Tujina

FOTO: Saleh: Večina me podpira

Sana/Damask, 21. 03. 2011 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vse več zaveznikov jemenskemu predsedniku obrača hrbet. Vplivni general je podprl protestnike, obrambni minister pa je sporočil, da vojska še naprej podira predsednika. Napeto je tudi v Siriji.

''Napovedujemo našo miroljubno podporo miroljubni revoluciji mladine in njihovim zahtevam. Še naprej bomo opravljali svojo dolžnost pri zagotavljanju varnosti in stabilnosti v prestolnici,'' je general, ki je bil v preteklosti blizu predsedniku Salehu in je poveljnik vojaške cone na severozahodu Jemna, dejal za katarsko televiziji Al Jazeera. Novinarji so poročali, da sta danes še dva generala napovedala podporo protestnikom. Ob tem pa niso napovedali svojega odstopa.

Nekateri visoki predstavniki vojske in navadni vojaki so stopili na stran protestnikov.
Nekateri visoki predstavniki vojske in navadni vojaki so stopili na stran protestnikov. FOTO: Reuters

Prav zato je narod nagovoril obrambni minister Mohammad Nasser Ali, saj se je javnost spraševala, ali ima med ljudmi osovraženi predsednik Ali Abdulah Saleh sploh še podporo vojske. Minister je dejal, da vojska še naprej podpira predsednika, prav tako ga bo ščitila pred "kakršnim koli udarom zoper demokracijo". "Oborožene sile bodo ostale zveste prisegi, ki so jo podale pred Bogom, narodom in političnim vodstvom, ki ga vodi brat predsedbik Ali Abdulah Saleh," je razložil.

Kdo vse mu je obrnil hrbet?

Pogreb žrtev streljanja pred univerzo v Sani
Pogreb žrtev streljanja pred univerzo v Sani FOTO: Reuters

Predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, ki je v nedeljo razpustil vlado, je v zadnjih dneh hrbet obrnilo več vidnih in vplivnih zaveznikov, med njimi trije ministri, veleposlanik pri Združenih narodih, vodja državne tiskovne agencije in plemenski ter verski voditelji.

Po streljanju v petek, ki je po zadnjih podatkih zahtevalo 52 smrtnih žrtev med protivladnimi protestniki, je Saleh po državi uvedel izredno stanje, ki zmanjšuje svobodo gibanja in pravico do zbiranja, trajalo pa naj bi 30 dni.

Zahod je zaskrbljen nad nemiri, saj je Jemen pod Salehom pomemben zaveznik v borbi proti krilu Al Kaide, ki ima zatočišče v tej državi, tarča njenih operacij pa so Združene države in Savdska Arabija.

'Večina me podpira'

Oglasil se je tudi Saleh, ki pravi, da ga večina državljanov podpira. Dodaja, da bo pritiske zdržal, savdskega zunanjega ministra pa je pozval, naj v jemenski krizi deluje kot mediator. Saleh državi vlada že 32 let. Francoski zunanji minister Alain Marie Juppe je odločen, da se mora Saleh odpovedati svojemu položaju.

Razmere v Jemnu:

Napeto je tudi v Siriji

Vojska se je napotila v mesto Dara na jugu države. Tam se že nekaj dni zbirajo protestniki, ki nasprotujejo vladavini predsednika Bašarja Asada. Oblasti so varnostne sile napotile tja, saj želijo pomiriti razgrete strasti. Do zdaj je bilo ubitih pet protestnikov, ki so zahtevali svobodo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dara
Dara FOTO: Reuters

Tako je na tisoče žalujočih protestnikov korakalo po ulicah in se spominjalo 23-letnega mučenika, ki je v nedeljo umrl pod streli varnostnih sil. Vzklikali so, da zahtevajo politično svobodo in konec korupcije v državi: "Bog, Sirija, svoboda. Ljudje želimo konec korupcije.“  Po protestnem sprehodu po mestu so se zbrali pred mošejo Al Omari, ki stoji v starem delu mesta v bližini jordanske meje.

Vojska je okoli mesta Dara postavila nadzorne točke in vsako osebo so legitimirali. V mestno hišo pa je prišel tudi pravosodni minister, a ni še znano, kaj je ob svojem obisku sporočil protestnikom.

V protestih, ki so se začeli prejšnji torek, je bilo tako ubitih pet protestnikov, okoli 100 je ranjenih, številni pa so zaprti. Ljudje so se na ulice odpravili, ko so se na spletnem omrežju Facebook pojavili pozivi k večji svobodi v državi, v kateri so že od leta 1963 v veljavi izredne razmere.

Sicer pa se razmere zaostrujejo tudi v mestu Jasem, kjer se je na ulicah zbralo na stotine protirežimskih protestnikov.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Martian
21. 03. 2011 13.44
ja ja..to mi delaj..še enmu diktatorju se bliža konec...pol pa kr naprej..ne se ustavit Arabci..dela mate čez glavo..
Izbrisani8
21. 03. 2011 13.25
Pustite jih pri miru, naj sami med sabo to rešijo, če se hočejo klati naj se in konec debate.