Tujina

Pantani zaradi dopinga pri preiskovalcih

Torino, 12. 11. 1999 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zmagovalec kolesarskih dirk po Italiji in Franciji leta 1998, Italijan Marco Pantani, je moral včeraj zaradi domnevne zlorabe nedovoljenih poživil na zaslišanje k državnemu tožilcu v Torino. Italijanska televizija je poročala, da se je kolesar na zaslišanju branil z molkom in da je tožilcu predal le zahtevane dokumente. ''Ničesar ne skrivamo,'' pa je Pantani ob odhodu s sodišča dejal čakajočim novinarjem.

Prireditelji italijanskega Gira so Pantanija diskvalificirali na letošnji dirki pred predzadnjo etapo, ko je imel zmago takorekoč že v žepu. Italijan je imel previsoko vrednost hematokritov v krvi. Strokovnjaki menijo, da te vrednosti zbujajo sum, da si je kolesar pomagal s prepovedanim sredstvom EPO. Previsoko vrednost hematokritov je imel Pantani že leta 1995 na dirki Milano - Torino, ko so ga po nesreči pregledali zdravniki.

Pantaniju so vzorec krvi pregledali tudi leta 1997 po padcu na Giru. Izvidi iz bolnišnice v ''Cava de Tirreniju'' pa so na čudežen način izginili. Primer preiskuje državno tožilstvo. Pantani je doping vselej zanikal.