Tujina

FOTO: L'Aquila po potresu

L'Aquila, 13. 04. 2009 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Osrednjo Italijo sta teden dni po uničujočem potresu zajela močno deževje in veter. Premraženim brezdomcem, ki so zatočišče našli v šotorih, delijo odeje in peči. V L'Aquili pa so medtem zabrneli stroji.

Prebivalce Abruzzov, ki so zatočišče našli v šotorskih naseljih, zdaj pesti še mraz.
Prebivalce Abruzzov, ki so zatočišče našli v šotorskih naseljih, zdaj pesti še mraz. FOTO: Reuters

Nove težave teden dni po uničujočem potresu v sosednji Italiji, ki je terjal 294 smrtnih žrtev, zdaj povzroča slabo vreme. Že od nedelje zvečer dežuje, piha pa tudi močan veter. Po napovedih meteorologov bi lahko to trajalo še nekaj dni.

Več kot 20 tisoč ljudi, ki so zatočišče našli v šotorskih naseljih v L'Aquili in okolici, pesti mraz, zato jim je civilna zaščita že priskočila na pomoč. Delijo jim odeje in peči. Območje še vedno stresajo popotresni sunki. 

Vsako tretjo stavbi bo treba porušiti

L'Aquilo čaka še več rušenja.
L'Aquilo čaka še več rušenja. FOTO: Reuters

Iskanje pogrešanih v potresu so v nedeljo ustavili, saj pogrešanih ni več. Italijanski premier Silvio Berlusconi, ki je velikonočno nedeljo preživel v L'Aquili, je poudaril, da gre sedaj najbolj pereče obdobje po potresu h koncu, zato je treba začeti z obnovo. Obljubil je, da si bo prizadeval za čim prejšnjo vnovično izgradnjo prizadetega območja.

To pa bo, kot kažejo prvi podatki strokovnjakov, zelo težavno. Kar tretjina od tisoč še stoječih stavb v L'Aquili, ki so jih doslej pregledali, je prenevarnih, da bi lahko živeli v njih. Treba jih bo porušiti. Dobro petino stavb bodo morali temeljito obnoviti, medtem ko se bodo prebivalci v ostale lahko kmalu vrnili. Ob tem se pregledovanja objektov v starem mestnem jedru, ki je bilo v potresu najbolj prozadeto, sploh še ni začelo.

Začelo se je odstranjevanje ruševin.
Začelo se je odstranjevanje ruševin. FOTO: Reuters

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wajduc
15. 04. 2009 13.17
za se zjokat :(
dkey
13. 04. 2009 23.04
Pismo zalostno
Bugaruga
13. 04. 2009 17.26
Še nimajo dovolj hudega, reveži.
zelena.zmajcica
13. 04. 2009 15.42
kok jim more bit hudo :S
jezek_teka_teka
13. 04. 2009 15.08
Kje je zdaj čelo od berlusconija .... vikend pod šotori ... hahahahahaa .... loool .... bebo ...