Tujina

Pjongjang za kompromis?

Seul, 28. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Severna Koreja je po besedah ameriškega državnega sekretarja Colina Powella predložila načrt za rešitev spora glede severnokorejskega jedrskega programa. Po tem načrtu naj bi preučili jedrske zmogljivosti Severne Koreje, v zameno za to pa Pjongjang pričakuje "pomemben" korak nasprotne strani.

Severna Koreja pripravljena na kompromise
Severna Koreja pripravljena na kompromise FOTO: Reuters

Omenjeni načrt je Pjongjang predložil minuli teden na tristranskem srečanju o severnokorejski krizi v Pekingu, je po današnjem srečanju z jordanskim kolegom Marvanom Moašerjem v Washingtonu pojasnil Powell.

Po pisanju južnokorejskih časnikov je Severna Koreja pripravljena opustiti svoj jedrski program, če bodo ZDA naredile korak k normalizaciji odnosov med državama. Neimenovani kitajski diplomat pa je dejal, da je Severna Koreja ponudila ustavitev preizkusov balističnih izstrelkov ter njihov izvoz. Pjongjang naj bi po njegovih besedah privolil tudi v vrnitev mednarodnih inšpektorjev za jedrsko energijo v Severno Korejo.

Predloge Pjongjanga naj bi ZDA skrbno preučile v sodelovanju z Južno Korejo, Japonsko, Kitajsko, Rusijo in Avstralijo, je pojasnil Powell.

Koizumi za nenasilno rešitev severnokorejskega vprašanja

Džuničiro Koizumi in Jose Maria Aznar
Džuničiro Koizumi in Jose Maria Aznar FOTO: Reuters

Japonski premier Džuničiro Koizumi je po pogovorih s španskim kolegom Josejem Mario Aznarjem v Madridu ocenil, da bi bilo treba vprašanje severnokorejskega jedrskega programa obravnavati "zelo premišljeno" in "miroljubno". "Glede Severne Koreje moramo ravnati na drug način kot smo glede Iraka. Delovati moramo miroljubno," je poudaril Koizumi. Izrazil je tudi mnenje, da bi morali na pogovorih o severnokorejski krizi sodelovati tudi Japonska in Južna Koreja, kar je podprl tudi Aznar.