko izognili. "Mislim pa, da je boljša rešitev nadaljevanje bilateralnih pogovorov in da se najde tista rešitev, ki je za Slovenijo dobra, to pa je, da ima Slovenija prost dostop do odprtega morja," je dejal.

Komentiral je tudi izjavo hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, da je Kosorjeva v petek v Ljubljani "zabila gol". Tudi sam je v športnem slogu opozoril, "da se tekma igra 90 minut, na koncu pa bi lahko bilo tudi 2 proti 1 za nas". "Tekma se igra 90 minut, 90. minuta pa bo takrat, ko bo v državnem zboru glasovanje o tem, da se Slovenija strinja z vstopom Hrvaške v EU. In takrat je lahko rezultat tudi 2 proti 1 za nas," je dejal. Podobno je odgovoril tudi na vprašanje, ali je Desus "v tej tekmi na klopi ali pa igra". "To bomo videli, odvisno od trenerja," je povedal minister za okolje.

Janša spet kritičen

Če je ves dosežek dogovora v vsebini pisma, ki ga je Kosorjeva v petek poslala švedskemu predsedstvu EU, smo lahko globoko razočarani, je dogovor komentiral predsednik SDS Janez Janša. Čeprav bi "težko zanikal dobre namene sedanje slovenske vlade", se obenem sprašuje, "čemu sploh blokada in dvigovanja pričakovanj javnosti, če je Slovenija blokado opustila, ne da bi se karkoli bistveno spremenilo".

Janša na tiskovki SDS
Janša na tiskovki SDS FOTO: Dare Čekeliš
Dogovorila sta se le, da se pogajanje o tem nadaljuje, Slovenija pa bo umaknila blokado že samo zato, da se pogajanja nadaljujejo. Izgleda tako, kot da bi mi vstopali v Evropsko unijo. Bojim se, da bomo še nekaj časa popravljali škodo. Janez Janša (SDS)

Janša je izrazil upanje, da je vlada "poleg hrvaškega pisma s hrvaške strani dobila trdnejše garancije, da se bo mejno vprašanje reševalo pospešeno in tudi rešilo v določeni smeri". "V kolikor garancij ni, lahko rečem le, da nismo naredili koraka naprej," je dejal Janša, ki je še opozoril, da blokad ni mogoče znova postavljati, "sicer bomo izpadli popolnoma neresno"

Kot je še dejal Janša, tudi v primeru, da bi obstajala zaveza, da bo Hrvaška v pogajanjih sledila Rehnovemu predlogu, stvari to še ne rešuje. Rehnov predlog sam po sebi Sloveniji namreč ne nudi dovolj garancij, poleg tega pa tudi ni naletel na soglasje, je opozoril Janša. "Problematičen je bil predvsem, ker je opuščal uporabo načela pravičnosti," je o njem dejal Janša.

Jadranka Kosor in Borut Pahor sta v petek sklenila dogovor, ki, kot je dejal zunanji minister Žbogar, "združuje francosko pismo in Rehnov proces in ju povezuje v celoto".
Jadranka Kosor in Borut Pahor sta v petek sklenila dogovor, ki, kot je dejal zunanji minister Žbogar, "združuje francosko pismo in Rehnov proces in ju povezuje v celoto". FOTO: Reuters

Rehn ohranja optimizem

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je poudarila, da se s slovenskim kolegom Borutom Pahorjem nista dogovorila nič več, kot je zapisano v pismu, ki ga je v petek iz Ljubljane poslala švedskemu predsedstvu EU. Hrvaška je v njem zagotovila, da noben dokument v pristopnem procesu ne prejudicira meje s Slovenijo, ter da se bo spor reševal na podlagi stanja 25. junija 1991.

Kosorjeva se je sestala tudi z vodilnimi hrvaškimi mednarodno-pravnimi strokovnjaki Vladimirjem Iblerjem, Davorinom Rudolfom, Majo Seršić in Budislavom Vukasom. Njen dogovor s Pahorjem so podprli in ga ocenili pozitivno.

"Verjamem, da bo potrjen v obeh državah, saj je to res zmaga za obe, Slovenijo in Hrvaško, ter za EU,"  je evropski komisar za širitev Olli Rehn odgovoril na vprašanje, ali meni, da bo šel dogovor gladko skozi slovenski parlament. Napovedal je, da bo o tem govoril s slovenskim zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem, ki se udeležuje zasedanja Sveta EU.

Na vprašanje, kdaj se bodo nadaljevali pogovori o vprašanju meje na podlagi njegovega predloga, pa je Rehn odgovoril le, da toplo pozdravlja dogovor, ki je "bistven korak naprej pri reševanju dolgotrajnega vprašanja meje in deblokade pristopnih pogajanj Hrvaške z EU".

Nadaljevanje ...

Slovenija in Hrvaška pričakujeta, da se bodo na isti dan, ko bo potekala pristopna konferenca Hrvaške z EU, nadaljevala tudi pogajanja o arbitraži, torej o reševanju vprašanja meje. To je sporočilo, ki ga bo Uniji v Bruslju predal Žbogar. Pogajanja o vprašanju meje se bodo po njegovih besedah nadaljevala v sestavi: slovenski in hrvaški minister ter predstavnik EU – ali iz Evropske komisije ali iz švedskega predsedstva EU, verjetno komisar za širitev Olli Rehn ali švedski zunanji minister Carl Bildt. Slednje še ni odločeno.

Sicer pa bosta dogovor na jutrišnjem zasedanju obravnavala državnozborska odbora za zunanje zadeve in za zadeve EU. Minister upa, da bosta dala načelno soglasje za to, da švedsko predsedstvo skliče pogajalsko konferenco konec septembra oziroma v začetku oktobra. V tem primeru bi Slovenija po njegovih besedah sprostila 11 od 14 blokiranih poglavij – tista, kjer so problem samo prejudici.

Pričkanje okoli meje, ki je kmalu ne bo 

Slovensko-hrvaškemu dogovoru so nekaj prostora na svoji straneh namenili številni svetovni mediji. Tako je britanski časnik Financial Times zapisal, da je na videz lokalni spor okoli Piranskega zaliva postal največji zunanjepolitični problem Zagreba. Hrvaška je zaradi njega izgubila leto dni v pogajanjih z Unijo, a bi se kljub temu lahko že leta 2011 pridružila 27-erici, poudarja avtor. Ko bosta obe državi članici Unije, bo morska meja v veliki meri zgolj akademsko vprašanje, kot je bilo pred razpadom nekdanje Jugoslavije, še dodaja.

Pozitivni odziv hrvaških medijev

Prijateljski stisk rok po petkovem srečanju slovenskega premierja in hrvaške premierke.
Prijateljski stisk rok po petkovem srečanju slovenskega premierja in hrvaške premierke. FOTO: Reuters

Hrvaški časniki tudi danes pišejo o petkovem dogovoru. Po vrsti dolgih sušnih in suhih let smo priče pravemu čudežu, čeprav še vedno ni zagotovo, da se bo nacionalistični in populistični duh uspešno vrnil v steklenico, ocenjuje reški Novi list. Poudarja, da sta državi v nekaj pogovorih v "pičlih šestih tednih" našli pot do rešitve, in sicer z "majhno" pomočjo Washingtona. "Ali torej obstaja boljša potrditev, da gre predvsem za majhen in banalen balkanski spor o meji, ki so ga nacionalistične garniture tako s slovenske kot s hrvaške strani napihnile do neverjetnih razmer, ter so ga uporabljali vsa ta leta kot nadomestno temo?" se sprašuje reški časnik. Dodaja, da so politiki namesto na urejanju spora, delali na zaostritvi in zapletanju.

Morebitni dogovor o arbitraži bi resnično pomenil konec težav, ker bi s sprejetjem arbitraže obe državi obenem sprejeli tudi njen izid in tudi ne bi bilo več nobenih ovir, da Slovenija ratificira pogodbo o pristopu Hrvaške v EU. Jutarnji list

Dosežen dogovor bo omogočal Hrvaški nadaljevanje pogajanj z EU, Evropski uniji pa nadaljnjo širitev, ki je tudi brez hrvaškega primera v resni krizi, Slovenija pa bo dobila priložnost, da izboljša svojo podobo, pa izpostavlja hrvaški Jutarnji list. Dodaja, da za petkovim dogovorom obstaja veliko podrobnosti, ki jih bo javnost šele izvedela. "Verjetno sta se državi dogovorili o celem paketu urejanja sporov, čeprav tega še ni na papirju. Kot je slišati v Bruslju, bo Slovenija ukinila blokado hrvaških pogajanj, potem ko je Hrvaška naredila prvi korak in poslala pismo o neprejudiciranju meje. Potem bosta državi objavili dogovor o arbitraži na podlagi predloga evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna," nadaljuje časnik.

"Le eno je zagotovo. Ne Jadranka Kosor in ne Borut Pahor ne bi rešila problema, če ne bi ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton Slovencem dejala, da je dovolj. Amerika ni pustila, da bi Slovenija kot nikogaršnji trojanski konj zmagala v omenjeni igri," pa ocenjuje Večernji list. Dodaja, da je Clintonova takoj v petek objavila sporočilo za javnost, v katerem je pohvalila dogovor.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bron
15. 09. 2009 21.40
KAJ NAM POMENI DOSTOP DO OTPRTEGA MORJA ČE PA BODO NAS ZBRISALI TILE PAMETNJAKOVIČI FUJ.
otob
15. 09. 2009 17.56
Kakšni referendum,sporazum je rešen v korist slo in hr,vsaka čast Pahor tak treba
risbo7
15. 09. 2009 17.34
s teboj rtalgoni se pa sploh ne strinjam....kakšne pa maš... kar je naše je naše!!! slovenija do novegagrada in naprej.....
rtalgoni
15. 09. 2009 11.01
Dragi Slovenci! Mislim da bude najbolje rješenje kondonimij, odnosno zajedničko upravljanje cijelim Piranskim zaljevom ( iliti Savudrijskom valom - kak je kome milije) od strane obje države, pa sve do međunarodnih voda. I gotovo. Riješen problem. Mi nismo ništ izgubili ( u prvom redu nas zanima da imamo granicu sa Italijom ) a vi imate "stik z mednarodnimi vodami". Pozdrav. P.S. Ak se znači slučajno najde plin ili nafta, budemo dijelili fifti/fifti.
kceh011
15. 09. 2009 10.49
hrvate je rešla slovenska policija, da so ujeli onga bombaša..
alexx4
15. 09. 2009 09.45
Mogoče bi morali za nasvet glede medsosedskih sporov povprašati Angleže kakšno diplomacijo so ubrali, da so dobili nazaj sporno ozemlje na Falklandih.
vinadap
15. 09. 2009 09.41
casual - nam je pa zelo jasno,vendar z Hrvati je treba biti previden,saj so nas že nekajkrat peljali žejne čez vodo. Poznaš zisti rek;Previdnost je mati modrost.
samo56789
15. 09. 2009 08.08
Hrvaški narod je preko totalitarnih režimov in v vojnah kršil na veliko določbe mednarodnega prava in mednarodni dogovore in z nasiljem spreminjal narodnostno sestavo okupiranih ozemelj, in sedaj bo z vstopom v EU in pomočjo svojih zaveznikov še legitimiral. Kdo pritiska potem na Grčijo za EU in Ciper, kdo pritiska na Francijo in Nemčijo za Turčijo,..? Samo mi hlapci se moramo podrediti.
samo56789
15. 09. 2009 07.56
Če bi kmet ravnal kot naša zunanji politiki, bi kmalu ostal samo še hlapec. Mi sami sebe postavljamo v podrejen, hlapčevski položaj. Leni in neodgovorni politiki si niso vzeli dovolj časa, da bi lahko razložili potek dogodkov v zadnjih 60 letih ( to še eno življennje ni ) in pomemebnost določanja meje za slovenski narod drugim državam.
samo56789
15. 09. 2009 07.52
1. Meje bodo ostale za vedno, vendar bodo lažje prehodne in bolj povezovalne, kar je prav. 2. Looserji, zgube slovenski politiki. V zadnjih 100 letih ste slovenskemu narodu odvzeli morje in stik z mednarodnimi vodami. In za vašo nesposobnost iščete same izgovore. Še zajamčeno plačo in pokojnino si ne zaslužite.
kvaka11
15. 09. 2009 07.47
In jaz zahtevam referendum.
casual
15. 09. 2009 07.27
Dragi Slovenci meni tu nešto nikako nije jasno... Naša Kosorica je dan prije potpisivanja o svemu obavjestila SVE parlamentarne strake i dobila je 100% pozitivan odgovor. Zašto Pahor to nije napravil nego ga sad svi slovenski političari čudno gledaju?
risbo7
15. 09. 2009 07.14
BEDARIJA!! - slovenci zahtevajmo nazaj okupirano ozemlje......!!!!
vincester
15. 09. 2009 00.14
Referendum po tem vprašanju je popolnoma nesmiselen in nepotreben. Slovenci bomo glasovali v vsakem primeru za korist svoje države-to je popolnoma jasno! Vsako sklicevanje politikov na referendum je mlatenje prazne slame in nepotrebno zapravljanje denarja.
brezcasni
14. 09. 2009 23.42
mesič je en lizun naši pa tko kot vedno v rokavicah-tud k ga masirajo
soola
14. 09. 2009 23.33
Mesič me sploh ne zanima , Slovenija ima svojih nesposobnežev za izvoz !!!!
soola
14. 09. 2009 23.31
kje so vsi niki, ki so bili zelo agilni zadnje par dni------------SMRDIIIII !!!!!!!!!!
Nad.oblaki
14. 09. 2009 23.30
Ma ta Mesić je en navaden nesposobnež, kako ga Hrvatje lahko sploh gledajo... en navaden provokator ali pa je toliko nesposoben. Svoje mnenje pa tudi spreminja kakor veter piha. Ni čudno, da sta se z Sanaderjem tako dobro razumela.
soola
14. 09. 2009 23.28
to meni zelo smrdi, kar naenkrat-Mesič-izhod na morje--seveda, Turk je takoj za referendum, SMRDI DO NEBA !!!
klavdijl
14. 09. 2009 23.09
mah... v času finančne krize bodo dnar razmetaval za referendum