Tujina

Pirati zahtevali odkupnino?

Valletta, 15. 08. 2009 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko se nadaljujejo ugibanja o izginotju ladje Arctic Sea, prihajajo v javnost informacije, da so oblasti potrdile domneve o ugrabitvi in zahtevi po odkupnini.

Spletna stran Sky News poroča, da so malteške pomorske oblasti potrdile domneve, da so izginulo ladjo Arctic Sea ugrabili pirati. Ti naj bi celo že zahtevali odkupnino.

Ladja Arctic Sea, domnevno prva ugrabljena ladja v evropskih vodah.
Ladja Arctic Sea, domnevno prva ugrabljena ladja v evropskih vodah. FOTO: Reuters

Tudi finska policija je informacijo potrdila. "Res je, da je bila zahtevana odkupnina v obliki denarja. Zahteve so ugrabitelji sporočili finskim zakupnikom ladje, družbi Solhart Management,“ so sporočili s policije, še poroča omenjena spletna stran.

Skrivnostno izginotje

Včeraj so tuji mediji poročali, da so omenjeno ladjo s 15-člansko rusko posadko na krovu opazili v bližini Zelenortskih otokov, kakšnih 740 kilometrov stran od obale. Vendar pa moskovski odposlanec o tem danes ni vedel nič.

Zadnji stik z rusko posadko na tovorni ladji Arctic Sea, ki je prevažala 6700 kubičnih metrov lesa in naj bi bila namenjena v Alžirijo, je sicer vzpostavila britanska obalna straža v Doverski ožini 28. julija. Obalna straža takrat ni zaznala nič sumljivega, šele pozneje pa je prišlo na dan, da naj bi se pet dni pred tem, ko je bila ladja še v švedskih vodah, nanjo vkrcali zamaskirani moški, verjetno pirati. Javnost je ob tem začela ugibati, ali gre za prvi primer piratstva v evropskih vodah.

Da pa ni šlo za običajen piratski napad oziroma oborožen rop na morju, je prepričan tiskovni predstavnik Evropske komisije Martin Selmayr. Po njegovem mnenju je bila ladja celo dvakrat tarča napada, prvič ob švedski in drugič ob portugalski obali.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Pernek
15. 08. 2009 21.52
Nič se bat, bodo rusi zadevo že porihtali v svojem slogu, če je ladja bila ugrabljena!
Abacus
15. 08. 2009 21.41
kva se to dogaja...ne morš verjet...pa sploh vemo nč skor...ajoj