Tujina

'Palestinska država je iluzija'

Jeruzalem, 15. 02. 2010 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Tako je prepričan izraelski zunanji minister, ki je še izjavil, da "vsakdo, ki misli, da bi mir lahko dosegli s kompromisno delitvijo ozemlja, zavaja sebe in druge“.

Avigdor Lieberman
Avigdor Lieberman FOTO: Reuters

Nov udarec prizadevanjem za obnovitev pogajanj med Izraelom in Palestinci je zadal izraelski zunanji minister Avigor Lieberman. V Jeruzalemu je namreč izjavil, da so ideje, da bi bližnjevzhodni konflikt lahko rešili s kompromisno rešitvijo glede razdelitve ozemlja, navadna "iluzija".

"Ni naključje, da v preteklih 16 letih nismo prišli do dogovora," je Lieberman izjavil pred odborom za zunanjo politiko in obrambo v izraelskem parlamentu. "Vsakdo, ki misli, da bi mir lahko dosegli s kompromisno delitvijo ozemlja, zavaja sebe in druge," je še dejal in dodal, da "danes, ko Bližnji vzhod gori", živijo v iluziji vsi, ki menijo, da bi dogovor preko teritorialnih koncesij lahko dosegli hitro.

Varnostni zid na meji z Zahodnim bregom
Varnostni zid na meji z Zahodnim bregom FOTO: Reuters

To je nov udarec Izraela prizadevanjem mednarodne skupnosti z ZDA na čelu, da bi Izrael in Palestince dobili vsaj za pogajalsko mizo, kjer bi obnovili pogovore o uresničevanju dogovora o vzpostavitvi palestinske države. Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je sicer ravno danes izrazila upanje, da bi se "resna" pogajanja med Izraelom in Palestinci začela še letos.

Lieberman je tako očitno zavrnil načrt, da bi mir na Bližnjem vzhodu dosegli z umikom Izraela z Zahodnega brega in območja Gaze, ki jih je zasedel po šestdnevni vojni leta 1967. Na teh območjih naj bi namreč vzniknila palestinska država.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aidas
17. 02. 2010 12.55
badchelsea16.02.2010, 09:06-4 no potem pa podpiraš nasilje, vsaj iz vašega komentarja je možno tako razbrati... Nisem in nikoli ne bom za kakršno koli nasilje, pač ti Izraelci so prekomere katastrofalen narod, saj za takšno početje, kot ga oni imajo do palestincev, ni izgovora.
sbosbo
17. 02. 2010 11.47
badchelsea 16.02.2010, 09:06 -3 A ni zanimivo, da takoj ko bereš komentarje na temo o IZRAELU, takoj prepoznaš kdo je musliman ali neonacist? ;) Jst podpiram izraelce, dokler cel muslimanski bližnji vzhod zahteva da izrael odstran z zemljevida, ne vidim logike da bi se Izraelci znjimi drugače pogovarjali. ...in spet drugi pokažejo kakšno pomanjkanje znanja zgodovine ter morale premorejo! A se čudiš slučajno tem Arabcem, za njihovo početje?? Preberi si malo o nastanku Izraela in komu bi najbolj pravično pripadala tista zemlja?Ne podpiram nikakršnega nasilja, vendar z Izraelci(oz. židi nasploh) in vsem zaledjem ki ga imajo, ne gre drugače. So kakor ženske, ne smeš reči nič proti njim, četudi bi bilo upravičeno, saj si takoj označen za antisemita ali neonacista. In še huje nas čaka, kaj nam vse pripravljajo!!!
badchelsea
16. 02. 2010 09.06
A ni zanimivo, da takoj ko bereš komentarje na temo o IZRAELU, takoj prepoznaš kdo je musliman ali neonacist? ;) Jst podpiram izraelce, dokler cel muslimanski bližnji vzhod zahteva da izrael odstran z zemljevida, ne vidim logike da bi se Izraelci znjimi drugače pogovarjali.
marjan.bez@gmail.com
16. 02. 2010 08.36
talit: Da vidmo kaj piše v Tori al pa Bibliji glede na tvoje zadnje vprašanje , potem nam ne bo treba naprej razmišljat :)
kdole
16. 02. 2010 07.40
Židje imajo denar, v ameriki jih je 8% a držijo 80% ameriškega gospodarstva, največja in najboljša podjetja so v njihovi lasti. Tako smo odgovorili zakaj Amerika nesme pisnit izraelu. Treba je pa postavit vprašanje nekoliko drugače, kako so židje prišli do tolikšnega bogastva? Verjetno, PODKUPOVANJE, NEČEDNI POSLI, NEZAKONITI POSLI. Zaključek: Židje nas bodo uničili, ker so brezkomromisni, kot v primeru z palestinci.
saturnative
16. 02. 2010 01.46
Ko je bog židom obljubil deželo s tem ni mislil palestine ampak peči pa si narod kr po svoje interpretira. Iluzija je, da je ta Izrael sploh kdaj pripadal židom. Hvala bogu Falusu, da so jih iz teh krajev že davno izselili.
kenowah
15. 02. 2010 21.01
Vse kar je je Narava in mi smo del Nje. Zelo ontološko! Ampak problem imamo, če pa dualistčno razmišljanje dojamemo v svojem bistvu. Namreč počelo dobrega in slabega je kakor počelo luči in teme. Tema ni nič drugega kod prostor brez luči. In zlo ni nič drugega kod pomanjkanje dobrega. Torej dualizem odpade. In življenje brez Boga (ali narave) je trpljenje ali smrt. Na začetku je bila narava...in začetek kdo je...?
marjan.bez@gmail.com
15. 02. 2010 20.55
Bethel: Se strinjam s tabo. Ateizem je tudi oblika ideologije. Biti agnostik se mi zdi edina najbolj tolerantna in prizemljena opcija. Prepuscanje moznosti obstoja in hkrati neobstoja nečesa višjega. V bistvu sploh ne verjet v ničesar temveč samo prepustiti realnosti da se ti pokaže sama od sebe. Brez kakršnihkoli ideologij in predsodkov. Samo en problem je pr tem. Agnosticizem je znanost (na podoben nacin kot budizem), ljudje pa v večini ne zmorejo dualističnega razmišljanja. Nekaj ne more biti za njih belo in črno hkrati ali pa niti belo niti črno hkrati. V prepričanjih in sprejemanju ideologij, katerih resničnost ne preverijo, najdejo stabilnost. Važno je za njih da so prepričani v nekaj, ker potrebujejo trdna tla pod nogami, čeprav so lahko ta tla laž. Vse kar je je Narava in mi smo del Nje. Vso trpljenje ki ga občutimo v življenju je zato ker se od Narave oddaljujemo. Oddaljujemo se od Narave naše biti, od tega kar smo, od Narave planeta, Narave življenja. Smo skupek nekih ideologij ki nima nobene zveze z realnostjo, z naravo realnosti.
ateistek
15. 02. 2010 20.22
@Bethel: Mešaš vrstni red. Najprej je bila religija in nato ateizem, ne pa obratno. Z ateizmom, ki zavestno zavrača pripadanje vsem religijam in dopušča le svojo, privatno, ne more biti nič narobe. Vsak naj verjame kar mu odgovarja vse do trenutka, dokler ne začuti, da želi v to prepričevati tudi drugega.
ateistek
15. 02. 2010 20.18
Če bi bil svet pravičen, bi bila tudi židovska država (oz. bolj pravilno bi bilo reči sionistična, saj so tudi židje, ki ne podpirajo obstoja Izraela) zgolj iluzija.
Bethel
15. 02. 2010 19.25
marjan.bez, pozabil si na ateizem, naj bo tudi on prepovedan, ker v zadnjem času kaže veliko lastnosti religije.
alterego
15. 02. 2010 19.07
sicer zelo spoštujem židovski narod, ampak če bojo še naprej tako delali s Palestinci, bo tud njihova država na koncu samo še iluzija
marjan.bez@gmail.com
15. 02. 2010 18.48
Lep bo dan ko bodo postale religije prepovedane... Neonacizem, Fašizem, Islam, Krščanstvo, Judovstvo.... Vse je isto. Vse je samo ideologija, ki nima nobene zveze z realnostjo, in je dobra samo zato da se ovce ne ukvarjajo z Resnico in da vladajoči ostanejo na vladi.
marjan.bez@gmail.com
15. 02. 2010 18.43
Kr ne morm verjet kaki komentarji, katerih ne cenzurira POP TV...
Mujaga
15. 02. 2010 17.06
ja kr bravo izrael, hh bom jst reku bravo hrvati pa italijani k bi vam oni kradli zemljo ane tko tud izrael pa dejte videt akj delajo judje vse po svetu mal pa kdaj je bla palestina kdaj izrael ki ga ni blo dokler jim niso dal zarad druge svetovne
ajax9
15. 02. 2010 16.48
Tudi slovenci so se po obeh vojnah takoj zakadili Celovec, ampak nam ga ni uspelo obrdžati. Izraelcem je pač uspelo obraniti njihova starodavna ozemlja, in jih zato podpiram. Arabci so tisti ki so prišli veliko let kasneje.
MIZANTROP
15. 02. 2010 16.25
Tako se to dela, ne pa nekakšni tajni sporazumi in vikendice na morju.
taurus90
15. 02. 2010 16.21
kako lohk sploh dovolte d tiptronic objau takoo rasistično, diskriminatorno izjavo.
johan53
15. 02. 2010 16.06
BRAVO IZRAEL...