Tujina

Plavšićeva ostaja v zaporu

Haag/Beograd, 17. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Haaško sodišče ne bo predčasno izpustilo na prostost nekdanje predsednice Republike srbske Biljano Plavšić.

Plavšićeva ostaja v zaporu (Foto: Reuters)
Plavšićeva ostaja v zaporu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Tiskovni predstavnik haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije je danes izključil možnost, da bi nekdanjo predsednico Republike srbske Biljano Plavšić lahko kmalu izpustili iz zapora, kot so nedavno poročali mediji iz BiH ter SČG.

Plavšićeva je edina ženska, ki jo je doslej obsodilo haaško sodišče. Februarja 2003 je dobila 11 let zapora, zaporno kazen pa prestaja na Švedskem.

Plavšićeva bo 7. julija dopolnila 75 let. Kot so v sredo poročali mediji v BiH in SČG, švedska zakonodaja dovoljuje, da ženske zapornice, ko dopolnijo 75 let, izpustijo na svobodo. To določilo naj bi po navedbah medijev veljalo tudi za tujke, ki pa morajo po predčasni izpustitvi iz zapora ostati na Švedskem.

Plavšićeva se je januarja 2001 predala haaškemu sodišču in na sodnem procesu prevzela odgovornost za vojne zločine, ki so jih v BiH storili bosanski Srbi. Obtožnica proti njej je temeljila na množičnem preganjanju Bošnjakov in Hrvatov na območjih, ki so bili pod srbskim nadzorom.