Tujina

Palestinci vdrli v Egipt

Kairo/Gaza, 23. 01. 2008 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.M./N.V./STA/Reuters
Komentarji
8

Palestinci so podrli del mejnega zidu med Gazo in Egiptom. Egiptovske varnostne oblasti vdora niso preprečile.

Do palestinskega vdora je prišlo, potem ko so neznanci z več eksplozijami in buldožerji podrli del zidu med Gazo in Egiptom.
Do palestinskega vdora je prišlo, potem ko so neznanci z več eksplozijami in buldožerji podrli del zidu med Gazo in Egiptom. FOTO: Reuters

Po skoraj tednu dni popolne blokade območja Gaze je več deset tisoč Palestincev vdrlo v Egipt. Do vdora je prišlo, potem ko so neznanci z več eksplozijami in buldožerji podrli del zazidane meje med območjem Gaze in Egiptom. Kakih 2000 pripadnikov egiptovskih varnostnih sil na meji ni posredovalo, so pa policisti zaprli vse stranske ceste na egiptovskem delu obmejnega mesta Rafa, da bi preprečili odhod ljudi iz Rafe v druge dele Egipta.

Palestinci so na egiptovski strani Rafe nakupili izdelke, ki jih v Gazi primanjkuje.
Palestinci so na egiptovski strani Rafe nakupili izdelke, ki jih v Gazi primanjkuje. FOTO: Reuters


Neimenovani predstavnik varnostnih sil je povedal, da so si Palestinci na egiptovski strani Rafe nakupili hrane, goriva, cigaret ter drugih izdelkov, katerih po večmesečnih sankcijah v Gazi primanjkuje. Palestinci so se nato vrnili na območje Gaze.

Po podatkih varnostnih sil so pri vdoru uničili okoli 200 metrov sicer 14 kilometrov dolge zazidane meje med območjem Gaze in Egiptom. Del zidu so uničili z eksplozivom in buldožerji. Kdo je odgovoren za eksplozije, ki jih je bilo slišati vse do osme ure zjutraj po srednjeevropskem času, ni znano.

Najprej je prišlo do obstreljevanja

Do množičnega vdora Palestincev je prišlo dan po demonstracijah, ki jih je zaradi izraelske blokade območja pred prehodom Rafa v torek organiziralo gibanje Hamas, ki nadzira območje Gaze od junija lani. Pri tem je prišlo do obstreljevanja z egiptovskimi varnostnimi silami. Ranjeni so bili štirje Palestinci in egiptovski obmejni policist.

Pri podiranju obmejnega zidu je prišlo tudi do obstreljevanja, v katerem je bilo ranjenih pet oseb.
Pri podiranju obmejnega zidu je prišlo tudi do obstreljevanja, v katerem je bilo ranjenih pet oseb. FOTO: Reuters


Prehod Rafa je skoraj stalno zaprt že od junija lani, ko je po umiku izraelskih sil leta 2005 nadzor nad območjem prevzelo gibanje Hamas. Sicer pa omenjeni prehod za Palestince pomeni skoraj edini izhod z območja Gaze v svet.

Izrael je popolno blokado območja Gaze, torej zaprtje vseh meja, uvedel minuli četrtek kot odgovor na raketno obstreljevanje palestinskih skrajnežev na Izrael z območja Gaze. Po pritisku mednarodne skupnosti, ki je opozarjala na možnost človekoljubne krize za 1,5 milijona prebivalcev Gaze, je Izrael v torek dovolil, da so v edino elektrarno na območju pripeljali 360.000 litrov goriva.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eastpa123@gmail.com
24. 01. 2008 15.22
Izrael dela sramoto celemu SVETU!
DarthRevan
23. 01. 2008 17.29
In to naj bi bili "krvoločni palestinski teroristi", ki Izraelu tako "otežujejo življenje"...
preprostež
23. 01. 2008 16.44
Kmalu bomo tudi mi vdrli v Zagreb, kjer je kruh še vedno po evro...
nwoin2012@yahoo.com
23. 01. 2008 13.45
Tudi če je, ni naredila škode nobenemu razen meni, za razliko od nemških židov, ki delajo škodo celotni populaciji naše lepe zemljice že kar lep čas, pika na i pa tudi ni več daleč. Bogi palestinci, tega si ne zaslužijo!
badabum
23. 01. 2008 13.27
nwoin2012: očitno je tebi ob rojstvu eksplodirala atomska bomba v tvoji zaostali glavi...
nwoin2012@yahoo.com
23. 01. 2008 13.01
Saj je Bush tudi nemški žid(zionist), tako kot Rothschild familija, kateri je bil Izrael podarjen po takozvanem holokavstu. Izrael bo kmalu glavno mesto sveta! Ne bi blo slabo če bi Iranci spustil kšno atomsko al pa dve na uboge žide ki vladajo svetovni monetarni politiki! P.S.: Kaj je narobe z mojim komentarjem, da ga je potrebno brisati?
GTR
23. 01. 2008 11.39
Bush in židje so jih pozaprli, tko da, zih je nekj krivde tu ;)
civitasstain@gmail.com
23. 01. 2008 11.18
Morbit je spet to Bush kriv????