Tujina

Parlamentarne volitve na Madžarskem

Budimpešta, 21. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zmagovalka drugega kroga parlamentarnih volitev na Madžarskem je po 99 odstotkih preštetih glasov opozicijska Madžarska socialistična stranka, ki si je v koaliciji z liberalno Zvezo svobodnih demokratov zagotovila 198 sedežev v 386-članskem parlamentu.

Premier Viktor Orban na volišču
Premier Viktor Orban na volišču FOTO: Reuters

Doslej vladajoča konservativna Zveza mladih demokratov (FIDESZ) dosedanjega premiera Viktorja Orbana v koaliciji z Madžarskim demokratičnim forumom (MDF) se bo po prvih preštetih glasovih najverjetneje morala po štirih letih posloviti od oblasti. Po podatkih osrednje volilne komisije bosta FIDESZ in MDF sicer imeli 188 poslancev v 386-članskem parlamentu, vendar pa je njihova glavna tekmica, opozicijska Madžarska socialistična stranka (MSZP), ki bo imela 178 sedežev, napovedala koalicijo z liberalno Zvezo svobodnih demokratov (SZDSZ) in si s tem zagotovila 20 dodatnih sedežev ter tako najverjetneje tudi zmago na volitvah.

Madžarski predsednik Ferenc Madl pa ima možnost, da FIDESZ kot najmočnejšo posamezno stranko povabi k oblikovanju koalicije. Ker pa je SDZSZ že obljubila podporo MSZP, je malo verjetno, da bi uspelo stranki FIDESZ prepričati dovolj poslancev SDZSZ ali MSZP k prestopu, da bi si tako zagotovila večino v parlamentu.

Volilna udeležba je bila rekordno visoka, in sicer 71,19-odstotna, kar je največ po padcu komunistične vladavine leta 1990.

Volitve na Madžarskem
Volitve na Madžarskem FOTO: Reuters

Volilni sistem na Madžarskem je mešanica proporcionalnega in večinskega: vsak volivec ima dva glasova, enega za stranko, drugega pa za kandidata v svojem volilnem okrožju. V prvem krogu so sicer že razdelili 185 od 386 poslanskih sedežev v madžarskem parlamentu - 93 jih je dobila MSZP, 87 FIDESZ in štiri SZDSZ. Potem ko so bili znani rezultati prvega kroga, je postalo jasno, da bo boj v drugem krogu oster. Tako FIDESZ kot MSZP sta se do zadnjega trenutka trudili prepričati Madžare k podpori.