Tujina

Pavković gre v Haag

Beograd, 22. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nebojša Pavković, nekdanji načenik generalštaba Jugoslovanske vojske, je tretji od štirih obtoženih generalov, ki se je predal haaškemu sodišču.

Nebojša Pavković bo v Haag odpotoval v ponedeljek (Foto: Reuters)
Nebojša Pavković bo v Haag odpotoval v ponedeljek (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Nekdanji načelnik generalštaba Jugoslovanske vojske Nebojša Pavković se je predal in bo odšel v Haag, kjer se bo na mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije zagovarjal zaradi vojnih zločinov.

Pavković, ki je eden od četverice generalov, ki so jih oktobra 2003 obtožili načrtovanja in naročanja umorov kosovskih Albancev v letu 1999, bo v Haag odpotoval v ponedeljek.

Oblasti Srbije in Črne gore so pod pritiski Evropske unije v Haag februarja poslale generala Vladimirja Lazarevića, nato se je aprila predal še nekdanji šef policije Sreten Lukić, med tem ko je prav tako nekdanji šef policije Vlastimir Đorđević zbežal v Rusijo že leta 2001.

Umaknili obtožbo proti domnevno mrtvemu osumljencu

V Haagu čakajo še enajst obtožencev (Foto: Pop TV)
V Haagu čakajo še enajst obtožencev (Foto: Pop TV) FOTO: POP TV

Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je na predlog tožilstva umaknilo obtožnico proti bosanskemu Srbu Goranu Borovnici, so poročali srbski mediji. Seznam haaških obtožencev z območja nekdanje Jugoslavije, ki so še na prostosti, se je tako skrčil na enajst.

Kot je pojasnilo sodišče v Haagu, naj Borovnica ne bi bil več živ. Po doslej zbranih podatkih velja že od marca 1995 za pogrešanega, lokalne oblasti v Republiki srbski pa so ga leto kasneje razglasile za mrtvega, ker naj bi umrl med vojaškimi spopadi. Haaško sodišče je v današnjem sklepu še poudarilo, da bo obtožnica proti Borovnici ponovno veljavna, če
se bo izkazalo, da je obtoženi živ.

Haag zahteva od Republike srbske izročitev še sedmih obtožencev, vključno z nekdanjim političnim in vojaškim voditeljem bosanskih Srbov Radovanom Karadžičem in Ratkom Mladičem. Srbija in Črna gora pa mora Haagu izročiti še tri obtožence, med katerimi je tudi general Pavković.

Predstavnik haaškega sodišča v Sarajevu je kot enajsto osebo navedel nekdanjega hrvaškega generala Anteja Gotovino ter ob tem izpostavil, da sodišče v Haagu ne bo "zaprlo vrat", dokler se na zatožni klopi ne bodo znašli Karadžič, Mladič in Gotovina.