Tujina

Papež poziva medije

Vatikan, 24. 01. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Papež Janez Pavel II. je danes v poslanici medije okrcal zaradi pogoste naklonjenosti kontracepciji, splavu in homoseksualnosti.

Papež Janez Pavel II.
Papež Janez Pavel II. FOTO: Reuters

Medije je zato pozval naj podpirajo tradicionalno družinsko življenje. V poslanici, v kateri je spomnil še na cerkveni svetovni dan komunikacij, ki bo maja, je opomnil, da ima "vsakršna komunikacija moralno dimenzijo". "Ljudje osebnostno rastejo ali nazadujejo z besedami, ki jih govorijo, in s sporočili, ki jih želijo slišati," je še dejal papež.

Papež je v poslanici z naslovom "Mediji in družina: tveganje in bogastvo" medijem vendarle namenil tudi nekaj pozitivnih besed, čeprav s pomisleki. "Na eni strani so poroka in družinsko življenje pogosto opisani zelo občutljivo, realistično in sočutno, tako da povzdigujejo vrednote, kot so ljubezen, zvestoba, odpuščanje in plemenito žrtvovanje za druge, po drugi strani pa sta družina in družinsko življenje vse prepogosto prikazana neustrezno," je dejal Sveti oče. "Nezvestoba, spolna aktivnost izven zakona in odsotnost moralne in duhovne vizije zakonske obveze so prikazane nekritično, včasih pa je zaznati tudi pozitivno podporo razvezam, kontracepciji, splavu in homoseksualnosti. Tovrstno opisovanje, ki podpira ideale nasprotne družini in zakonu, je pogubno za splošno dobro družbe," je še opozoril papež.

"Odgovorne sporočevalce" je zato pozval, naj vzdržijo pritisk komercializacije in sekularnih ideologij. Hkrati je pozval tudi k pravni ureditvi, ki bi medijem preprečila, da bi delovali proti "dobremu družine", čeprav pa je v isti sapi zavrnil cenzuro.

Poudaril je še, kako pomembno vlogo imajo starši, predvsem pri nadziranju količine in narave medijev, ki se uporabljajo doma. "Že zelo majhne otroke je moč naučiti pomembne stvari glede medijev: prvič, da jih ustvarjajo ljudje, ki želijo posredovati sporočila, da pa so to pogosto sporočila, naj se naredi nekaj - bodisi kupi nekaj ali pa stori nekaj dvomljivega -, kar ni najboljše za otroka oziroma ni v skladu z moralno resnico; in drugič, da otroci ne smejo nekritično sprejeti oziroma posnemati vsega, kar najdejo v medijih," je še poudaril papež Janez Pavel II.