Tujina

Cene letalskih vozovnic pri BA naraščajo

London/Sydney, 16. 12. 2009 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letalske vozovnice British Airways v času praznikov vse bolj naraščajo. To pa zato, ker se potniki zaradi napovedane stavke v BA vse večkrat odločajo za druge ponudnike letalskih prevozov.

Napovedana stavka v BA dviguje ceno vozovnic.
Napovedana stavka v BA dviguje ceno vozovnic. FOTO: Reuters

Cene letalskih vozovnic pri letalskem prevozniku British Airways (BA) močno naraščajo, saj se potniki zaradi strahu pred napovedano stavko množično zatekajo h konkurenčnim ponudnikom. Cena povratne letalske vozovnice London–New York za 22. december, ko naj bi se začela 12-dnevna stavka, je tako že presegla ceno 1.700 evrov.

Medtem pa so iz konkurenčnih letalskih družb Virgin Atlantic in EasyJet sporočili, da so od zaskrbljenih potnikov BA prejeli množice klicev in rezervacij vozovnic na njihovih letih. Tako imajo pri Virgin Atlantic le še peščico prostih sedežev na svojih letih, povečano prodajo vozovnic pa so zabeležili tudi pri EasyJetu.

Po British Airways še Qantas

Potem ko je stavko napovedalo letalsko osebje britanskega prevoznika British Airways, se stavka obeta tudi avstralskemu prevozniku Qantas. Inženirji v decembru in januarju namreč napovedujejo stavko, zato bodo njihova letala mogoče ostala na tleh.

Bodo Qantasova letala ostala na tleh?
Bodo Qantasova letala ostala na tleh? FOTO: Reuters

Avstralski nacionalni prevoznik se sooča z zaostankom v vzdrževanju letal, potem ko so strokovni inženirji napovedali najmanj petdnevno stavko zaradi neustreznih delovnih pogojev. Osnovni razlog, ki je pripeljal do stavke, je utrujenost in klic v sili, ki od njih zahteva, da se odzovejo na kritične in zapletene inženirske naloge, pa čeprav med delovnima izmenama nimajo niti pet ur časa za spanje.

Združenje poklicnih inženirjev, znanstvenikov in menedžerjev Avstralije (APESMA) je potnike prosilo za razumevanje, saj si stavke tudi sami ne želijo, bo pa neizogibno vplivala na vzdrževalni urnik družbe Qantas. Skupine inženirjev, ki delajo na težkih objektih vzdrževanja v Sydneyju, Brisbanu in Avalonu bodo delo zaustavili za obdobje do petih delovnih dni.

Qantas pa je povedal, da ima že pripravljen načrt in da pri potnikih ne bo prišlo do nobenih sprememb. ''To je zelo delovno obdobje za Qantas, vendar na potniški promet stavka ne bo imela nobenega vpliva,'' je povedala tiskovna predstavnica družbe.

Letalo družbe Qantas
Letalo družbe Qantas FOTO: Reuters

Višja uradnica APESMA Alison Rose pa je povedala, da inženirjem ni preostalo drugega, kot da začnejo stavkati. Kot je še dejala, so bili vsi sestanki z vodstvom družbe od sredine novembra, ko so inženirji začeli pripravljati stavko, neuspešni. Inženirji od družbe tudi zahtevajo strokovni razvoj, da bodo v koraku z novimi letalskimi tehnologijami.

Qantas pa je sporočil, da strokovni inženirji, ki jih je manj kot 200 od vseh 5500, želijo tudi 26-odstotno zvišanje plač. Predstavnica družbe je povedala, da je njihova zahteva nerazumljiva in kljub dvotedenskim pogajanjem s sindikati svojega stališča niso spremenili. ''Delo strokovnih inženirjev je večinoma pisarniško delo. Imajo zelo pomembno vlogo pri varnosti letalskih družb, vendar imamo pripravljen nadomestni načrt,'' je povedala.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aeroplane1996
16. 12. 2009 19.17
Letalske družbe dvigajo cene zaradi tega, ker od nikoder ni več prihodka, ljudje pa niso pripravljeni odšteti več denarja in tu je začaran krog. Bodo pa zaradi tega do več prihodkov in novih linij dobile druge letalske družbe, kar je slabo za domačo letalsko družbo.
skydrol7
16. 12. 2009 18.18
zgleda da bodo druge letalske druzbe zdaj bolj sluzile zaradi BA strika samo potniki za preko oceanske polete bojo nabiti kot sardine saj ce pogledamo samo polete za v avstralijo to je okoli en milion potnikov ki vsako leto potuje za praznike domov torej dobri posli za SAS