Tujina

Pelosi: 'Bush ne bo dobil denarja'

New York/Bagdad, 07. 01. 2007 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
6

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi nasprotuje financiranju novih vojaških sil.

Nova predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa, v katerem imajo po novembrskih volitvah večino demokrati, Nancy Pelosi je nakazala, da bi lahko prišlo v predstavniškem domu do nasprotovanja financiranju dodatnih sil za Irak. Ameriški predsednik George Bush ne bo "dobil nobenega bianco čeka več, da bi lahko delal, kar hoče," je za ameriško televizijo CBS dejala Pelosijeva.

Pelosijeva in vodja senatne večine Harry Reid sta se sicer v petek v pismu Bushu izrecno izrekla proti povečanju sil v Iraku in namesto tega zahtevala začetek umika ameriških vojakov
Pelosijeva in vodja senatne večine Harry Reid sta se sicer v petek v pismu Bushu izrecno izrekla proti povečanju sil v Iraku in namesto tega zahtevala začetek umika ameriških vojakov FOTO: Reuters

Kongres je po njenih besedah pripravljen izvajati svojo z ustavo zagotovljeno dolžnost. Pelosijeva sicer v pogovoru ni želela jasno izključiti pristanka na morebitno povečanje sredstev.

"Če se bo predsednik v svoji prošnji za proračunska sredstva odločil za stopnjevanje vojne, želimo videti, kaj je v njej namenjeni za podporo že nameščenih sil. Ameriško ljudstvo in kongres podpirata te sile. Ne bomo jih zapustili. A če se bo predsednik odločil dodati k misiji, bo moral to upravičiti," je dejala Pelosijeva.

Nadaljevanje nasilja v Iraku

V Iraku se je medtem nadaljevalo nasilje, čeprav je al Maliki v soboto, sicer že tretjič, odkar je maja 2006 prevzel položaj premiera, napovedal nov načrt za okrepitev varnosti v Bagdadu in okolici. V Iraku je bilo danes ubitih najmanj 12 ljudi, devet med njimi v Bagdadu. Nove smrtne žtve v Iraku so danes zabeležile tudi ZDA, ko so v eksploziji ob cesti podtaknjene bombe v Bagdadu umrli trije vojaški letalci. Od začetka invazije na Irak marca 2003 so v tej državi umrli že 3003 ameriški vojaki.

Datum usmrtitev je nedoločen

Šiitski poslanec Sami al Askari je dejal, da Irak še ni določil datuma za usmrtitev dveh sodelavcev nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina, ki so ga obesili 30. decembra. Poslanec, ki je prisostvoval Huseinovi usmrtitvi, je ob tem še dodal, da imajo za usmrtitev Barzana Ibrahima al Tikritija in Avada Ahmeda al Bandarja čas do 25. januarja.

Generalni sekretar Združenih narodov je Irak pozval k odlogu usmrtitev
Generalni sekretar Združenih narodov je Irak pozval k odlogu usmrtitev FOTO: Reuters

Takrat se namreč izteče 30-dnevno obdobje, ki ga iraška zakonodaja dopušča za izvedbo usmrtitve, potem ko jo potrdi iraško prizivno sodišče. Da bosta al Tikriti in al Bandar usmrčena, so potrdili 26. decembra, ko so potrdili tudi smrtno kaze za Sadama Huseina zaradi poboja 148 ljudi v šiitski vasi Dudžail leta 1982.

Svetovalec iraškega premierja Sami al-Askari je dejal, da ne pričakuje, da bi se usmrtitev zgodila še danes. "Ne vem točnega datuma," je dejal. Vir na iraškem tožilstvu, ki ni želel biti imenovan, je prav tako povedal, da datum usmrtitve še ni postavljen.

Dvojico naj bi po prvotnih načrtih usmrtili že minuli četrtek, a so dejanje zaradi mednarodnega pritiska po obešenju Huseina preložili. Pojavile pa so se tudi napovedi, da naj bi al Tikritija, Huseinovega polbrata in vodjo obveščevalne službe, ter al Bandarja, vodjo nekdanjega revolucionarnega sodišča, usmrtili danes.

Dva visoka predstavnika iraških oblasti sta medtem povedala, da datum usmrtitve Tikritija in al Bandarja še ni določen. Mediji so predtem poročali, da bi dvojico, ki so jo obsodili skupaj s Huseinom, lahko usmrtili še danes.

ZN za odložitev usmrtitve

Iraški premier Nuri al Malik je včeraj nastopil proti mednarodnim kritikam na račun hitre usmrtitve nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina, rekoč, da je bila "usmrtitev diktatorja notranja zadeva, ki zadeva le iraški narod". Obenem je posvaril, da bo iraška vlada premislila o nadaljevanju odnosov z vsako državo, ki "obsoja usmrtitev in ne spoštuje volje Iračanov".

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je v soboto "odločno pozval" iraško vlado, naj odloži prihodnje usmrtitve. Iraški premier Nuri al Maliki pa je že pred tem v soboto kljub protestom v mednarodni skupnosti izjavil, da bo vlada izvedla kaznovanje vseh nekdanjih iraških predstavnikov. "Nadaljevali bomo s izvrševanjem zakona proti tistim, ki so zlorabili iraško ljudstvo in katerih roke so okrvavljene s krvjo nedolžnih," je dejal.

Žalovanje za Sadamom Huseinom
Žalovanje za Sadamom Huseinom FOTO: Reuters

Dvojica, ki čaka na usmrtitev, je sicer v pogovoru, ki ga je danes objavil arabski časnik Al Šark al Avsat, dejala, da se tega boji in da se z odvetniki posvetuje, kako bi dosegli odpravo kazni. V pogovoru, pri katere je kot posrednik sodeloval eden od njunih odvetnikov Esam al Gazavi pa sta al Tikriti in al Bandar hkrati dejala, da si želita, da se vse skupaj konča, četudi usmrtitve ne bo mogoče ustaviti.

Al Bandar je še dejal, da bi si želel umreti skupaj s Huseinom, saj bi bilo to zanj častno. Po navedbah omenjenega odvetnika, so al Tikritija in al Bandarja 30. decembra sicer dejansko odpeljali do prostora za usmrtitev skupaj s Huseinom. Tam sta čakala okoli sedem ur, nato pa so jima sporočili, da so njuno usmrtitev preložili.

Odvetnik al Gazavi še povedal, da sta nad svoja usodo zaskrbljena še dva od nekdanjih Huseinovih sodelavcev, Taha Jasin Ramadan in Tarik Aziz. Ramadan, nekdanji iraški podpredsednik, je bil zaradi dogodkov v Dudžailu obsojen na dosmrtno ječo, medtem ko Aziza zadržujejo brez obtožnice.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vegos
07. 01. 2007 23.18
Ma kaka nafta, saj je še izvažat ne morejo varno!
HandOfSteel
07. 01. 2007 22.53
Kdo pa mislis da je postavil zdajsnjo irasko oblast ? Bush ! Nekdo mora financirati tale vojaski izlet na Iraq in to prav gotovo ne bodo americani ... nafta iz Iraqa bo poplacala vse stroske ... jup, tako delajo americani da se resijo iz gospodarske krize ... kaj cmo, ko pa je vojna tako donosno podjetje ... samo znati je treba in Bush obvlada ... javnost pa nasede kako hud diktator je bil Sadam. Mislim, da jim gre zdaj veliko slabse kot jim je slo pred vojno ...
asd345
07. 01. 2007 22.46
Pa vendar je v ameriki še nekdo, ki vsaj malo razmišlja....
s_slovenec@hotmail.com
07. 01. 2007 19.09
V Ameriki bi odpravili reveže, če bi ves ta denar, ki so ga zmetali v Iraku razdelili med njih. Tragično. Podobno dela tudi naša vlada.
tomazbodner
07. 01. 2007 16.19
Torej bo Iraska vlada premislila o nadaljevanju odnosov z vsemi razen ZDA...
kgb@akcija.net
07. 01. 2007 14.31
čakanje na smrt je hujše od smrti same