Tujina

Plakat Marine Abramović razburja italijanske politike

Trst, 14. 08. 2018 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Marina Abramović je za tradicionalno tržaško regato Barcolana ustvarila plakat, ki razburja. Prikazuje umetnico, ki maha z veliko belo zastavo, na kateri piše: 'Vsi smo na isti ladji'. Njeno delo je zdaj tarča kritik tržaških politikov iz desne politične opcije, saj naj bi spominjal na kitajske komunistične podobe in nosil promigrantsko politično sporočilo.

"Nesprejemljivo, neokusno in nemoralno je, da se dogodek, ki je ponos celega mesta, uporablja za politično propagando," je na Facebooku zapisal namestnik župana Trsta Paolo Polidori iz desne politične stranke Lega, poroča portal artnetnews.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Regata Barcolana je zaživela leta 1969 v Trstu, od takrat pa je eden izmed največjih svetovnih jadralnih dogodkov, ki se ga udeleži približno 2.000 plovil. Vsako leto izberejo drugega uveljavljenega umetnika, ki oblikuje plakat, s katerim predstavljajo in promovirajo dogodek.

Plakat naj bi imel okoljevarstveno sporočilo

Kot pojasnjujejo na Barcolani, naj bi plakat nosil preprosto, a pomembno okoljevarstveno sporočilo: "Tudi če smo na različnih plovilih, vsi tekmujemo za najboljši rezultat in plujemo po skupnem planetu, ki ga moramo zaščititi."

Kakorkoli, Polidora ni zmotilo okoljsko sporočilo. Sam na plakatu vidi drugo sporočilo. Z njim naj bi Abramovićeva obsodila nedavno odločitev stranke Lega, ki jo je napovedal zunanji minister in vodja stranke Matteo Salvini, ki narekuje zaprtje italijanskih pristanišč za reševalne ladje migrantov.

Slogan plakata je nedvomno solidarnost in tudi sama regata ni izključila možnosti, da plakat nosi tudi drugačne pomene. "Vsakdo bo vsebino interpretiral po svoje," je ob predstavitvi plakata dejal predsednik Barcolane Mitja Gialuz.

Če ne bodo umaknili plakata, mestni svet grozi, da bo umaknil finančno podporo
Polidori je pozval k prepovedi uporabe plakata in zahteval, da se odstrani iz vseh vabil in promocijskih materialov za regato. Če njegove zahteve ne bodo izpolnjene, je Polidori za La Repubblico napovedal, da bo mestni svet umaknil 34.230 evrov, ki so jih namenili za dogodek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ni še jasno, ali bodo organizatorji pristali na njegove zahteve. Polidori je na Facebooku že zapisal, da plakat, to ’grozno in zavajajoče politično delo’, ne bo prisoten na ozemlju Trsta. A iz Barcolane so sporočili, da plakata ne bodo cenzurirali in da ga bodo uporabili, kot je bilo načrtovano. Abramovićeva se na obtožbe še ni odzvala.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Salamandros
14. 08. 2018 13.35
+27
Najboljši so komunisti iz Srbije :D Podrta država, BDP na stopnji Afrike, v drugih državah pa promovirajo politično opcijo zaradi katere so sami zapustili državo zaradi premalo denarja :D umreš od smeha
Acidic
14. 08. 2018 13.23
+14
Z obali bi bilo potrebno streljati na čolne z migranti, pa jih ne bo več.
tapravKamncan
14. 08. 2018 14.23
+12
Valtari
14. 08. 2018 16.00
-3
Scipion
14. 08. 2018 13.14
+36
Te "umetnice" še v Srbiji ne marajo toliko o tem