Tujina

Parom enake pravice

Rim, 10. 02. 2007 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanska vlada je potrdila predlog, s katerim bi homoseksualnim parom priznali več pravic.

Zakon bi homoseksualnim parom priznal pravice, ki jih uživajo poročeni heteroseksualni pari
Zakon bi homoseksualnim parom priznal pravice, ki jih uživajo poročeni heteroseksualni pari FOTO: Reuters

Italijanska levosredinska vlada pod vodstvom premiera Romana Prodija je v četrtek potrdila predlog zakona, s katerim naj bi neporočenim heteroseksualnim in homoseksualnim parom priznali nekaj pravic, kot jih uživajo poročeni heteroseksualni pari. Zakonu, ki ga mora potrditi še italijanski parlament, pa ostro nasprotujeta opozicija in rimskokatoliška cerkev, ki menita, da bo imel težke pravne in kulturne posledice za prihodnost italijanske družbe.

Zakon predvideva zdravstvene in socialne ugodnosti za neporočene pare, ki registrirajo svojo zvezo, ter pravico do dediščine v primeru, da zveza traja najmanj devet let. Glede pravice do prejemanja pokojnine po smrti partnerja se morajo še odločiti, je na novinarski konferenci pojasnila ministrica za enake pravice Barbara Pollastrini. Z novim zakonom bodo neporočeni pari upravičeni tudi do obiskov partnerja v bolnišnicah ali zaporih, kar je doslej pripadalo le poročenim.

"To je prvi primer italijanskega zakona, v skladu s katerim imajo tako heteroseksualni kot homoseksualni pari priznane osnovne pravice," je poudaril vodja Levih demokratov Piero Fassino. Zavrnil pa je kritike, da zakon spodkopava koncept družine in izenačuje istospolne skupnosti. Kot je poudaril, gre le za priznanje pravic - do skupne uporabe stanovanja, skrbi za otroke, nege v primeru bolezni in druge.

Italijanska opozicija je že napovedala, da bo glasovala proti zakonu, in omenila celo možnost referenduma. "Ne bomo dopustili, da levosredinska vlada uniči tradicionalno družino," so poudarili predstavniki desnosredinske opozicije. Senatorka Naprej Italije Maria Burani Procaccini pa je napovedala, da bodo, če bo zakon sprejet, sprožili referendumsko kampanjo.

Papež se boji za identiteto družine
Papež se boji za identiteto družine FOTO: Reuters


Cerkev je zakon označila kot napad na poroko kot koncept zveze med moškim in žensko. "Mnenje o takšnem predlogu zakona je lahko samo negativno," je poročala tiskovna agencija Italijanske škofovske konference in hkrati izrazila strah pred vedno bolj liberalno zakonodajo v prihodnosti. Papež Benedikt XVI. je medtem v petek izrazil zaskrbljenost zaradi zakonov, ki urejajo področje "identitete družine in spoštovanja poroke".

Po rezultatih januarske raziskave zakon podpirata dve tretjini Italijanov.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civitasstain@gmail.com
11. 02. 2007 08.40
Zakonska zveza je misljena veza dveh razlicnih spolov iz katerih nastanejo otroci, in da otroci vedo kam pripadajo, nic drugega. Zakon ne misli na posameznika, ampak hoce uredit odnose treje osebe, ki naj bi nastala iz te zveze. Homoseksualci majo samo moten seksualni nagon in nic drugega, ki naj bi bil sedaj v drzavi legitim. Torej homoseksualci mislijo samo na sebe in ne na druzbo. Da se homoseksualci lahko "porocijo", je samo uradno razvrednotenja zakona, nic drugega. To moje misljenje, nima nec veze z vero.
DeepChicken
11. 02. 2007 04.26
Zakva se morjo tkole v javnosti kušvat.. sam da provocirajo. Res neokusno, pa še stara sta ;>
andinrej
11. 02. 2007 01.06
Temeljni problem današnje družbe je v tem, da imamo pari, ki imamo potomce in torej vzdržujemo in ohranjamo neko pokojninsko ravnotežje še premalo pravic in ugodnosti , naspram istospolnim zvezam, ki biološko niso sposobni imeti potomstva in potemtakem odžirajo zdravim bodočim upokojencem, ki so poskrbeli za nove davkoplačevalce.In ne mi očitati nestrpnosti, pri denarju se vse začne in neha.ZATO ne morejo imeti enakih pravic in ugodnosti (Izvzamemo naravno oz . bolezensko neplodne) Potemtakem se bo morda trend legalno čez leta poročiti tudi s pripadnikom druge živalske vrste (kakšnim zajčkom?), ki se bodo prav tako borili za izenačitev svojih pravic?Ma dejte no,treba je upoštevati neke civilizacijske norme , sicer nam bo manjšina vsilila nenaravne oblike obnašanja in sožitja med ljudmi. Dandanes je človeštvo na določeni razvojni stopnji, ki je ne bi nikoli doseglo, če bi že zdavnaj prevladovali homoseksualni pari. Zato je treba nekaterim odkrito v obraz povedat, da jih človeška vrsta (evolucijsko) enostavno ne potrebuje in jih tudi ne more podpirat. Enostavno so sami sebi namen. Slepa ulica ali črevo...Primerjava je popolnoma na mestu, saj potomcev ne morejo imeti oz. ne ohranjajo človeške vrste.Če bi bili tudi njihovi starši tako bolni oz. enakega prepričanja , jih sploh ne bi bilo...In kaj bi bilo bolje, oz. kam to vodi? (šifra: jaz in moj pajek )
victoriosus
10. 02. 2007 23.30
Ne, ni res. In Cerkev sploh ni negativna ustanova. Pač vi, zadrti rdečki je ne marate, ker ste pol stoletja živeli v zadrti rdeči družbi. V Zahodni Evropi in Ameriki teh težav ni. Toliko o nazadnjaštvu. Glede izenačevanja gejev in normalnih ljudi pa je že absurd. Homoseksualnost je nenormalna, nenaravna (ker dva osebka nista zmožna plodnih potomcev) in vsekakor ne v skladu z moralnimi vrednotami, ki nam jih diktira zdrava kmečka pamet. Raziskave kažejo, da imajo homoseksualno usmerjeni ljudje zmanjšan en center v možganih, tako da je znanstveno dokazano, da gre za cerebralno disfunkcijo oz. anomalijo. Zakon je med možem in ženo, in basta. In to je bilo pred Kristusom in tudi po njem. Konc debate.
Vegos
10. 02. 2007 16.13
Joker, cerkev je svoje stališče že povedala in smo ga vzeli na znanje. Moteče je pa, da to počne ves čas in izgleda, kot da to stališče vsiljuje ostalim.
vatre
10. 02. 2007 16.04
Cerkev samo pove svoje stališče. Če ima vsako društvo pravico povedati svoje mneje zakaj ga cerkev nebi smela imeti. Saj nima zadaj niti policije niti vojske, in ne more nikogar v nič prisiliti. Samo moralno stališče in pika. A je to tako moteče?
kenguru
10. 02. 2007 15.30
Cerkev se pa ponovno, kot je ze v navadi, vtika v zivljenje drzavljanov. Kaj k.linac jih briga, kaj drugi pocnejo? Gre za civilne stvari in ne cerkvene. V cerkvi lahko pocnejo, kar hocejo in s komur hocejo in sprejemajo svoje zakone, civilne stvari pa naj pustijo pri miru. Potem se bojo pa spet cudili, da vsi pljuvajo po njih.
sunshine@mail386.com
10. 02. 2007 15.00
Le kdaj bomo Slovenci sledili italijanskim "strašno konzervativnim" državljanom?? V zibleki katolicizma dve tretjini zakon podpirata! Upam, da se bodo ob tem krepko zamislili vsi naši nazadnjaki.