Tujina

Po katastrofi še nevihta Bonnie

New Orleans, 23. 07. 2010 16.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi tropske nevihte ladje v Mehiškem zalivu zapuščajo vrtino BP, iz katere zaenkrat ne izteka nafta. Evakuirali bodo 60 ladij, saj nevihta ogroža življenja delavcev.

Ameriški krizni vodja, upokojeni admiral obalne straže Thad Allen, je v četrtek zvečer ukazal evakuacijo ladij okrog ponesrečene vrtine naftne družbe BP v Mehiškem zalivu zaradi približevanja tropske nevihte z imenom Bonnie. Pokrov nad vrtino pa bo ostal tam, kjer je bil in nafta naj ne bi iztekala v morje. Allen je še poudaril, da bodo ladje zapustile področje v 48 urah.

BP je namestil zadnji zaščitni pokrov.
BP je namestil zadnji zaščitni pokrov. FOTO: Reuters

Allenov ukaz o evakuaciji zajema približno 60 plovil, ki se nahajajo na prizorišču nesreče. Zaradi nevihte so za pet do šest dni poslali domov tudi floto ladij, ki snema nafto z morske gladine. Doslej se je od eksplozije naftne ploščadi Deepwater Horizon 20. aprila v zaliv izteklo do 696,5 milijona litrov nafte.

Tropska nevihta Bonnie je v četrtek nekoliko poplavila Portoriko in otok Hispaniola s Haitijem in Dominikansko republiko, v Mehiški zaliv pa naj bi prišla te dni. Danes popoldne po srednjeevropskem času je bila približno 130 kilometrov južno od Miamija.

Meritve pritiska ustrezne

Protest zoper podjetje BP
Protest zoper podjetje BP FOTO: Reuters

Bonnie trenutno piha s hitrostjo 64 kilometrov na uro, kar ni pretirano, vendar je Allen dejal, da ne želijo tvegati varnosti osebja, ki si že od aprila prizadeva zaustaviti doslej največjo ekološko katastrofo v ZDA. Iztekanje nafte v zaliv so ustavili pred tednom dni, ko so nad vrtino namestili težak pokrov. Nekaj časa so se bali, da bodo morali zaradi nevihte pokrov odstraniti in nafta bi spet iztekala v morje.

Allen je dejal, da bo pokrov nad vrtino ostal tudi v času evakuacije območja, ker naj bi bile meritve pritiska ustrezne. Strokovnjaki so se bali, da bo zaradi pritiska pokrov povzročil izbruh nafte kje drugje na morskem dnu. Za vsak primer bo območje izliva nedaleč od obale Louisiane zadnja zapustila ladja, ki upravlja s podvodnimi roboti in kamerami.

FOTOGALERIJA: Naftni madež - 5
FOTOGALERIJA: Naftni madež - 5 FOTO: Reuters

Čeprav ni prehuda nevihta, lahko Bonnie zavleče prizadevanja za dokončno zamašitev luknje za najmanj teden dni ali celo do 12 dni. Z območja so odstranili tudi ploščad za vrtanje, s katero so izvrtali novo rešilno vrtino in že skoraj dosegli staro pokvarjeno, v katero bodo preko nove nasuli blato in druge nesnage ter vse skupaj zabetonirali. V sredo in četrtek so zacementirali zadnjih nekaj metrov rešilne vrtine in zaradi nevihte sedaj vanjo vtaknili poseben zamašek.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
24. 07. 2010 10.15
Pa naj mi kdo reče da ni Boga ! Američ-anom, ki zaradi nafte z vojnami in ostalim svinjajo po celem svetu jo bo popolnoma socialno razdelil 15 mio litrov... Naj imajo vsi malo od svojega početja !
skydrol7
23. 07. 2010 19.03
ta cep kar dobro drzi....