Tujina

FOTO&VIDEO: Preiskava lahko traja več tednov

Mangalore, 23. 05. 2010 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Preiskovalci so iz razbitin letala že potegnili glasovni snemalnik, ki je nameščen v pilotovi kabini in jim bo dal prve informacije o tem, zakaj je do nesreče prišlo. Črno skrinjico pa še iščejo.

Letalo tipa boeing 737-800 letalske družbe Air India Express, ki je v soboto zgodaj zjutraj priletelo iz Dubaja, je iz neznanega razloga zgrešilo pristajalno stezo na južnoindijskem letališču v Mangaloreju, zaradi česar se je s krilom zaletelo v mejni zid in zgrmelo čez rob klifa. Pri tem se je razpolovilo in zagorelo, so pričali očividci. Na krovu je bilo 166 potnikov (160 potnikov in šest članov posadke), umrlo pa jih je 158 in ne 159, kot so sprva poročali mediji. Reševalci so vsa trupla že našli, iz razbitin so jih izkopavali tudi ponoči.

Predsednik in generalni direktor Air India Arvind Jadhav je povedal, da so 128 trupel že identificirali in jih predali sorodnikom. "Še osemnajst trupel smo identificirali, zdaj pa je na vrsti obdukcija, medtem ko jih dvanajst še nismo identificirali,'' je povedal. Zdravniki se trudijo, da bi z analizo zobovja in drugimi tehnikami identificirali še ostale žrtve, ki so ožgane do neprepoznavnosti.

V Mangalore je prispela tudi skupina strokovnjakov, ki bo vzela DNK žrtev, analiza pa lahko traja več tednov. Pri preiskavi nesreče pomagajo tudi ameriški strokovnjaki. Vsi potniki so bili sicer indijskega porekla, med njimi se jih je veliko vračalo domov z dela v Dubaju.

nesreča indijskega letala
nesreča indijskega letala FOTO: Reuters

Dodal je, da zaradi incidenta ni bilo odpovedanih letov, ampak so jih izvedli 90 odstotkov. ''Le dvanajst odstotkov letov je bilo odpovedanih. Tudi pri Air India Express je bilo izvedenih 90 odstotkov letov,'' je dejal in dodal, da so za kabinsko osebje v številnih mestih uredili svetovanje, saj so zaradi tragedije v šoku. Sicer pa je poudaril, da se že dogovarjajo z zavarovalnicami, da bodo svojcem žrtev lahko takoj izplačali odškodnine.

Sožalja prihajajo od vsepovsod

Dan po nesreči sožalja prihajajo z vseh strani. Pakistanski minister vlade Yousuf Raza Gilani, čigar država ima s svojo sosedo napete odnose, je v New Delhi kmalu poslal brzojavko. "V imenu vlade, ljudstva v Pakistanu in mojem samem izražam najgloblje obžalovanje in sočustvovanje s  svojci,“ je zapisal. Pridružil se mu je kitajski premier Wen Jiabao, pa tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in bangladeški premier Sheikh Hasina. Ameriški veleposlanik v Indiji Timothy J Roemer je povedal, da bo njegova država Indiji zagotovo nudila pomoč. "Vse skupaj je še težje prenesti, vedoč, koliko otrok je bilo na letalu.“ – bilo jih je namreč kar 20. Britanski zunanji minister William Hague pa je v imenu Združenega kraljestva povedal, da so njegove misli pri žrtvah in njihovih družinah.

Budistični menihi so v spomin žrtvam na posebni ceremoniji prižgali svečke in zmolili.

Kaj je zakrivilo nesrečo?

Premier Manmohan Singh je že včeraj sporočil, da bodo družine žrtev letalske nesreče dobile kompenzacijo v višini skoraj 4.000 evrov, nekaj pa bodo dobili tudi poškodovani. Sožalje je že izrekla predsednica parlamenta Sonia Gandhi in vsem ranjenim zaželela čim hitrejše okrevanje.

Letališče v Mangaloreju sicer leži na vrhu hriba in ima dve pristajalni stezi, na koncu vsake pa precejšen prepad v dolino, kar je za pilote velik izziv. Dan je bil deževen in oblačen, kar bi lahko povzročilo dodatne težave. A predstavnik državnega civilnega letalstva Madhavan Nambiar je povedal, da je bilo na omenjenem letališču opravljenih že najmanj 32.000 pristankov letal.

Ker letališka kontrola od pilota letala ni prejela nobenega klica v sili, so se pojavila ugibanja, ali je bil pilot dovolj kvalificiran, vendar so kasneje potrdili, da je bil dobro usposobljen in je na omenjeni stezi že pristajal, imel je namreč 10.000 ur letalskih izkušenj.

Pojavljajo se tudi ugibanja, ali so med pristajanjem popustile pnevmatike, kar bi lahko povzročilo, da je letalo zdrsnilo s steze. Direktor centra za letalstvo Agawal je povedal, da tehničnih težav niso opazili in da so pristojni opravili vse potrebne varnostne preglede, preden je letalo, ki je sicer letelo od leta 2006, poletelo.

"To ni bila nesreča, pač pa rezultat namerne napake uradnikov na visokih položajih,“ je v svoji izjavi zapisala okoljska skupina, ki za nesrečo krivi pomanjkanje urjenja, preveč zaposleno osebje in neustrezno infrastrukturo. "Bila je katastrofa, ki je samo čakala, da se zgodi. Pravzaprav smo lahko srečni, da nismo imeli večjih nesreč v preteklih 10 letih,“ je povedal eden od zaposlenih pri službi za letalsko varnost.

Preiskovalci pa medtem med razbitinami še vedno iščejo črno skrinjico, ki jim bo omogočila sestaviti skupaj zadnje minute leta pred nesrečo. Nekaj namigov, kaj bi se lahko zgodilo, so preiskovalci dobili že iz glasovnega snemalnika v pilotovi kabini, ki so ga že našli. Naprava je sicer nekoliko poškodovana zaradi ognja, vendar naj bi vseeno ponudila nekaj informacij. Analiza teh podatkov naj bi sicer trajala tudi dva tedna.

Kako se je zgodilo ...

Nesrečo je preživelo osem ljudi – vsi so v bolnišnici, njihovo stanje pa je stabilno. ''Slišal sem zvok, kot bi bile uničene pnevmatike. Potem je letalo zdrsnilo proti drevesom in kabino je napolnil dim. Ujel sem se v kable, vendar se mi je uspelo rešiti. Skušal sem oditi ven na sprednji strani, vendar je tam močno gorelo. Zato sem se obrnil in skočil ven drugje,'' je dogodek opisal eden od preživelih. ''Letalo se je razpolovilo. Skočil sem iz letala, ko je strmoglavilo. Videl sem še dve osebi, ki sta prišli iz letala."

''Nismo verjeli, da bomo preživeli, vendar smo,'' je povedal preživeli indijski delavec, ki je delal v Dubaju. ''Letalo se je prelomilo na pol in skočili smo ven. Vse se je zgodilo v nekaj sekundah, takoj ko je letalo pristalo,'' je dejal. ''Letalo je streslo in se prepolovilo,'' pa je opisal tretji in dodal, da se je pristanek najprej zdel normalen, potem pa je zagorelo in eksplozija je povzročila večji požar. Kot je še povedal, mu je uspelo skočiti iz letala, kjer so mu pomagali vaščani, ki so prihiteli na kraj nesreče, da bi pomagali pri reševanju.

Zadnji zapis 17-letnice
Zadnji zapis 17-letnice FOTO: Twitter

Na usodnem letu je bila tudi 17-letna Harshini Poonja s starši, s katerimi je letela v Mangalore na poroko. Preden je odšla na pot, je na Twitterju zapisala svoje občutke. ''Na letališču in blah =_= Edina stvar, ki se je veselim, je dež,'' je zapisala, preden se je vkrcala na letalo, ki je bilo zasedeno do zadnjega kotička.

Ena najhujših nesreč v zadnjih letih

Air India Express je nizkocenovni letalski prevoznik in hčerinska družba nacionalnega letalskega prevoznika Air India. To je njegova prva nesreča v razmeroma kratki zgodovini. Družba leti predvsem na jug indijskih provinc Kerale in Karnatake, kjer je letalo strmoglavilo, in pristaja v zalivu, kjer dela veliko Indijcev.

Boeing je javil, da bo omogočil ustrezno ekipo za tehnično pomoč pri preiskavi.

Indija ima v zadnjem desetletju relativno dobre varnostne rezultate v zračnem prometu, kljub porastu zasebnih letalskih družb in poletov znotraj države. Zadnja večja nesreča se je zgodila leta 2000 v mestu Patna, v njej pa je umrlo okoli 50 ljudi. 

Najhujša letalska nesreča v Indiji se je sicer zgodila leta 1996, ko sta nad indijsko prestolnico New Delhi trčili dve potniški letali. Umrli so vsi, ki so bili na krovu obeh letal, skupno 349 ljudi.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DeepChicken
23. 05. 2010 18.30
Zgleda je bla tale 17 letnica kr razvajena :) "Ne da see mi kr nekaaMm letet, blah, raj bi na Twitterju viseEla........!!!!"
Jezek_TT_033
23. 05. 2010 17.28
Še slovenske ceste so bolj varne kot indijski zračni prostor ...
zvezek123
23. 05. 2010 15.19
R.I.P. Vas 24ur pa sprašujem ali je šlo za namerno napako ali ta nemarno napako? Ker če je šlo za namerno napako pol morjo kazensko odgovarjat za to kar se je zgodilo.
Vesna Toše
23. 05. 2010 14.54
ko umre ena oseba v črno in žalost ovije preveč ljudi...in jo pogrešamo,kaj šele pri takem številu ljudi. zelo žalostno. :((
darolim1938
23. 05. 2010 14.35
Letališča me resnično presenečajo. Zelo malo jih predvidi,da ser lahko zgodi, da je letališče ali prekratko ali preozko in je takoj zunaj letališča toliko ovir, da skoraj ni možnosti, da bi letalo, ki bi še za sto, dvesto metrov nadaljevalo naravnostt vožnjo, praktično zaradi vseh možnih ovir bilo takoj uničeno. Ni jasno, zakaj vsako letališče nima vsaj še en km travnatih in ravnih ter utrjenih tal, da letalo, ki se iz neznanih razlogov ne more pravočasno ustaviti, lahko vsaj še en km nadaljuje vožnjo po utrjenem travniku. Precej nesreč z tragičnimi posledicami se je zgodilo prav zaradi tega, ker se letalo iz neznanih razlogov ni moglo ustaviti na določeni pisti. Skoraj vsako letališče, tudi Brniško, ima na koncu steze za pristajanje in vzletanje letal (enako velja za vzletanje) na začetkih ali na koncih teh pist prave katakombe, gozdove, betonske in železne ograje...!?
spinjel
23. 05. 2010 13.21
Nekatreih fotografij res ni treba objavljati! Pomislite na svojce, ko vidijo slike zažganih trupel. Mrhovinarji eni!
papasmurf
23. 05. 2010 13.04
Najhujša letalska nesreča v Indiji se je sicer zgodila leta 1996, ko sta nad indijsko prestolnico New Delhi trčili dve potniški letali. Umrli so vsi, ki so bili na krovu obeh letal, skupno 349 ljudi. Nič dve potniški letali, nerazgledani novinarji, eno od njih je bil kazahkstanski tovorni Iljušin
24kokosk
23. 05. 2010 12.29
počivajte v miru
elzan
23. 05. 2010 12.24
elzan
23. 05. 2010 12.18
R.i.pusm mrtvim ki so umrli. Res zalostno za druzino ush mrtvih ljudi.. Pocivajte v miru! :(