Tujina

Pazimo na Zemljo

New York, 02. 03. 2007 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ban Ki Mun je opozoril, da predstavlja globalno segrevanje človeštvu podobno nevarnost kot vojna.

Ban Ki Mun je priznal, da je njegova generacija v skrbi za naš planet na žalost nepremišljena
Ban Ki Mun je priznal, da je njegova generacija v skrbi za naš planet na žalost nepremišljena FOTO: Reuters

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je v četrtek opozoril, da predstavlja globalno segrevanje celotnemu človeštvu podobno nevarnost kot vojna, ter posvaril pred "brezvestno zapuščino", s katero se bodo morale soočiti prihodnje generacije. Ob tem se je zavezal, da bo vprašanje podnebnih sprememb odprl tudi na vrhu skupine sedmih najrazvitejših držav in Rusije (G-8), ki bo potekal med 6. in 8. junijem v nemškem Heiligendammu.

Po njegovih besedah ima globalno segrevanje usodne posledice za delovna mesta, gospodarsko rast in revščino. Vpliva na kmetijstvo, širjenje bolezni in migracije, na obseg in pogostost naravnih katastrov, suš in druge spremembe, ki utegnejo postati glavno vodilo vojn in konfliktov v prihodnosti.
V nagovoru šolarjem, ki se udeležujejo mednarodne konference na sedežu ZN v New Yorku je generalni sekretar priznal, da je njegova generacija v skrbi za naš planet na žalost nepremišljena. Ob tem je izrazil upanje, da se bo to spremenilo, in mlajšo generacijo pozval, naj bolje poskrbi za Zemljo, so objavili na spletni strani svetovne organizacije. Gre za prvi Banov govor o podnebnih spremembah, potem ko se je z začetkom tega leta povzpel na čelo ZN.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakos@email.si
22. 04. 2007 11.13
Drago, se strinjam. Tole varovanje narave je pogosto nekaj "zaradi lepšega".
sdrago@siol.net
22. 04. 2007 10.26
Ob dnevu zemlje potekajo številne čistilne akcije, ki preganjajo ptice in druge živali iz na novo spletenih gnezd. Potekajo prireditve, za katerimi še vedno ostajo kupi nesortiranih smeti... To in še marsikaj nam govori, da smo še daleč od razčiščenih osnovnih pojmiov kulture sožitja med seboj in z naravo. Mediji pa pri tem, da se ne bi komu zamerli, seveda molčijo in pišejo le tisto za kar jim oblastniki dajejo zeleno luč. Torej je pri vsem prisotna zelo jasna in nedvoumna manipulacija in zavajanje ljudi, kar dolgoročno res nikomur ne koristi..