Tujina

Pentagon preizkušal orožja na lastnih vojakih

Washington, 10. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko ameriški predsednik George Bush opozarja pred nevarnostjo iraškega orožja za množično uničevanje, se je zvedelo, da je Pentagon v času hladne vojne izvajal poskuse z biološkim in kemičnim orožjem tudi na lastnih vojakih.

Obe snovi sta izredno nevarni in v minutah po izpostavljenosti povzročita smrt, pri čemer najprej nastopijo težave z dihanjem, krči, vrtoglavica, kasneje pa odpovedo vse telesne funkcije, vključno z zadrževanjem urina in blata.

Podatki o dejavnostih na tem področju so bili objavljeni na zahtevo vojaških veteranov. Ameriški vojaški veterani že več let zahtevajo objavo vseh podatkov glede izpostavljenosti vojnim strupom, da bi morda na ta način ugotovili, kje je vzrok za njihove zdravstvene težave. Kongres je dobil v roke poročilo Pentagona, ki potrjuje izvajanje poskusov s kemičnim orožjem (z živčnim plinom sarinom in živčnim agentom VX) na Aljaski, na Havajih, na Floridi, v zvezni državi Maryland, v Veliki Britaniji in v Kanadi. Že maja pa so bili objavljeni podatki o poskusih s sarinom na vojaških ladjah v Tihem oceanu. Zadnje poročilo, ki ga je Pentagon poslal v kongres, govori o obdobju med letoma 1962 do 1971, ko so s poskusi hoteli ugotoviti kakšen vpliv imata sarin in VX ter druga orožja za množično uničevanje na vojake. Kongres naj bi v prihodnjih dneh opravil zaslišanja glede problematike bolnih veteranov in poskušal ugotoviti koliko in kaj je vlada dolžna tem ljudem. Podatki o omenjenih in kopici drugih testov, ki za zdaj ostajajo skrivnost, naj bi bili zapisani v dokumentih, ki jih hranijo v vojaškem oporišču Fort Douglas v zvezni državi Utah.

Obrambni sekretar za zdravstvene zadeve William Winkenwerder je za New York Times povedal, da so s temi podatki o poskusih prišli na dan, ker jih skrbi za zdravje njihovih vojakov. Pentagon in Ministrstvo za veteranske zadeve skupaj iščeta okrog 5000 nekdanjih vojakov, ki bi lahko bili izpostavljeni poskusom, med katerimi naj ne bi nikoli grozila nevarnost civilistom. Kljub temu pa so nekateri uradniki Pentagona priznali, da je določen del strupov zagotovo ušli v okolico.