Tujina

Papež proti 'zidu apartheida'

Betlehem, 13. 05. 2009 18.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
8

"Vsi vemo, da zidovi niso večni. Lahko se jih podre," je Palestincem na Zahodnem bregu, ki so ujeti za izraelskim "varnostnim zidom", dejal papež Benedikt XVI.

Benedikt XVI. je drugi papež, ki se je odločil za uradni obisk Izraela, s katerim je Vatikan uradne diplomatske odnose vzpostavil šele leta 1994. Njegov predhodnik Janez Pavel II. je državo obiskal leta 2000, leta 1964 pa se je za nekaj ur neuradno v Izraelu ustavil tudi papež Pavel VI.
Benedikt XVI. je drugi papež, ki se je odločil za uradni obisk Izraela, s katerim je Vatikan uradne diplomatske odnose vzpostavil šele leta 1994. Njegov predhodnik Janez Pavel II. je državo obiskal leta 2000, leta 1964 pa se je za nekaj ur neuradno v Izraelu ustavil tudi papež Pavel VI. FOTO: Kanal A
Papež je izrazil "globoko sočutje" svojcem žrtev izraelske ofenzive na območju Gaze, ki je decembra lani in januarja letos zahtevala več kot 1400 palestinskih življenj, in dodal, da se jih v molitvah večkrat spomni.

Papež Benedikt XVI. je obiskal območja pod palestinsko upravo. V Betlehemu, rojstnem kraju Jezusa na Zahodnem bregu, je v pogovoru s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom izrazil podporo vzpostavitvi palestinske države, prebivalcem Gaze je izrazil sočutje, Palestince pa pozval, naj se uprejo skušnjavi terorizma.

"Sveti sedež podpira pravico vašega ljudstva do samostojne palestinske domovine na zemlji svojih prednikov, varne in v miru s svojimi sosedi, v okviru mednarodno priznanih meja," je dejal papež na srečanju z Abasom. "Če sedaj ta cilj zgleda še daleč, vas in vaše ljudstvo močno vzpodbujam, da ohranite živ ogenj upanja, da bo mogoče najti način za izpolnitev legitimnih stremljenj tako Izraelcev kot Palestincev za mir in stabilnost," je dodal.

Zidovi padajo ...

Papež je ostro nastopil proti izraelskemu 'varnostnemu zidu'.
Papež je ostro nastopil proti izraelskemu 'varnostnemu zidu'. FOTO: Reuters
Papežev obisk je predvsem pastoralne narave in je namenjen spodbujanju vse manj številčnega krščanskega prebivalstva, da ostane v Sveti deželi. Trenutno jih v precej slabih razmerah tam živi okoli 160.000; od tega 110.000 znotraj Izraela, 50.000 na Zahodnem bregu, 3800 pa na območju Gaze.

Abas je kritiziral izraelsko zasedbo palestinskih območij in poudaril, da je "skrajni čas, da se konča trpljenje Palestincev". Obsodil je gradnjo izraelskega zidu na Zahodnem bregu, ki skoraj obkroža Betlehem, in druge ukrepe, s katerimi Izrael ločuje vzhodni Jeruzalem od palestinskih ozemelj. "V tej Sveti deželi nekateri še vedno gradijo zidove ločevanja namesto mostov in skušajo z okupacijskimi silami preprečiti muslimanom in kristjanom, da bi odšli iz države," je dejal. Ob tem je papežu dejal, da Jeruzalem obkroža "zid apartheida", ki preprečuje prebivalcem Zahodnega brega, da bi prišli do glavnih svetih krajev za kristjane in muslimane v Jeruzalemu, cerkve Božjega groba in mošeje Al Aksa.

Proti zidu, ki ga Izrael grozi z izgovorom varovanja pred terorističnimi napadi, je ostro nastopil tudi sveti oče. "Videl sem zid, ki meče senco na Betlehem, zid, ki se zajeda v vaše ozemlje in deli sosede ter družine," je dejal papež in nadaljeval: "Čeprav zidov ni težko graditi, vsi vemo, da niso večni. Lahko se jih podre."

Papež je še pozval Palestince, še posebej mlade, naj se uprejo skušnjavi nasilja in terorizma. "Imejte pogum in se uprite skušnjavam, da bi se prepustili nasilnim dejanjem ali terorizmu. Nasprotno, dovolite, da vse, kar ste doživeli, obnovi vašo odločenost za gradnjo miru," je dejal.

Papež je daroval mašo na prostem pred baziliko Jezusovega rojstva, na kraju, kjer je bil po prepričanju kristjanov rojen Jezus. Udeležilo se je je več tisoč romarjev.
Papež je daroval mašo na prostem pred baziliko Jezusovega rojstva, na kraju, kjer je bil po prepričanju kristjanov rojen Jezus. Udeležilo se je je več tisoč romarjev. FOTO: Reuters

V okviru prvega uradnega obiska na palestinskih območjih je obiskal tudi palestinsko begunsko taborišče Aida, kjer živi kakih 4600 beguncev. Tam je "izrazil solidarnost z vsemi palestinskimi brezdomci, ki hrepenijo po tem, da bi se vrnili v svoj rojstni kraj ali da bi stalno živeli v svojo lastni domovini". 

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.psiho
14. 05. 2009 10.33
ne gre se tukaj za kršenje nekih človekovih pravic,tukaj se gre za zmanjševanje stroškov vzdrževanja in varovanja tega zida.Mislim da si židje nemorejo dolgoročno privoščiti takih stroškov in zato so zaprosili tretjo osebo ,da se umeša in da zaprosi za spoštovanje človekovih bla,bla pravic,stem da bojo lahko židje potegnili daljšo -kot eno pravično zmago nad teroristi in ne kot butasto ,nesprejemljivo,...idejo! Glavno je biti zmagovalec ,čeprav se gre samo za en zid! Vse je to dogovorjeno!
Audy
14. 05. 2009 09.36
Kdaj je pa religija še kaj lepega za svet naredila. Precej večje spoštovanje imam do junakov ki zdele Hubbla rihtajo, kot pa tehle verski papkov.
adamwest
14. 05. 2009 02.13
kako bi bil svet lep, le ne bi bilo religije in vseh bučkotov, ki ne znajo živeti brez nje... dol s papežem!:)
123_Zoke_vec_ni
14. 05. 2009 01.04
manco, jih ni rabil, pri muslimanih so tako ali tako prepovedani pod kaznijo kamenjanja.
manco-capac
13. 05. 2009 20.41
A o uporabi kondomov jih pa ni podučeval?
Boštjan Horvat 1
13. 05. 2009 20.17
molimo!!!!!!! za mir, za lačne, za svet brez nasilja!!! koga je molitev nasitila, je prinesla mir, svet brez nasilja????Papeži so botrovali nasilju, lakoti,.... Izraziti sočutje!!!! a je to vse??? kaj se pa gre,.. oligarh!!! LJUDJE , osvobodite se teh verskih tajkunov,. brez njih je svet lepši!!!!
mona133
13. 05. 2009 19.35
titovka
13. 05. 2009 19.13
samo vatikanski so večni...!!!!!!!