Tujina

Bojevit nastop Palinove navdušil

St. Paul, 04. 09. 2008 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Republikanska podpredsedniška kandidatka Sarah Palin je s svojim bojevitim nastopom povsem navdušila delegate na konvenciji.

Delegati so bili navdušeni nad govorom Sarah Palin. Med večminutnim ploskanjem in vzklikanjem je odmeval tudi vzdevek 'barakuda Sarah'.
Delegati so bili navdušeni nad govorom Sarah Palin. Med večminutnim ploskanjem in vzklikanjem je odmeval tudi vzdevek 'barakuda Sarah'. FOTO: Reuters
Palinova je pred TV sprejemnike privabila 37 milijonov Američanov in s tem le za las ostala za rekordom, ki ga je med demokratsko konvencijo postavil Barack Obama.

Na republikanski konvenciji v St. Paulu so delegati tudi uradno potrdili Johna McCaina za svojega predsedniškega kandidata, pred tem pa jih je s svojim bojevitim nastopom povsem navdušila podpredsedniška kandidatka Sarah Palin, ki je dejala, da sprejema izziv težkega boja proti samozavestnim demokratskim nasprotnikom.

Sreda dan za napade na demokrate

Napade so med drugim sprožali nekdanji predsedniški kandidati, kot so Mitt Romney, Mike Huckabee in Rudy Giuliani. Nekdanji župan New Yorka je občinstvo dodobra ogrel za nastop Palinove in je v svojem norčevanju iz demokratskega predsedniškega kandidata Baracka Obame šel najdlje. Norčeval se je iz njegove izobrazbe, izkušenj in kariere.

Giuliani pa je presenetljivo le enkrat omenil teroristične napade 11. septembra 2001 in ob tem opozoril, da demokrati teh napadov na svoji konvenciji v Denverju niso omenjali. To sicer velja tudi za republikansko konvencijo v Minnesoti, z izjemo Giulianija. Njegov nastop je zaradi pogostih dolgih aplavzov trajal nekoliko predolgo, zaradi česar so morali organizatorji umakniti napovedani film o Palinovi. Ta je takoj nato prišla na oder in si prislužila dolg aplavz, podoben tistemu, ki ga je bil v Denverju deležen nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton.

Palinova predstavila svojo družino

Družina Sarah Palin, ki ni po godu številnim Američanom. 17-letna hči je namreč noseča in neporočena.
Družina Sarah Palin, ki ni po godu številnim Američanom. 17-letna hči je namreč noseča in neporočena. FOTO: Reuters
Glede vojne v Iraku je Palinova dejala, da je sedaj zmaga na vidiku, Obama pa jo hoče zavreči. V času, ko teroristi načrtujejo napade na ZDA, Obamo menda skrbijo njihove pravice, je dejala.

Guvernerka Aljaske je opisala svojo življenjsko zgodbo in predstavila svojo družino, od staršev, do moža in otrok, ter v tekočem govoru pokazala, da bo trd oreh v kampanji do volitev 4. novembra. V dneh, odkar jo je McCain predstavil, je bila Palinova pod drobnogledom medijev in tarča kritik demokratov zaradi svojih preteklih političnih odločitev, stališč in družinskih razmer. V sredo je udarila nazaj z besedami, da ima novico za medije in komentatorje v Washingtonu: "V Washington ne grem zato, da bi vam ugajala, ampak da služim ameriškemu ljudstvu."

Palinova svojega sina pošilja v Irak

Palinova je Obamo označila za neizkušenega in nepripravljenega na prevzem položaja predsednika ZDA. Dejala je, da hoče kot mati 19-letnega sina Tracka, ki gre kmalu v Irak, na tem položaju videti človeka, ki mu lahko zaupa – in to je McCain. Razliko med Obamo in McCainom je ponazorila z besedami, da nekateri politiki izkoriščajo spremembo za napredovanje lastne kariere, drugi – kot McCain – pa izkoriščajo svojo kariero za spremembe.

John McCain v objemu s Sarah Palin.
John McCain v objemu s Sarah Palin. FOTO: Reuters

Prva republikanska ženska podpredsedniška kandidatka v ameriški zgodovini se je v nastopu sicer izogibala političnim stališčem, razen obljubi, da bosta z McCainom izkoriščala domače naftne vire, jedrsko energijo in alternativne vire energije, s čimer bodo ZDA postale energetsko neodvisne. To je bil eden redkih trenutkov, da so republikanci ploskali ob omembi alternativne energije.

Ob koncu govora je na oder prišel McCain, podobno 'presenetljivo' kot pred tednom dni v Denverju Obama, ko je svoj govor končeval njegov podpredsedniški kandidat Joseph Biden. McCain je navdušeno množico vprašal, ali je podpredsedniško kandidatko dobro izbral, in množica je bila še bolj navdušena. McCain bo imel svoj govor danes, s čimer se bo tudi končala letošnja republikanska konvencija, ki se je zaradi orkana Gustav v Mehiškem zalivu zares začela šele v torek.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BlueChelsea
13. 09. 2008 09.22
Američani bojo volili za tistega ki bo na oder prinesel čimveč rekvizitov in svetlečih zadevic....civiliziran narod, ni kej.....
Sadjar
04. 09. 2008 22.19
PRO PALIN PRO IZRAEL. bljak mi gre Izrael na živce, ne morem si pomagat.
Infidel
04. 09. 2008 20.46
Podpredsednica države, kjer se vse suče okoli zunanje politike, bi naj bila ženska, ki je šele lani prvič stopila v tujo državo. Kajšele, da bi kaj vedela o njej, razen tega, da ima nafto, ki jo oni nujno potrebujejo. Zakaj na 24kur ne napišete članka o ostalih kandidatih, ki se potegujejo za naslov predsednika US&A. Vsi (mi in oni) mislijo, da se potegujeta le dva.
Navihanko
04. 09. 2008 19.43
kako morate napisat kaj takega (ovacije, odobravanje,..). saj so bili na kongresu samo podporniki njene stranke.... in uporablja svoje otroke v propagandne namene - kolikor so picajzlasti na oni strani vode bi lahko ji uzeli otroke ker ravna z njimi nevzgojno
malasutra@gmail.com
04. 09. 2008 17.13
svašta. konservativka zagamana.
izbruh@gmail.com
04. 09. 2008 14.19
Vsi ploskajo Mongoloidnemu dojenčku na odru Republikanske konvencije - v tem je neka simbolika. Sicer pa ta video pove toliko, kot imajo konzervativci povedat in toliko, kolikor naši novinarji lahko razumejo: navijanje in "Thank you!"
Debely
04. 09. 2008 11.55
Ne zavajajte ljudi. Palinova je požela ovacija, ja od REPUBLIKANCEV. Vsi ostali mislimo, da je manure.