Tujina

Peti dan inšpekcij v Iraku

Bagdad/London, 02. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Inšpektorji Združenih narodov nadaljujejo preglede iraških objektov. Pregledali so dva objekta v okolici Bagdada, med drugim tudi tovarno orožja, ki je bila bombardirana med ameriško-britanskimi napadi leta 1998. V Londonu pa so predstavili dosje o kršitvah človekovih pravic v Iraku.

V tej tovarni so izdelovali sisteme za nadzor in vodenje scudov, raket sovjetske izdelave, ki so jih Iračani modificirali za daljši doseg in jih uporabili v zalivski vojni. Ti izstrelki dolgega dosega (okoli 700 kilometrov) so sedaj za Irak prepovedani, inšpektorji pa so domnevno pregledali, ali jih iraška stran ni znova začela izdelovati. Druga skupina inšpektorjev si je ogledala tovarno alkohola v predmestju Bagdada, vzrok tega obiska še ni znan, čeprav je alkohol lahko sestavina kemičnega orožja.

Pojavile so se tudi že kritike njihovega dela
Pojavile so se tudi že kritike njihovega dela FOTO: Reuters

V nedeljo pa so se že pojavile prve kritike dela inšpektorjev, saj naj bi ti v posameznih primerih vnaprej obveščali Iračane o svojih pregledih. Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamed El Baradej je poudaril, da se je to zgodilo le izjemoma iz logističnih vzrokov. Tako so inšpektorji v nekem objektu od Iračanov zahtevali žerjav, da so lahko pregledali streho.

Inšpektorji ZN, ki so delo začeli v sredo, delujejo v skladu z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov št. 1441 in preverjajo, ali Irak razvija jedrsko, kemično ali biološko orožje. Objekte obiskujejo nenapovedano, najprej pa obiskujejo poslopja, kjer sumijo, da Bagdad proizvaja prepovedano orožje in ki jih je nadzirala že nekdanja komisija ZN za nadzor iraške oborožitve (UNSCOM). 8. decembra se izteče rok, do katerega mora Irak v skladu z resolucijo 1441 podati natančno izjavo o vseh vidikih svojih programov za razvoj kemičnih, bioloških in jedrskih orožij in sistemov za njihovo uporabo. Irak mora natančno razkriti, kje se omenjeno nahaja, skupaj z njihovimi sestavnimi deli.

Bush skeptičen glede iraškega sodelovanja

Bela hiša je medtem sporočila, da ameriški predsednik George Bush teden dni po začetku inšpekcij v Iraku "ostaja skeptičen", ali se bo iraški predsednik Sadam Husein uklonil zahtevam po razorožitvi in tako preprečil vojno. Ameriška administracija, ki podrobno preučuje sodelovanje Iraka pri delu inšpektorjev ZN, je sporočila, da predsednik Bush pozorno spremlja potek dogodkov. Do 8. decembra mora namreč Irak predstaviti popolno poročilo o svojem orožju. Tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer je dejal, da bodo ZDA "na ta dan" zahtevale točno, popolno in verodostojno poročilo iraškega orožja. Do takrat naj bi Irak tudi predal vsa orožja za množično uničenje. Bush naj bi danes podpisal posebni obrambni zakon in imel govor, v katerem naj bi poudaril pomen iraške izpolnitve vseh zahtev glede izročitve orožja. V govoru naj bi tudi opisal najnovejši napredek in dosežke v vojni proti teorizmu.

Podoben govor je imel tudi podpredsednik Cheney, ki je v Denverju govoril častnikom ameriške zračne obrambe.

V Londonu predstavili dosje o kršitvah človekovih pravic v Iraku

"Pomembno je, da ljudje razumejo obsežno zlo Sadama Huseina," je ob predstavitvi dosjeja še dejal angleški zunanji minister.

Zunanji minister Velike Britanije je predstavil dosje o kršitvah človekovih pravic v Iraku, ki ga je izdala Velika Britanija. Po zagotovilih britanskih oblasti gre za najbolj natančen prikaz teh kršitev v Iraku. "Mučenje v Iraku poteka sistematično. Najvišji uradniki so osebno vpleteni," se začenja dosje, ki poudarja, da je Irak "grozno mesto, kjer se vsi bojijo načina, kako se Sadam Husein ohranja na oblasti."

Uničevanje iraške zračne obrambe

Po trditvah ameriške vojske so v nedeljskem napadu bombardirali položaje iraške zračne obrambe na območju prepovedi preletov na jugu Iraka. Po iraških podatkih pa letala niso zadela vojaških, temveč civilne cilje v pristaniškem mestu Basra, pri čemer naj bi bili ubiti štirje ljudje, 27 pa ranjenih.

Na omenjeno območje položajev iraške zračne obrambe, ki je bilo v nedeljo tarča napada, pa so ameriška in britanska letala v ponedeljek odvrgla 240.000 letakov, ki pozivajo, naj iraška vojska ne popravlja komunikacijskih naprav, ki so bile uničene v nedeljskem napadu nanje, so sporočili iz ameriškega centralnega poveljstva na Floridi.

Ameriška in britanska letala so sicer v ponedeljek znova obstreljevala tudi položaje iraške zračne obrambe na severu Iraka. Kot se je izvedelo iz ameriških vojaških virov, so odgovorili na strele iraške zračne obrambe.