Tujina

Papež odločno proti pedofiliji

Vatikan, 28. 10. 2006 17.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Papež Benedikt XVI. se je zavzel za odločne ukrepe proti spolnim zlorabam otrok s strani duhovnikov.

Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI. FOTO: Reuters

V takšnih primerih so potrebni popolna razjasnitev primera, kaznovanje odgovornih, preventivni ukrepi proti ponovitvi takšnih dogodkov ter pomoč žrtvam, je dejal vrhovni poglavar rimskokatoliške cerkve na današnjem srečanju z irskimi škofi v Vatikanu. "Takšne zlorabe so toliko bolj tragične, če je storilec duhovnik. Rane, ki so s takšnimi dejanji povzročene, so zelo globoke," je poudaril.

Papež je pri tem govoril izrecno o "zločinu" in ne o "grehu" kot doslej. Kot je dejal, si mora Cerkev sedaj ponovno pridobiti zaupanje, ki ga je izgubila zaradi takšnih dogodkov. "Pomembno je tudi razjasniti resnico o tem, kar se je zgodilo v preteklosti, in sprejeti vse potrebne korake, da se kaj takega ne ponovi. Načela pravičnosti je treba spoštovati, žrtve in vsi, ki so prizadeti zaradi tega strašnega zločina, pa si zaslužijo pomoč," je dodal.

V zadnjih letih so v številnih državah po svetu prišli na dan primeri spolnih zlorab, ki so jih zagrešili duhovniki. Predvsem primeri v ZDA so povzročili veliko ogorčenja, saj so visoki cerkveni predstavniki takšno početje več let tajili.

Samo v dublinski nadškofiji je bilo po podatkih irske rimskokatoliške cerkve od leta 1940 obtoženih pedofilije več kot 100 duhovnikov in drugih verskih predstavnikov. Irska vlada je leta 2000 ustanovila posebno komisijo, ki naj bi preučila domnevne zlorabe med letoma 1936 in 1999 v sirotišnicah, popravnih domovih, bolnišnicah in drugih institucijah, ki jih vodi Cerkev. Do marca lani je prejela že 5300 prijav.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brzina
28. 10. 2006 18.22
No, končno se je zmigal tudi vatikan. Se bo cerkev v Sloveniji tudi?