Tujina

Po 20 letih znova na volišča

Yangon, 13. 08. 2010 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mjanmarske oblasti so za 7. november napovedale prve volitve po dveh desetletjih. Zahod je sicer že opozoril, da bodo volitve farsa, katere edini cilj je utrditi oblast v rokah vladajoče vojaške hunte.

Aung San Su Kji znova ne bo smela nastopiti na volitvah.
Aung San Su Kji znova ne bo smela nastopiti na volitvah. FOTO: Reuters

Mjanmarske oblasti so danes napovedale, da bodo prve volitve v tej državi po dveh desetletjih potekale v začetku novembra. Državni mediji so ob tem poročali, da bo glasovanje 7. novembra. Zahod je sicer že opozoril, da bodo volitve farsa, katere edini cilj je utrditi oblast v rokah vladajoče vojaške hunte.

Četrtina sedežev v parlamentu bo po volitvah rezervirana za vojsko, vodja opozicije Aung San Su Kji, ki je večino od zadnjih 20 let preživela v hišnem zaporu, pa na volitvah ne sme kandidirati. Njena Narodna liga za demokracijo (NLD) je leta 1990 zmagala na volitvah, a ji hunta, ki Mjanmaru vlada že pol stoletja, nikoli ni dovolila prevzeti oblasti.

Skupina nekdanjih članov NLD je sicer oblikovala novo stranko Narodna demokratična sila (NDF), s katero namerava nastopiti na volitvah. Pri tem je prišlo do razkola z Nobelovo nagrajenko za mir Su Kjijevo, ki je sodelovanju na volitvah nasprotovala.

NLD se je za bojkot volitev odločila, ker bi glede na pravila, ki jih je postavila hunta, na njih sodelovala le pod pogojem, da gredo Su Kjijeva in drugi člani stranke v zapor. NLD so vojaške oblasti posledično razpustile.

Po mnenju opazovalcev bo NDF ali kaka druga opozicijska stranka brez Su Kjijeve le s težavo ponovila prepričljivo zmago iz leta 1990. Su Kjijeva v državi še vedno ostaja glavni simbol svobode. Hunta je sicer doslej približno 40 strankam dovolila, da se registrirajo za volitve, a so nekatere med njimi že izrazile zaskrbljenost nad pogoji sodelovanja.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DeadBull
13. 08. 2010 10.10
So bile volitve v Afganistanu kaj drugega kot farsa? ampak, ker to zahodu odgovoarja, so pač demokratične. Ljudje zapomnite si, na svetu ni več demokratičnih in svobodnih volitev.....te stvari so izumrle.....