Tujina

Po eksploziji še stampedo

Bagdad, 28. 07. 2008 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Bagdadu so napadle samomorilke, v Kirkuku pa je eksplozija odjeknila med demonstranti, nato je številne poteptala prestrašena množica. Umrlo je najmanj 50 ljudi.

Šiitski romarji v Bagdadu
Šiitski romarji v Bagdadu FOTO: Reuters

V Bagdadu so šiitsko romanje prekinile tri eksplozije. Med romarje so se pomešale samomorilske napadalke in sprožile bombe. Umrlo je 28 ljudi, 92 pa je ranjenih.

Ženske so letos v Iraku izvedle že 20 samomorilskih napadov.

Romanje, ki bo višek doseglo v torek, naj bi v iraško prestolnico privabilo okoli milijon ljudi. Prišlo naj bi jih več kot minula leta, to pa zato, ker je bilo v zadnjih štirih mesecih v Bagdadu relativno mirno. Podobno je v celotni državi, kar je po ocenah nasilja najmanj v zadnjih štirih letih. A današnji napadi na romarje so zopet pokazali, da je do miru v Iraku še daleč.

Odgovornosti za napade ni prevzel še nihče, oblasti pa verjamejo, da so delo teroristične mreže Al Kaida. Šiizem namreč obravnavajo kot odpadniško vejo islama, poleg tega pa v zadnjem času v akcije velikokrat pošiljajo ženske, ki se lažje izognejo varnostnim pregledom.

Napad tudi v Kirkuku

Samomorilski napadalec pa je udaril tudi na kurdskem severu države, v Kirkuku. Silovita eksplozija je več tisoč ljudi, zbranih na demonstracijah, pognala v brezglav beg, policisti, ki so streljali v zrak, da bi razmere umirili, pa so vse skupaj le poslabšali. Številni so tako eksplozijo preživeli, a so nato umrli v stampedu. Ubitih je najmanj 22 ljudi, 150 je ranjenih.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nosferatu
29. 07. 2008 13.59
To je povsem normalno obnašanje obupanih človeških bitij, ki nimajo več česa za zgubit. Predstavljajte si, da velika država z veliko vojaško premočjo, polno ritjo vsega, večinoma zabitim prebivalstvom in popolnoma skorumpiranim vodstvom napade dosti manjšo, tehnološko nerazvito državo, večinoma sestavljeno iz verskih fanatikov, na podlagi povsem sfabriciranih razlogov, za katere se seveda kasneje izkaže, da so bili le laži. Tam neki materi ugrabijo moža in starejšega sina ter ju brez obtožb in informacij zaprejo na Kubo za 5 let. Ostaneta ji le 14-letna hči ter mlajši 8-letni sin. Čez par mesecev vojnega kaosa ji hčer maratonsko posili kakih 8 pijanih marincev, čez še par mesecev ti isti marinci (saj jih je njihovo sodišče spoznalo za nedolžne) v slučajnem primeru "prijateljskega ognja" pokličejo par Hellfire raket nad hišo, kjer se je pri sorodnikih igral mlajši sin; rezultat tega vsega je upepeljena družina in mati ki nima več ničesar razen želje po smrti in maščevanju - idealna kombinacija za teroristično samomorilko. In spet se je pokazalo, da so imeli protivojni demonstranti že od samega začetka prav: nasilje bo rodilo še več nasilja, tako je vedno bilo in tako vedno bo. Nažalost.
zakretene
28. 07. 2008 19.33
Glede na to, da so se samosfaširale ženske, gre zaradi obljubljenih 70 devic po samorasfaširalcu (v raju) očitno za lezbijke. ;-))
Capi-22
28. 07. 2008 14.58
pa ka nas to briga ka se tam dogaja? dejte raj domače vesti iz Srbije:)
Ro-Zy-YoZi
28. 07. 2008 14.07
Adijo ta svet rut in zakrinkanih obrazov