Tujina

Palestinski minister nasprotuje napadom

Jeruzalem/Tel Aviv, 30. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Palestinski notranji minister Abdel Razak Jahja od skrajnih palestinskih organizacij zahteva, da takoj ustavijo samomorilske napade na Izrael.

Palestinski notranji minister Abdel Razak Jahja
Palestinski notranji minister Abdel Razak Jahja FOTO: Reuters

Palestinski notranji minister Abdel Razak Jahja je v pogovoru za izraelski dnevnik Jediot Aharonot od skrajnih palestinskih organizacij zahteval, naj takoj ustavijo samomorilske napade na Izrael. "Ustavite samomorilske napade, ustavite umore brez razloga," je dejal Jahja, ki je minister od junija. Časnik je pogovor s palestinskim ministrom objavil dan po napadu izraelskih tankov na jugu Gaze, v katerem so bili ubiti štirje člani neke palestinske družine, sam pogovor pa je nastal še pred tem incidentom. Jahje je še dejal, da so samomorilski napadi, ki najbolj škodijo palestinskemu prebivalstvu, v nasprotju s palestinsko tradicijo in mednarodnim pravom. Palestinska organizacije Hamas je sporočila, da se bo za smrt nedolžnih Palestincev oddolžila z napadi na izraelske civiliste, palestinsko prebivalstvo pa podpira napade na Izrael.

Načelnik generalštaba izraelske vojske Moše Jalon pa je v pogovoru za izraelski časnik Haaretz ocenil, da je palestinska intifada "rak", ki ga je potrebno zdraviti s "kemoterapijo".

Nasilju ni konca

Izraelci so uničili stavbo palestinske uprave v Nablusu
Izraelci so uničili stavbo palestinske uprave v Nablusu FOTO: Reuters

V begunskem taborišču v Dženinu pa je prišlo do obstreljevanja med Palestinci in Izraelci, pri čemer so bili ranjeni štirje palestinski otroci in trije izraelski vojaki. Streljanje se je začelo med preiskavo, ki jo je v tamkajšnjih hišah izvajala izraelska vojaka. Pripadniki organizacije Brigade mučenikov Al Aksa pa so zaradi sodelovanje z Izraelom usmrtile neko 18-letno Palestinko.

Od septembra 2000, ko je zastal mirovni proces na Bližnjem vzhodu, je v nasilju umrlo najmanj 1517 Palestincev in 589 Izraelcev.