Tujina

Pentagon sprožil preiskavo

London/Washington, 02. 06. 2006 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
4

Britanska televizija je predvajala posnetek, na katerem so trupla iraških civilistov, ki naj bi jih ubili ameriški marinci.

Ameriška vojska je trdila, da je v napadu po pomoti ubila štiri osebe
Ameriška vojska je trdila, da je v napadu po pomoti ubila štiri osebe FOTO: Reuters
Trupla ubitih Iračanov, med katerimi naj bi bilo pet otrok in štiri ženske
Trupla ubitih Iračanov, med katerimi naj bi bilo pet otrok in štiri ženske FOTO: Reuters

Britanska televizijska mreža BBC je v četrtek predvajala videoposnetek, ki prikazuje domnevni pokol iraških civilistov s strani ameriških vojakov marca letos v mestu Išaki, kakih 100 kilometrov severno od Bagdada. Ameriška vojska je sporočila, da je že sprožila preiskavo o domnevnem poboju 11 Iračanov.

Video, ki ga je BBC dobil od neke sunitske skupine, prikazuje trupla več odraslih in otrok, ki so umrli zaradi strelnih ran. Po podatkih predstavnika BBC v Bagdadu Iana Pannela so posnetek primerjali z drugimi posnetki iz časa dogodka in tako dokazali, da niso ponarejeni. Ameriški marinci naj bi neoborožene Iračane pobili, potem ko so jih obkolili.

Pet ljudi je bilo ubitih, 54 pa ranjenih v današnjih eksplozijah treh podtaknjenih bomb v iraški prestolnici Bagdad. Dve eksploziji sta odjeknili na priljubljeni tržnici v središču mesta, pri čemer so bili ubiti štirje ljudje, 50 pa je bilo ranjenih. Ena pa je odjeknila v četrti al Džedida. Pri tem je umrl en človek, štirje pa so bili ranjeni.

Ameriška vojska je že sporočila, da so uvedli preiskavo dogodka, sicer pa trdi, da so napad 15. marca v Išakiju izvedli, ker naj bi bil v hiši prisoten tudi pripadnik Al Kaide in da so bili v operaciji po pomoti ubiti štirje ljudje, med njimi tudi domnevni terorist. Iraška policija pa medtem domneva, da so ameriški vojaki v incidentu namenoma ubili enajst ljudi, med njimi pet otrok in štiri ženske.

Pentagon ima polne roke dela

Novi dokazi o domnevnih namernih pobojih so v javnost pricurljali le nekaj dni po tem, ko je Pentagon sporočil, da preiskuje domnevni poboj 24 iraških civilistov novembra lani v Haditi, ki naj bi ga izvršili ameriški marinci. Marinci so sprva trdili, da so jih po eksploziji obcestne bombe, v kateri je umrl eden od njih, napadli še uporniki in v navzkrižnem ognju naj bi umrlo 15 civilistov. Prva preiskava dogodka je bila s tem končana, nato pa je v javnost prišel videoposnetek mrtvih civilistov, žensk in otrok v pižamah, ter izpovedi prič, ki so dogodke opisale drugače.

Ameriški predsednik George Bush je obljubil, da bodo vse izsledke preiskav objavili takoj, ko bosta preiskavi zaključeni.

Ameriški časnik Washington Post je v današnji izdaji poročal, da ameriški preiskovalci pokola 24 neoboroženih iraških civilistov upajo, da bodo za potrebe preiskave lahko izkopali trupla žrtev. Tako naj bi ugotovili, ali so žrtve res umrle pod streli ameriških marincev, kot trdijo priče. Dogodek poleg Pomorske kriminalno preiskovalne službe (NCIS) preiskuje tudi ameriški general Eldon Bargwell, rezultati njegove trimesečne preiskave pa naj bi bili znani do konca tedna.

Pse ščuval na ujetnike

V zvezi z zlorabami v zaporu Abu Graib je bilo doslej obsojenih enajst vojakov in podčastnikov, njihovi nadrejeni ostajajo nekaznovani
V zvezi z zlorabami v zaporu Abu Graib je bilo doslej obsojenih enajst vojakov in podčastnikov, njihovi nadrejeni ostajajo nekaznovani FOTO: Reuters

Vodiča psov iz zloglasnega ameriškega zapora Abu Graib blizu iraške prestolnice, ameriškega podčastnika Santosa Cardono, je vojaška porota v oporišču Maryland v četrtek spoznala krivega neizpolnjevanja dolžnosti in napada z oteževalnimi okoliščinami, ker je ščuval svojega službenega psa na iraške ujetnike. Najvišja kazen, ki jo lahko dobi, so tri leta in pol zapora, a je tožilstvo zahtevalo le leto dni. Obramba je zahtevala oprostilno sodbo, ker naj bi Cardona samo izpolnjeval ukaze nadrejenih.

Obramba je tudi spomnila na dejstvo, da je v času največjih zlorab konec leta 2003 ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld skoraj vsak dan klical v zapor in spraševal, kaj so izvedeli od ujetnikov.

Santos Cardona je bil oproščen veliko hujših obtožb, da je njegov pes grizel zapornike in da je tekmoval s kolegom, kdo bo ujetnike prej prisilil v to, da se podelajo v hlače od strahu. V zvezi z zlorabami v zaporu Abu Graib je bilo doslej obsojenih enajst vojakov in podčastnikov, 'velikim ribam' pa se ni zgodilo nič. Obramba obtoženih, da so le izvrševali ukaze, se doslej ni obnesla, čeprav pa je bilo pri Cardoni že opaziti majhno razliko. Med pričami je bil tudi nekdanji poveljnik obveščevalcev v Abu Graibu, polkovni Thomas Pappas, ki je povedal, da ni bilo nikoli povsem jasno, kaj natančno hočejo nadrejeni od njih.

SORODNI ČLANKI

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jägermeißter
02. 06. 2006 13.09
Spoštovani jsmazarot! Imate zelo dober spomin! Mislim da je še zmeraj aktualno! Brez zamere in lp!
jsmazarot@email.si
02. 06. 2006 13.01
to si že enkrat napisal?
jägermeißter
02. 06. 2006 12.43
Američani so izumitelji! Vojake zdravijo od posledic stresa 15000 km daleč od doma! Pred letom 2002 vaški reveži v iraških vaseh še slišali niso za New York!Zdaj jih cowboyi pobijajo kot "teroriste"! Nemci so se na podoben način zdravili v 2 svetovni vojni! Vse je enako, samo 70 let "demokracije" je vmes
jsmazarot@email.si
02. 06. 2006 10.27
Če bi se ravnali v voni kot slovenska TO, bi bil mir že zdavnaj dosežen! Nič se ne naučijo! Škoda!