Tujina

Panika zaradi okuženega zdravnika

Pariz, 24. 09. 2008 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Francoske oblasti so sprožile preplah, ker je od novembra lani več sto žensk opravilo splav v štirih klinikah, kjer dela s hivom okuženi zdravnik.

Prenos okužbe je malo bolj verjeten pri kirurških posegih, pri splavu pa je možnost zelo majhna.
Prenos okužbe je malo bolj verjeten pri kirurških posegih, pri splavu pa je možnost zelo majhna. FOTO: Reuters

Pristojni trdijo, da gre po zadnjih podatkih za 700 do 800 pacientk. Tamkajšnje ministrstvo za zdravje tako vsem svetuje, naj se obrnejo na svoje osebne zdravnike in zaprosijo za testiranje okuženosti z virusom HIV. Obenem sicer trdijo, da je glede na dosedanje raziskave možnost takšnega načina okužbe izjemno majhna.

Splav namreč opravijo z izsesavanjem embrija in do neposrednega stika med krvjo zdravnika in pacientke skoraj ne more priti, je povedala vodja katalonske zdravstvene službe. Seropozitivni zdravniki v Španiji lahko nemoteno opravljajo svojo prakso, je še dodala.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
27. 09. 2008 10.07
ZDRAVSTVO V VSAKI DRŽAVI /VSAJ NA OBMOČJU EU)-JAZ PA SE ESPLICITIRAM NA NAŠO DRŽAVO RS BI MORALO (SICER VEM)-TE NESREČNE LJUDI, KI SO OKUŽENI Z VIRUSOM HIV NEKAKO OZNAČITI, DA BI NEKAKO \"PARTNER\" VSAK PRI SVOJI ZAVESTI ODLOČAL ALI Z TAKŠNO OSEBO ŽELI OBČEVATI- ALI NE, TAKO PA SE KAKŠNI NEUKI ALI BREZBRIŽNI LJUDJE, TUDI V SLOVENIJI JE MENDA TAKO, KI SO TUDI NEODGOVORNI DO SEBE UJAMEJO V PAST IN NEVEDE ZBOLIJO Z TO ZAHRBNO BOLEZNIJO, KI SE JI REČE AIDS....ŠE HUJE JE PA MENDA V UPORABI- DEJSTVO, DA \"X\" & IZJEME T.J. OBOLELI,SICER- \"DO NAJVEČJE MERE NELOJALENI, KO SI REČE ALI SE ODLOČI, \"ČE SEM JAZ BOLAN - BODI ŠE TI\"-ZARADI TAKŠNIH POSAMEZNIKOV JE POTREBNO RAZMIŠLJATI GLOBLJE, IN TO PROSIM LEPO NE LE DEKLERATIVNO, TEMVEČ TAKOJ TUDI KONSTRUKTIVNO; O TEM IMA ZAVEZO NAJVEČ- MEDICINSKA DEONTOLOGIJA POSTORITI NAJVIŠJO AKURATIVO, DA JE VARNOST PRED TO (BOLEZNIJO-KAKOR ESPLICITIRANO )KOHERENTNA IN ZA TO MORA BITI KOHERENCA IN SINERGIJA MAXIMALNA IN TU NI GOVORA O ABJEKCIJAH BOLNIKA, TEMVEČ O POPOLNI ZAŠČITI IN OBVEŠČENOSTI, KI IMA DO TEGA DEJANJA PRAVICO IMETI VSAK ČLOVEK,& V ESPLICITNEM PRIMERU JE ....\"BOLJE BITI STAR NEGO PIJAN\"-SAJ VESTE KAKO ONA PESEM POJE...... &Lp.
perlhelp
24. 09. 2008 13.43
Pomoje ne bodo nič ponavljal bodo raje geografijo spremenil...
etano
24. 09. 2008 11.57
\"Francoske oblasti so....\" potem pa : \"zdravniki v Španiji...\" Kaj je zdaj? So to francoski ali španski zdravniki? Drugače sta to dve različni državi, veste? Bo treba mal geografijo Evrope ponovit... grrr...
drejcica .
24. 09. 2008 11.36
A nam se ni jasno,da na 24 Ur pisejo,da pac pisejo. cwe pa napisejo dvoumno ali pa neumno...se ne sekirajo kaj prevec... Pa se vse je iz tujih blogov kopirano.
Frenkolino
24. 09. 2008 10.20
bunza
24. 09. 2008 09.56
Se strinjam - možnosti morajo biti nične. Samo me nekaj drugega bega - pravijo da se dogaja v franciji, zraven pa govorijo o Španiji in katalonskih bolnišnicah.
izbruh@gmail.com
24. 09. 2008 09.26
Možnost okužbe MORA biti nična, saj MORA zdravnik delat vse v sterilnem okolju in v skladu s pravili, ki preprečujejo možnost KAKRŠNEKOLI okužbe. To je čisto nategovanje: po eni strani te pustijo čakat dve leti na pregled, ki bo pogoj, da boš potem še dve leti čakal na poseg (želja zdravstvenega zavarovanja je, da medtem krepneš in nimajo stroškov s teboj), po drugi strani pa širijo v javnosti paniko zaradi možnosti 1:100,000,000 , da te okuži HIV pozitiven zdravnik. Ravno tako te lahko okuži HIV pozitiven frizer...